Logout DURS

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Pozdrav!

Iščem informacije iz prve roke/zanesljivih virov.

Katerim pogojem je potrebno zadostiti, da te DURS ne tretira več kot davkoplačevalca? Koliko mesecev/leto moram biti odstoten iz države in ali moram nujno odjaviti stalno prebivališče?

Kako je z zdravstvenim zavarovanjem?

Je najbolj simple, če pri nas lepo pustim službo, se prijavim kot iskalec zaposlitve in grem zdoma?

Hvala za nasvete!

LP,
PIC

sad

Guru
24. avg 2007
21.194
9.834
113
Kolikor vem bo brezposelnost premalo. Namreč DURS te tretira kot zavezanca za dohodniko vse dokler imaš osrednji interes za življenje v Sloveniji. Torej, če sem prav razumel, tudi če delaš v tujini in imaš družino doma, te bodo pokasirali.
Je pa bila enkrat ena tema o tem na Alterju kjer je bilo vse lepo razloženo, tako da malo pobrskaj.

torek

Pripravnik
28. okt 2007
269
0
16
Dokazati jim moraš da nisi več rezident Republike Slovenije. To pa pomeni da moraš DURSU dokazati vsaj naslednje:
1. stalno bivališče v tujini
2. dejansko bivati v tujini več kot 183 letno
3. imeti središče svojih življenjskih in ekonomskih interesov izven Slovenije.
Najtežje je seveda dokazati točko 3. ker DURS smatra za središče življenjskih interesov v RS že če imaš tukaj družino, nepremičnino ki ti je na voljo za bivanje (lahko tudi najeto...), veliko osebnih stikov,...
Preprosto povedano, če si samski, nimaš v RS nič in seveda ne delaš nič ter lahko dokažeš točko 1 in 2, potem bi šlo - sicer bo težkoooooo. Poznam primere ko so ljudje ki že par desetletji v tujini in v Slovenijo hodijo na obisk k svojim odraslim otrokom in imajo tukaj npr. hiš imeli težave z dokazovanjem nerezidentskega statusa.

Brezposelnost nima s tem nobene zveze.

Kaj pa bi rad s tem parvzaprav dosegel ? Če nič ne zaslužiš je tudi Slovenija "davčni paradiž" saj davka nimaš od česa plačati.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Dosegel?

Podjetje lahko imam registrirano kjer koli na svetu, poskušam čim več potovati naokoli/živeti v tujini. In zadnje kar hočem, je vsakomesečno plačevanje našim voluharjem.

Potem je boljše v tujini odpreti podjetje, tja dobivati plačila, našim pa enostavno ničesar ne prijavljam?

V kratkem bom odprl podjetje, ki v nobenem pogledu ne bo vezano na državo, zato bi ga rad odprl v podjetju prijazni državi, kar bo tudi ključno za konkurenčnost.

LP,
PIC

Nazadnje urejeno:

torek

Pripravnik
28. okt 2007
269
0
16
OK, vse jasno... Hudič je samo v tem da ni dovolj odpreti in imeti podjetje v tujini - načeloma to z rezidentsvom nima nobene zveze. Pogled si vprašalnik za "Ugotovitev rezidentskega statusa" na strani DURS in boš videl kaj vse na to vpliva. Težava je ker moraš TI dokazovati vse živo, DURS pa na podlagi predloženega nekaj "ugotavlja, ocenjuje,..."

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.404
1.416
113
Heh PIC tole mi je res smešno. Rad bi živel v SLO celo prodajal v SLO in bil konkurenečn ostalim SLO firmam a državi nebi plačeval davščin. Tako pač ne gre in upam, da ti tudi nebo uspelo. Pa ne sedaj da sem ti nevoščljiv in ne vem kaj še vse. Ampak preprost kam bomo pa prišli, da se bo kar vsak odločil in svojo firmo odprl v neki davčni oazi. Se strinjam da država pobere veliko, celo preveč in sem tudi sam zato, da bi država razbremenila srednji sloj, ki mora nažalost največ prispevat v skupno blagajno, ampak tako pač je. Enako je v Avstriji, Nemčiji in drugje. Država nam pač nekaj nudi, nam daje socialno varstvo, omogoča šolanje, .... in vse to stane.
Če pa si mnenja, da bi vse to moralo biti drugače pa kandidiraj na volitvah in začni s spremembami. Že jeseni imaš prvo priložnost in lahko postaneš župan tvojega mesta:)
Ne me razumet narobe, ampak moje mnenje je, da bo morala dražava SLO in EU čimprej urediti zakonodajo v zvezi s podjetjih v davčnih oazah in urediti to kar je nujno potrebno, da denar ostane znotraj posameznih držav in skupnosti. Da neboste eni, ki bi imeli samo koristi od države nazaj pa nebi nič dali.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.404
1.416
113
Govoril sem o tem da tudi v tujini je srednji sloj tisti, ki je najbolj obremenjen.
Jasno je, da je obdavčitev prihodkov v SLO velika in prevelika, samo jezi me, da mi nekdo živel tukaj, celo delal pri nas in bil konkurent našim firmam, užival prednosti in uporabljal naš zdravstveni sistem, a davkov pa nebi plačal. To je nekaj kar mi pač ne gre skupaj. Če nočeš plačati davkov v SLO ni problema, odseli se in pojdi živet tja kjer bo vse kar zaslužiš tvoje.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
a) ne bom živel v SLO.

b) to, da bom konkurenčen, pomeni, da bom lahko slovenskim izvajalcem plačal več, tujim strankam pa zaračunal manj, pa bom vseeno delal profit.

