Če smo iskreni noben LTE ne potrebuje nujno, je pa prav, da operater to storitev ponudi kot del paketa prenosa podatkov, ne glede na to po kaki poti so prenešeni. Operater je tisti, ki more nadgraditi omrežje in to z denarjem od naročnin. Če bomo se pa šli zaračunavanje vsake novodobne storitve, pa se bomo premikali počasi in z velikim zaostankom v tehnologiji, kaj se pa zgodi s tako firmo pa vsi vemo. Mogoče res ni zaračunavanje LTE vzrok, je pa način sigurno tak, ki ne pelje nikamor. Kot uporabnik hočem je moj cilj naprimer:
a) prenesti 5GB podatkov na mesec preko mobilnega omrežja (ko nisem doma), zaračunajte mi prenos teh 5GB (če jih bom porabil ali pa ne, naj plačujem moj max podatkov, da firma ve kakj more uporabnikom zagotovit) po NAJHITREJŠI POTI KI JO PONUJATE (LTE), če mi ne boste tega ponudili bom pač šal drugam, kjer mi to bodo ponudili
b)prenesti neomejeno količino podatkov (oziroma definitivno več kot 30GB na mesec) preko fiksne lokacije v domeni mojega doma po neki zagotovljeni MAKSIMALNI HITROSTI (naprimer 50 Gbps)
Tehnično gledano to ne bi smel biti problem za nobenega od operaterjev, ker nadgradnja omrežja pač more biti del osnovnih stroškov podjetja, pa če je to optika ali LTE.
Vem, da je moj pogled precej futurističen, a tako bi bilo OK za obe strani. Plačevanje nekih takih storitev pa je molzenje organa.
Problem je ker v Sloveniji ni prave konkurence, tušmobil je itak hec (vprašanje kdaj bodo sploh uvedli LTE, omrežje je znotraj blokov porazno tudi v velikih mestih, hitrosti prenosa so slabe že na 3G, na klicnem centru in po njihovih trgovinah doživljam zgolj in samo arogantno obnašanje, pojma pa nimajo o tem kaj sploh delajo, pa še še še.), ponujajo sicer v redu pakete za ugodno ceno, a kaj ko so v ogromnem minusu, se pravi na dolgi rok bo to težko. Mobitel in Simobil sta pa oba draga, nekega rivalstva med njima ni, bolj kot ne sodelujeta, da bosta oba čim več zaslužila (zaračunavanje LTE kot primer). Če bi se mobitel odločil za brezplačni LTE bi verjetno na novo pristopljenih ljudeh naredili več zaslužka, kot ga bodo naredili z zaračunavnanjem LTE, ki ga po mojem noben ne bo kupil (razen tistih, ki bodo opcijo pozabili vključeno, če ciljajo na to?).
Kaj bi bilo zdravo imeti? 3 zelo konkurenčne operaterje, ki med seboj tekmujejo, kaj bodo ponudili uporabniku, in pri tem še vedno imeti dobiček.