Linux

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
Zdaj sem bil en mesec ponosen uporabnik Ubunta. Danes sem pa po moji krivdi zajebal sistem.

Sedaj bi pa rad še kaj drugega poskusil?

Ima kdo kaj izkušenj z Suse ali Fedoro? Kje je razlika med njimi. Pri fedori sem že videl, da ima že add/remove manager.

Dumber

Fizikalc
19. feb 2008
1.017
4
38
Ptuj
Ta maneger mislim da že imajo vsi boljši. Jaz uporabljam Mandrivo in mi je super. Tako da probaj še to
wink-1.gif

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.718
113
In kje je razlika med 4gb fedore in 1gb ubuntuja.

Se vem, da sem kot tisti, ki je knjige vagal, samo vseeno.
sprasujem se.gif

Nazadnje urejeno:

pikec85

Pripravnik
24. jul 2007
840
0
16
38
www.lajsta.si
Na mojmu računalniku, ki je počasen ko polž prav nič
wink-1.gif

Ko pa je delal, mi je bila pač bolj všeč in bolj uporabna fedora - to je vse.

Nisem nek ekspert, mnenje pa ja lah podam!?
wink-1.gif

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Pri fedori pride več programov na DVD-ju. Ubuntu ima pa samo najbolj popularne, ostalo se pa instalira preko interneta.

Slovenet

Guru
21. jul 2007
4.424
535
113
43
Še vedno Rdeči revirji
Razlika so bolj ali manj v administraciji in nekaterih sistemskih nastavitvah. Zaradi različnih vmesnikov za administracijo so kakšne razlike v kakšnih nastavitvenih datotekah.

Ostalo pa je bolj odvisno od tega katero grafično okolje si naložiš in potem uporabljaš.

Suse ima za administracijo Yast, tam je tudi aplikacija, za nalaganje in odstranjevanje programja.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik doto pravi:
Pri fedori pride več programov na DVD-ju. Ubuntu ima pa samo najbolj popularne, ostalo se pa instalira preko interneta.
Ali preko DVD verzije, ki ima isto 4GB
wink-1.gif

igorduska

Pripravnik
27. jan 2008
337
0
16
Ptuj
www.ptuj-on.net
Mogoče ne spada v to tem, pa vseeno bolje kot odpirat novo. Pred nedavnim sem naložil Ubuntu. Vse lepo in prav do takrat, ko bi moral vzpostavit wirelles povezavo, kar mi nikakor ni ratalo. Ali sem kaj narobe delal jaz, ali mogoče wirelles v Ubuntu ni možen. Mogoče pa samo kaka malenkost ki je jaz ne poznam!?

doto

Fizikalc
25. jul 2007
3.175
0
36
Wireless se v večini primerov da vzpostaviti, moreš samo vedeti kakšen čip ima wireless kartica. Če kartice ni prepoznalo avtomatsko, imaš verjetno kakšno, ki nima čisto open source driverja. V najslabšem primeru jo lahko usposobiš z ndiswrapperjem, ki omogoča uporabo windows driverjev pod linuxom.

Skratka v terminalu zaženi ukaz lspci in ti bo izpisalo katere kartice so v sistemu. Preko teh podatkov lahko potem identificiraš kartico.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Povej katero wireless kartico imaš? Jaz imam od Broadcomma v acer laptopu, pa mi nikakor ni uspelo zrihtat driverja. Res pa je, da sem poizkušal že kar nekaj časa nazaj, lahko da se zdaj že dobi
smile-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik igorduska pravi:
Mogoče ne spada v to tem, pa vseeno bolje kot odpirat novo. Pred nedavnim sem naložil Ubuntu. Vse lepo in prav do takrat, ko bi moral vzpostavit wirelles povezavo, kar mi nikakor ni ratalo.
Kaj si naredil ? Kaj se je zgodilo ?

- vklopljen WLAN adapter ? (BIOS opcija, mehansko stikalo/tipkalo)
- zgoraj desno v na ekranu je ikonica za WLAN -> klik

gangsta

Pripravnik
19. sep 2007
81
0
6
Bom še jaz izkoristil debato za nasvet glede linux serverja. Potreboval bi predvsem sambo in FTP. Pri sambi potrebujem dodajat pravice vsakemu userju posebej. Ravno tako za FTP, s tem da bi potreboval tudi možnost dodajanja virtualnih map.

Ker sem še začetnik, bi bilo dobro upravljanje preko grafičnega vmesnika (web). Katero distribucijo mi priporočate in kateri web vmesnik, da bi bila zadeva čim bolj lažja za upravljanje in nadzor (FTP). Obstaja npr. kak program pisan za win32 za upravljanje FTP serverja na oddaljenem linux serverju?

Naglfar

Fizikalc
7. sep 2007
1.563
1
36
Panonija
FreeNAS je kolikor toliko dobra rešitev, če želiš meti FTP/sambo + ostalo drožje na enem mestu z webGUI.

www.freenas.org
Z virtualnimi folderji bo najbrž malo težka. FreeNAS nuca proftpd, v katerem se načeloma da kreirat virtualne mape (glede na uradno stran proftpd), čeprav na FreeNAS forumu trdijo, da se v sklopu FreeNAS to ne da. Po moje bi šlo, če bi skompajlal ročno na FreeNAS.

Nek generični webGUI se težko najde za kaj takega. Je bolje, če "suneš" kak embedded sistem in ga prirediš svojim potrebam. Se pravi, FreeNAS.
wink-1.gif

Saj v konzoli ni težko delati.
V shell se lahko prijavljaš z, recimo, puttyjem.
http://www.chiark.greenend.org.uk/~sgtatham/putty/

Jaz se večkrat povezujem tudi s telefonom (java app preko GPRS), ko sem on the go ... če je pač potreba, seveda.

gangsta

Pripravnik
19. sep 2007
81
0
6
Veliko sem o tem prebrskal po netu in upal, da sem kaj izpustil. Namenske distribucije so razen freeNASa še openfiler in clarkconnect. Preizkusil sem vse 3; freeNAS nima virtualnih map, openfiler ravno tako ne, clarkconnect pa je žal po 18ih mesecih plačljiv.

Zdaj se nekako mučum z ubuntu 8,10 serverjem + webmin. Instalirano pa ima sambo in proFTPd. Brez puttyja pa itak ne gre.
smile-1.gif
, bolj se mi gre za FTP, ki bi rad nadzor in preglednost - kot sem bil navajen na Windowsih...

Obstaja kakšen programček za win32, s katerim bi upravljaj proFTPd?