Sicer pa ne iščem davčne oaze. Zanima me recimo Egipt, Ciper, Dubaj malo manj, Luxemburg itd. Ne govorim zdaj o Nizozemskih Antilih, ane
smile-1.gif
.

Ali če ti povem čisto direktno: za delo in življenje se mi ni problem preseliti v 5 sekundah iz Slovenije. Zdaj morda bolj razumeš moje vprašanje?

LP,
PIC

torek

Pripravnik
28. okt 2007
269
0
16
Če se ti ni problem dejansko preseliti izven Slovenije potem sploh ni težav. Luksemburg je definitivno dobra izbira - odlično poslovno okolje.

IAmLost

Pripravnik
3. sep 2007
87
0
6
če bi bilo tako lahko
wink-1.gif

bistvo je, da si ti ne moreš izbrati, ampak se na podlagi dejstev ugotavlja davčno rezidenstvo- nima nobene veze s statusom brezposelnega in podobno
nekje mora biti vsak rezident- če izpolnjuješ pogoje, da si drugod, potem ne boš v Sloveniji. Ampak vsaka država, še zlasti SLo, zelo nerada kogarkoli izpusti iz davčnih rok
tako da- good luck

torek

Pripravnik
28. okt 2007
269
0
16
Žal je lahko še huje. Poznam primer ko niti potrdilo druge EU države o rezidentskem statusu tam, za naše dacarje ni bilo dovolj. Oni preverjajo če si rezident tukaj in pika. V praksi je to npr. ko si npr. 3 tedne v mesecu v drugi državi - to pomeni si tam več kot 183 dni letno in postaneš njihov rezident. Istočasno pa imaš družino v SI in prideš vsak mesec en teden "domov" - za naše dacarje to pomeni da si rezident Slovenije.
Tanko neuradno sem slišal da je glavni kriterij družina - torej mož lahko dela zunaj 300 dni/leto, vendar če ima tu hišo, ženo in otroke ga naši ne bodo izpustili iz davčnih krempljev.

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Ne oddaš davčnih podatkov, pa je. Ne vem kaj se komplicira. Če te pričnejo jebat pa najameš dobrega odvetnik za dokazovanje, da nisi več davčni rezident Slovenije. Sicer pa se brez podatkov o dohodkih DURS lahko jebe, tako preprosto in enostavno je.

V najslabšem primeru, pa te lahko terjajo le za razliko v obdavčitvi, med tisto, ki si jo imel v tujini in tisto pri nas. Ampak če nimajo podatkov, ne morejo nič. Tuje davčne uprave pa ne delijo rade podatkov.

Je pa malo jebeno. Bajto v Sloveniji prepisat na ženo ali kaj podobnega, pa je mir. Čeprav tudi to ni kriterij. Ker poznam folk, ki ima bajto na svoje ime v Sloveniji, pa v njej živi morda 10 dni na letu, kar lahko dokaže, in niti pod razno ne oddaja papirjev DURSu že pol desetletja.

Ogo

Nazadnje urejeno:

ClAy

Fizikalc
3. sep 2007
1.684
14
38
Jaz sem tudi razmišljal o tem, da bi od*ebal DURS. Samo tega po legalni poti ne moreš narediti. Najboljša rešitev je da delaš na črno. Samo tudi delo na črno moraš "beležiti"; ker drugače boš sam padel v jamo, ki jo koplješ DURSU (Državnim ustašem rep. Slovenije). Ker nekaj moraš pač delati če imaš SP, da ne prideš čez tisto mejo ko moraš ustašem plačevati.

Primzi

Majstr
1. sep 2007
1.070
110
63
Ni tako simpel, pa tudi ne tako komplicirano.

Ce bos nekje drugje imel vse davke (torej tudi tujo davcno stevilko in obveznosti iz nje) v sloveniji ne bos imel dohodkov in bos kmalu dobil info napoved dohodnine, kjer bos oproscen. Vsaj pri meni je bilo tako ko sem se odselil. - torej iz prve roke - ce se kaj rabis pa vprasaj pod pm.

Seveda bos moral davcni sporociti spremembo naslova, in bos dal naslov v tujini.

Se bo pa zakompliciralo ce bos hotel v SLo npr se vedno imeti zdravstvenoi zavarovanje in v Slo imeti registriran avto itd...

LP P

Nazadnje urejeno: