Ljubosumna mačka

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Pozdravljeni,

pred dvema tednoma sem domov pripeljala malo mačkico (dojenček pravzaprav, komaj da že je trdo hrano). Doma imam že mačko, staro 13 let in pred tem sem se seveda spraševala, kako bo sprejela novo članico družine. Vedela sem, da je bila do sedaj vedno na vse izjemno ljubosumna (majhne mačke sem imela doma -pač ki sem jih našla na cesti ipd., jih poštimala in oddala naprej) in je ni bilo po cel dan na spregled - drugače je bolj hišna mačka in gre ven samo na WC in na sprehod, potem pride nazaj.

Sedaj, ko vidi da bo tale mačkica ostala doma, se mi zdi da je postala poleg ljubosumja (Piha na mladička, ga na vsak način hoče klofnit s taco, ko jo zagleda steče v drug prostor, nikakor ne pusti da bi se ji mala približala itd.) tudi depresivna in noče se crkljati, ne pusit se mi več nosit po rokah (kot prej, ko mi je kot cunja obležala v naročju in sem lahko celo kuhala z njo v naročju kot da imam dojenčka na rokah-naslonjena na prsi, glavo je dala na ramo)... Srce se mi trga, ko jo vidim tako in odločila sem se, če ne bo druge, bom malo oddala naprej, čeprav mi je prirasla k srcu ampak na prvem mestu je še vedno moja prva mačkica...

Kaj naj naredim? Naj malo oddam zavoljo miru in da bo moja mačka spet takšna, kot je bila? Ali naj jo obdržim in jo na ne vem kakšen način poskušam navaditi na novodošleka?

Prosim za nasvete.... Danes sem jo hotela spet vzeti v naročje kot nekoč, ko mi je tačko zaupljivo dala na ramo in me polizala po nosu, potem pa gledala svet iz mojega naročja, ampak ni hotela - takoj je želela dol, uporabila je tudi kremplje... Skoraj me je pripravila do joka, ko sem videla kakšna je...
frown-1.gif

FoxyLady

Pripravnik
7. jun 2008
436
0
16
Maribor/Ljubljana
Jaz bi rekla da jo poskusi navaditi na to, da bo od zdaj naprej tam še ena mačka. Ampak navajaj jo na način, ki bo njej prijeten. Razvajaj jo še bolj kot si jo do zdaj, v vsem naj bo ona prva, ko bo ona v bližini ne crkljaj tamale muce, in podobno...
Po moje bi se morala navaditi. Povsem navdušena verjetno ne bo nikoli nad novo muco, bo pa jo vsaj ignorirala, če ne drugega.

Sem pa že brala o primerih, ko je navajanje na drugo muco trajalo tudi po več mesecev, tako da ne prehitro obupat.

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
Sej to je, ker ne vem če se bo in ne mislm je take gledat še cel mesec ker bom prej js umrla od žalosti k ona, če jo bom gledala tako. Za malo sem že našla družino ki bi jo vzeli, samo odločit se moram da jo dam stran... pa to sem res hotela zadržat zase, ker je cukrček, še ime sem ji dala (ker ostalim malim mačijem ga nisem dajala, ravno zaradi tega da se ne bi preveč navezala)... Sej mislm da sm se že odločila v sebi, ampak rabim nevem, en stavek pač, da delam prav...

(Pa ne me met za noro al pa kej, da govorim o živalcah tko kot o človeku - js mam mačke res ful rada in bi dala vse za njih... dostikrat še kakšni potepeni mački tukaj kupim kakšno pixno in ji jo odnesem na kraj, kjer je... itak se ne pusti prijet, ampak ko grem pa vidim da je prišla jest... Nevem, mene pač to osrečuje in js čutim z mački kot nekateri do ljudi... Če bi lohk, bi mela doma kr zavetišče ampak ne morm... )

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Pri starejši mački, ki je živela sama, je problem. Lahko da nikoli ne bo sprejela male muce in bo med njima vedno prepir. Naša recimo ne mara nobene druge mačke (ne odrasle, ne mladiča), tko da smo enga mucota dali nazaj, ker je bilo nevzdržno.

