Citat:
Uporabnik softi pravi:
A mi lahko pomagate pri eni dilemi oz razumevanju.
Otroci ločencev, ki ste bili prikrajšani za starša
Kako ste občutili to prikrajšanje? Kdaj ste se zavedali? Čutite, da vam kaj manjka danes zaradi tega?
Po ločitvi bil najprej "dodeljen" očetu. Pri vstopu v puberteto sem se začel zavedat njegovega primitivizma (hujskanja proti materi, poniževanja matere, prepovedovanje stikov, in nasploh pogleda na svet, ki je bil tipičen za ljudi, ki so živeli in delali v nekem drugem sistemu...). Kljub tej dnevni propagandi, sem ob redkih stikih, ki so bili, opazil da stvari niso take, kot jih mi predstavlja on. Zaradi vedno bolj neznosnih razmer, sem se ob prvi možnosti, ki sem jo imel (zakonsko dovoljeni starosti, da sem sam odločiš pri kom boš živel) odločil, da odidem živet k materi.
1.) Kot otrok se na začetku še nisem prav zavedal da sem do česa prikrajšan, kasneje pa vedno bolj.
2.) Zavedat, da s to osebo ne morem živet na nek "normalen" način, ob začetku pubertete.
3.) Včasih sem se spraševal kako bi bilo, če bi že na začetku živel z materjo, vendar pa sem spoznal, da obžalovat stvari na katere nisem imel vpliva, nima smisla.
Spomini na tisti čas mi sedaj služijo kot nek opomin pri vzgoji in odnosu do lastnega otroka.
Ne me razumet narobe, ampak ob spremljanju tvojih tem, sem si o tebi ustvaril sliko ob kateri sem lahko nekako potegnil vzporednice z mojim očetom. Ker te ne poznam osebno, ne morem vedet, kakšna oseba si, nekatere tvoje izjave glede bivše pa so me spomnile na lastne izkušnje, ki sem jih doživel kot otrok.
Če ti lahko iz teh lastnih izkušenj dam kakšen nasvet?
Bodi čimbolj skuliran, kar se tiče odnosov s tvojo bivšo partnerko, kajti v nasprotnem primeru, bo najbolj trpelo tvoje zdravje. Bolj ko se bosta vlačila po sodiščih in zavodih za socialno delo, slabše bo za oba, otroci bodo pa to še kako občutili, in tak vzorec bodo lahko samo prenesli naprej.
Če imaš rad svoje stroke jim to pokaži. Priložnosti za to so, samo potrudit se moraš, da jih najdeš. Iskati pomoč v raznih institucijah, da bodo to storile namesto tebe, ne bo obrodila želenih sadov, ampak bo prinesla trpljenje samo tebi, tvojim otrokom in bivši partnerki.