Lita platišča in homologacija

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
danes sem bil na tehničnem in sta mi strica tam težila, da sicer do konca leta samo opozarjajo nato, ampak da moram imeti lita platišča, ki niso original od avta vpisana v homologacijo

po novem letu bo to menda avtomatsko neopravljen tehnični, če te pa policaji štopajo pa je že zdaj 400 eurov + tehnični pregled

pa da ne boste mislili za kakšna strašna lita platišča gre to - 15'
original imam na avtu 16' lita, ki so prišla z novim avtom

kaj je zdaj s tem, ker nikjer nisem tega še zasledil?

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.421
529
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Tukaj nekaj ne razumem. Pravkar sem pogledal homologacijo od mojega avta, kjer nič ne piše kakšna platišča so pri novem. So pa v homologaciji napisane dovoljene dimenzije pnevmatik in platišč.

A imaš ti mogoče v homologaciji samo 16 colske pnevmatike in platišča
sprasujem se.gif

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
Pet let že vozim nehomologirane lite pa do zdaj ni bilo še nobene pripombe.

Eno podvprašanje - imaš dva različna kompleta gum + platišč (različna širina in premer), kako ju homologiraš? Ene daš gor, kaj pa z drugimi? Jih lahko pripelješ v prtljažniku ali kako?

I

Izbrisan uporabnik 3287

V homo lomo kartončku so napisane dovoljene velikosti pnevmatik. Če kupiš alu (in s tem gume) drugačnih dimenzij (večjih ali manjših), moraš opraviti homo lomo pregled. (strošek cca 33 e) Pri nakupu alu morate dobiti od prodajalca TUV na katerem je napisano vaše vozilo (npr.: Seat Cordoba 1.9 tdi letnik 2008) Brez tega papirja ne bo nič z vpisom novih dimenzij v homo lomo kartonček.

Avtohiše nimajo s tem nič.

lp

qqqqqqq

Fizikalc
23. apr 2008
1.405
0
36
A ni tko, da če na tehničnem vidijo, da nimaš homologiranih alu platišč, preprosto ne nardiš tehničnega?

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Mislim, do zdaj sem imela vedno letne gume na neoriginal litkah pa ni bilo nikoli težav. Zdaj imam npr. BBS-ke na gumah, ki 100% odgovarjajo zahtevam v homo kartonu in nisem imela nobenih težav.
Pa ne mi rečt, da bodo zdaj začeli še s tem jebat.
stupid-1.gif

Ginginova

Guru
28. jul 2007
6.522
1.405
113
Model je imel v homolomo 16 col, na avto pa spravil 15 col, posledično fasal težave. Meni v homolomo piše tudi dimenzija platišč, ne zgolj pnevmatik.
wink-1.gif

Ogo

Dumber

Fizikalc
19. feb 2008
1.017
4
38
Ptuj
Vse kar imaš dovoljeno v kartončku lahko daš gor tako dimenzijo gum kot velikost.
Če pa daš gor felne, ki po velikosti ne ustrezajo homologacijskemu kartončko moraš it na homologacijo.
In tam ti not vpišejo velikost felne oziroma gume in model felne. Torej če menjaš felno in kljub temu vzameš isto velikost, torej to velikost, ki si jo naknadno vpisal v kartonček, moraš spet na homologacijo.

Mene je stalo 60€

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Jaz sem ga čisto drugače razumela, upam, da je res stvar samo v tem, da ni imel pravih gum.
Sem šla zdaj gledat BBS TÜV certifikate in moje dimenzije ni vpisane, sklepam da zato, ker se ne homologira dimenzije, ki je na avtu po defaultu. Navedne so samo večje dimenzije od predpisanih v homo kartonu.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
ne ne fantje (in dekle) v homologaciji imam napisane dimenzije gum R15 in R16 tako da gume so prave dimenzije in on ni rekel za DIMENZIJO ampak za platišče

recimo kupiš nov BMW z original kovinskimi feltnami in potem greš kupit ISTE dimenzje lita platišča od recimo BBSa - naj bi ta platišča dal vpisat v homologacijo ne dimenzijo ampak te feltne, tako kot daš recimo temnjenje šip vpisat

Dumber

Fizikalc
19. feb 2008
1.017
4
38
Ptuj
Kot pravim ja v homologaciji je vpisan model feln. Samo dvomim, da bi te policaji zabavali zaradi tega. Za njih je pomojem glavno, da imaš dimenzije prave. Zgleda, da so se zdaj začeli ti na tehnčnih pederišit. Meni so tudi letos gušli neke.

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Sicer je res, da naj bi se vsak neoriginalen del avta dal homologirati, ampak prosim no... Kako bodo pa vedeli, katero platišče je pripadalo določenemu modelu avta?
Zakaj pa železnih ni potrebno homologirati?
grin1.gif

I

Izbrisan uporabnik 3287

Ma ni res. Policaje boli k...., če je firma alu druga. Bistvo je, da je vpisana velikost le teh v kartončku.
Kupiš npr.: bbs 18" 8 x 100 z gumami 225/40, čez npr.: eno leto zamenjaš za npr.: Tomason tn4 v 18" 8 x 100 z enakimi gumami pa ti nihče ne bo zaradi tega napisal kazen.

Preverjeno že večkrat.

lp

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik smt pravi:
Ma ni res. Policaje boli k...., če je firma alu druga. Bistvo je, da je vpisana velikost le teh v kartončku.
Kupiš npr.: bbs 18" 8 x 100 z gumami 225/40, čez npr.: eno leto zamenjaš za npr.: Tomason tn4 v 18" 8 x 100 z enakimi gumami pa ti nihče ne bo zaradi tega napisal kazen.

Preverjeno že večkrat.

lp

če boš s tem prišel na tehničnega bo to po novem letu avtomatsko neopravljen tehnični

CupraR

Majstr
21. sep 2007
5.639
146
63
Ja pa ja, v starih homologacija ne piše proizvajalec feltne. In se mi lahk samo slikajo.

Btw lahko recimo uzamem tovarniško dodatno opremo BBS feltne pa to ne bo nikjer pisalo. In kaj pol?

In kaj narest drugače. Kupiš pokrovčke z logom tvojga avtomobila in je rešena zadeva
grin1.gif

Tako da sploh ne komplicirat oz pejte na tehničnega kjer jih boli k. Vsega res ne treba verjet kaj vsa nafarbajo
bonk.gif

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
tudi na vseh felgah ni ravno lahko najti proizvajalca felge.Moje imajo celo dvojni napis eden je od proizvajalca drugi pa da je narejeno za Audi.
Cudno da potem res ne bodo se na jeklenih iskali proizvajalca.
Tok da spet nekaj drkajo........