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
naredi kot se ponavadi naredi,

stari culo in brco v rit, mlado in igrivo pa sprejmeš v topli domek.
tongue-1.gif

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.773
169
63
Saj to je pomojem normalni pojav med živalmi. Vedno je ena žival, ki je "glavna" in druge, ki so nižje rangirane. Čisto normalno obnašanje bi jaz rekel. Zdej, kdo je glavna "žival", stara mačka ali ti, jaz ne vem
smile-1.gif
Se bo pa uredilo, ko bo vsakemu jasno, kje mu je mesto.

lp

dkivi

Pripravnik
4. jan 2008
835
0
16
ljubljana
nič nisi napisala,katerega spola je mala mačka,če sta obe samički je smiselno da daš obe sterilizirati,hormoni in rivalstvo pač naredijo svoje in kastracija/sterilizacija zna včasih urediti te probleme
sicer pa kot so nekateri že napisali,potrpežljivo in daj vedeti veteranki,da je še vedno glavna v hiši
cheer.gif

malcomX

Plastic
21. jul 2007
20.111
4
36
40
Z nekega planeta
www.mojabivsa.com
Mačka se navadi na okolje ne na človeka (ne tako kot pes), tako da ti mačka tega ne zameri, da pač malo bolj porajtaš tamalo mačko,
počakaj kaka 2 tedna bi moglo bit boljše to so pač poporodni krči nove zveze star mačak - mlad mačak,...

Tjasa

Fizikalc
10. dec 2007
4.403
0
36
@ egonislaw; tok kokr se js ukvarjam s svojo ljubico, se še najbolj zaljubljena baba ne vrti okol svojga izbranca... razvajam jo itak že od prvega dne, lih včeri sm se hecala da ji bom nadela lento "najbolj razvajen maček na zemlji", crkljam jo z vsem mogočim, vedno ma na razpolago cel dnevni meni (brez heca, ima svežo govedino ki jo obožuje, hrenovke, pixne, vrečke z mačjo hrano v neki smetanovi omakci, pa shebo, posebno mačje mleko, vitaminčke v obliki srčkov ter miši z okusom po siru, ma ni da ni), pustim(o) ji vse, spi po spalnicah lepo na postelji, pokrita z odejo kot baby... Tko da, noben mi ne bo reku da sem js kriva ker se ukvarjam z njo res kot bi bla ona moj otrok.

Drugače pa, danes popoldne pride familja da vzamejo malo maco. Mal sm žalostna, ampak kaj češ. Kot sm rekla, na prvem mestu je še zmeraj ona in bo ostala...

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Kvečejmu to je problem ker je razvajena, je pa res da mački so mački in eni so tolk svojeglavi
bonk.gif

Mam podoben primer, mačka bo 5 let (sterilizirana), po karakterju je pa ris
grin1.gif

coolpower

Fizikalc
17. sep 2007
4.218
0
36
Tjasa. Staro mačko bo prej pobralo kot mlado. Torej je bilo smotrno, da staro skenslaš, mlado obdržiš. Jaz bi na tvojem mestu ob takšnem obnašanju stare mačke mlado še bolj razvajal. Če bi se privadila OK, če se ne bi privadila pa bi stara sama šla. Tudi prav.

Nasploh pa je z živalmi takole: jasno morajo vedeti kdo je šef v hiši in da šef ne bo njim lezel v rit za vsako sekundo pozornosti. Mora biti obratno in tista žival, ki tega ne dojame bo pač ostala zadaj za tistimi, ki se znajdejo. Naravna selekcija.

Imam občutek da je pri tebi malo drugače, da se ti full trudiš za te mačke in obratno, za svoj angažma, pričakuješ primeren odziv. Ok, vsak po svoje, kakor želi. Jaz sem svoje napisal, imam pa dolgoletne izkušnje tako s psmi kot mačkami. Tudi to, da se pes in dve mački perfektno razumejo, pri meni ni nič čudnega. Vsi so se morali sprijazniti eden z drugim in vsem je jasno, kdo je šef in komu je treba lesti v rit, po domače povedano. In ja. Jaz živalim tja ne lezem, je ravno obratno. Prav je tako.

B81

22. jul 2007
37.021
10.543
113
Veš, Greg, ko vpiješ na psa,
bo njegov rep šel med noge
in pokril njegova
jajca, njegova ušesa se bodo povesila.

Psa je lahko zlomiti,
ampak mačke te prisilijo,
da se trudiš
za njihovo naklonjenost.

Ne prodajo se tako kot se psi.

evil.gif

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Sigurno da ne, se pa vseeno marsikej navadijo in dobr vejo pr komu se da kaj izsilit
grin1.gif