Lumix DMC-FZ38

pek007

Majstr
8. maj 2007
1.159
341
83
39
Živjo,

iščem po forumu, če je kej o tem fotkiču napisanga, pa nič kaj tko... sicer same dobre stvari. bolj me zanima, kaj je poleg superzooma še razlika med kompakti? no, razen velikosti :p
snemanje hd videa me niti ne interesira tolk... po testih sodeč naj bi bil ta kar v redu fotoaparat?

hvala in lp

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Odvisno od modela, vrndar je v osnovi največkrat prav to - velikost in razpon goriščnic (zoom).
Velikokrat pa so superzumi nadgrajeni še z nekoliko bolj 'fotografskimi' možnostmi, torej več nastavitvami.
Žal pa pri sumerzoomi vedno bolj trpi kvaliteta posnetka, tako da je lahko marsikateri kompakt sposoben narediti boljši posnetek.

Omenjeni Panasonic je dober aparat in posnetki iz njega so za veliko večino osnovnih uporabnikov več kakor zadovoljivi.

LP

Ira

Pripravnik
30. jul 2010
112
0
16
Najprej razčisti, za kaj fotkič rabiš ... a sploh rabiš ultra zoom, a boš slikal na auto, ali se boš igral z nastavitvami, bi raje manjši, žepni fotkič itd.
p.s.: Še malo glej na baterijo - imaš raje aa ali litijeve ...

pek007

Majstr
8. maj 2007
1.159
341
83
39
raje imam manual slikanje kot avto... zaradi tega mi ne dišijo kompakti preveč... dslr pa so mi nekako preveliki. se pravi, če so ti bolj "nastavljivi" mi je super.
v osnovi se izogibam slikanja ljudi. veliko raje imam naravo...
tudi batarije so mi ljubše aa, ampak nimam nič proti litijevim...
tudi kvaliteto sliko ne rabim ne vem kako dobro. malo bolje kot pač mobitel :p ampak ni mi pa toliko, da je dslr kakovost...

hvala in lp

Ira

Pripravnik
30. jul 2010
112
0
16
Saj se na kompaktih isto lahko igraš z nastavitvami
smile-1.gif
Zakaj pa potem fotkaš? Jaz sem bila npr. sprva nad canončkom super navdušena, zdaj mi pa pogled vse bolj uhaja k DSLR, in to ravno zaradi kvalitete slike.
Si mogoče kaj gledal te nove Sonyje, serije NEX? Za slikanje narave zoom niti ne igra tako velike vloge, razen če te ne zanima kakšen odmaknjen detajl - tako da lahko pogledaš tudi kakšnega Panasonic DMC-TZ10 in Samsunge (modela ne vem, se je pa precej pisalo o tem že na forumu, malo pobrskaj), pa tudi Canon ima kar nekaj finih modelov. Za macro ima pa večina tudi že posebne programe, za te večje ultra zoom se da pa dokupiti tudi posebne predleče.

P.S.: Popravljam: Panasonic DMC-TZ serija ima le auto način slikanja - vseeno pa so fotke (vsaj z modelom 1 in 3) meni super, avtomatika je tukaj res zelo dobra.

Nazadnje urejeno:

Primus

Fizikalc
23. avg 2007
1.719
82
48
Osrednje Slovenska
1drv.ms
Citat:
Uporabnik Ira pravi:
P.S.: Popravljam: Panasonic DMC-TZ serija ima le auto način slikanja - vseeno pa so fotke (vsaj z modelom 1 in 3) meni super, avtomatika je tukaj res zelo dobra.

Ne bo držalo, DMC-TZ10 (že) ima tudi ročne nastavitve (PASM), prejšnji modeli pa jih res niso imeli. Izbira zaslonk, kot pri vseh komapktih, je zelo majhna, res pa je avtomatika pri teh modelih odlčna!

pek007

Majstr
8. maj 2007
1.159
341
83
39
mislim, slika ni pomembna... sem slikal z mobitelom in dal razvit male slike, pa se skoraj ne vidi razlike. mislim, da ni pomembna... je, ampak ne tolk :p
sem gledal nexe, pa se mi zdijo dragi :S mislim, potem raje dslr, če bi se že odločil za nexa. jah, ponavadi ne morem pridt tako blizu in me skor dostikrat zanima kak bolj oddaljen objekt ali stvar...
nexi so +500 euru... dslr nikon d3100, kar mislim, da bi bil za moje potrebe čist ql, pa je tudi tam nekje... s tem, da ima možnost x objektivov, ko pri nexu sta 2 al koliko...
dslr in kvalitete slike zaenkrat še ne... ker bi prej raje malo motive "dodelal"... pa glede na to, da superzom je na teh fotkičah, tako kot na dslr, kar kompakti nimajo... vseeno blize dslr. pa potem je tu še manual... vem, oziroma si mislim, da ni niti približno tko ql kot pr dslr, ampak začetek je. aja, sem pa držal v rokah canona 55d al kaj je, pa nikon d90 in nikon d3000. in sem z njimi tud slikal malo :p

lp

Ira

Pripravnik
30. jul 2010
112
0
16
@Primus: se opravicujem, nisem preverila
smile-1.gif
za prejsnje sem pa vedela, da imajo le avtomatiko.
@pek007: no, torej si priblizno odlocen; ce ti kvaliteta slike ni toliko pomembna, potem je najbrz dovolj en sposoben ultra zoom kompakt, ki popolnoma zadovolji tvoje potrebe - lahko slikas naravo, prizoomas nek oddaljen objekt, se igras z nastavitvami ...
smile-1.gif

pek007

Majstr
8. maj 2007
1.159
341
83
39
no, za začetek bo to dovolj :p če pa se izkaše, da bi znalo biti premalo, ali da se stvar osvoji :p potem pa tak na dslr :D
sam zanima me še, če je ta lumix ql stvar... po testih sodeč naj bi bil ql :p

hvala in lp

Ira

Pripravnik
30. jul 2010
112
0
16
Sej gres tudi tega Panasonica lahko sprobat kam. Meni osebno Panasonici delajo ful lepe fotke, tako da najbrz tudi FZ38 ne bi smel met tezav. In ja, kot pravis, ko te enkrat fotkanje tolk zasvoji in obvladas nastavitve, pa le v nakup DSLR-ja
smile-1.gif