Litoželezni kotliček za golaž

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.454
2.172
113
Imam eno vprašanje. Imam na novo speskan litoželezni kotliček za golaž.
Sedaj pred prvo uporabo ga je verjetno treba znotraj z nečim premazati.
Predlagali so mi olje, da prevrem mleko, z mastjo.... V glavnem vsakogar ko vprašaš ima svoje mnenje.

Če slučajno kdo ve kako pravilno zaščititi tak kotliček od znotraj, naj pro sim napiše.
Kja pa narediti iz zunanje strani, če ne bom z nečim zaščitil bo slej ko prej zarjavel?

Ajde hitro mnenja, čez eno uro se začne kuhat golaž.
 

gimi

Fizikalc
23. avg 2019
362
116
43
baje z lanenim oljem premažejo tiste ameriške ponve, pomoje bi lahka tud ta kotliček komot z njim
 

dejan_

Guru
23. maj 2012
2.454
2.172
113
Znotraj sem ga opral z vročo vodo, potem sem prevrel v njem mleko.
Mleko dobi svetlo rjavo barvo ko ga nekaj časa prekuhavaš.
Potem odliješ mleko, obrišeš s papirno brisačo in skuhaš golaž.
Simpl k pasulj.
 

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
Js sm eno manjšo ponvico natanko premazal s svinjsko mastjo in prežgal. Večkrat.
 

MTB75

Fizikalc
13. maj 2012
365
25
28
Mogoče sem prepozen. Dobro očisti, namaži cel kotliček z rastlinskim oljem, daj v pečico na 220, za kakšno uro. Ugasni in pusti, da se ohladi. Jaz tako obdelam vse litoželezne ponve, ki jih imam doma in je ok.
 

zino

Guru
3. sep 2007
6.682
2.480
113
rastlinsko olje, kakšna svinjska mast, špeh, fajn zagret, da se naredi "patina"
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Če je zadeva samo litoželezna, brez kakih teflonskih ali emajliranih navlak:
1. najprej se pozanimaj če je že pre seasoned, torej ali so jo že v tovarni potretirali. Če je, lahko notr pečeš/kuhaš brez nadaljnih postopkov, razen to da jo spereš prej z vodo
2. Če ni: Operi posodo z vodo in milnico, močno speri z vodo, posuši, namaži z eno mastjo (sončnično, olivno, laneno, svinjska...) in podkuri, da se kadi ven. Nato namaži še enkrat in še enkrat podkuri, lahko ponoviš postopek še tretjič
3. Zadeva je rady za uporabo.
4. Po končani peki/kuhi, se izogibaj uporabe detergentov, če se le da, zadevo spucaj samo z vodo/vročino in mehanskim drgnjenjem.
5. Ravno tako se izogibaj močnim kislinam (limonin sok) Tudi paradižnikova mezga ti zna poškodovati patino (če jo predolgo cmariš noter). To ne pomeni da ne šmeš kuhati golaža not, ampak če ga boš pa čez noč pustil, ti zna kislina najest zaščitno plast (patino)....takrat moraš pač ponoviti postopek zaščite
 
  • Všeč mi je
Reactions: zino
I

Izbrisan uporabnik #9334

Jaz litoželezno ponev vedno na začetku sezone skuham z VIM - om. Hočem imeti popoln nadzor, kwa pa vem, kaj se je dogajalo čez zimo v kevdru.

Torej, nalijem vode do vrha in nasujem noter VIM. Boljšega čistila do sedaj nisem uspel najti. Pustim da vre 15 - 20 minut, sperem, zares sperem, potem pa običajna priprava ponve s sončničnim oljem. Zadeva se dobesedno sveti in je "apetitlih".
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Z vimom nad litoželezne posode.... Fantje, pa kaj vam pride na pamet. Umiješ z vročo vodo, pol pa na ogenj. Edin Covid 19, pa ne vem, če ne bi preživel.
Leta traja, da dobiš na železni posodi teflonu podobno oblogo, vi pa to peskate, pa vim not kuhate.... Nije žvaka....
 
  • Všeč mi je
Reactions: matej1990
I

Izbrisan uporabnik #9334

Z vimom nad litoželezne posode.... Fantje, pa kaj vam pride na pamet. Umiješ z vročo vodo, pol pa na ogenj. Edin Covid 19, pa ne vem, če ne bi preživel.
Leta traja, da dobiš na železni posodi teflonu podobno oblogo, vi pa to peskate, pa vim not kuhate.... Nije žvaka....

Tebi to špila, ko delaš z njim 2 x na teden, jaz se ga pa lotim samo poleti parkrat. Raje ga vsako leto znova prekuham in vem kaj imam, kot pa da bi se šel piknik s posodo, ki je preležala vsa osamljena 3/4 leta nekje v kevdru. Kwa pa vem, kaj vse je lazilo tam naokoli.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.717
9.493
113
Vročina vse potolče, samo nemoj vima molimte. Sam nad ogenj, z vročo vodo in gobo zdrgneš in gasa. Dezinfekcija bo enaka kot z vimom, sam patina bo ostala.