Linux,widows vs Apple

dugi

Fizikalc
2. sep 2011
227
46
28
ljubljana
Se opravičujem,če je že kje objavljeno.Namreč zanima me,če lahko na računalnik na katerem je bil naložen linux ali windows sedaj naložiš OS od Appla..
V čem je bistvena razlika?Matična plošča,RAM,procesor ali kaj drugega?
Hvala

dune

Fizikalc
26. maj 2014
1.432
39
48
Načeloma ja. Temu se reče hackntosh. V praksi je pa pain in the ass. Problem je v tem, da apple uporablja majhen nabor komponent in posledično je težko dobiti ustrezne driverje. Moraš eksperimentirati z nastavitvami bios. Pa še če ti uspe za silo vzpostaviti sistem, je ta precej manj stabilen kot na applovem HW. Pogosto se lahko zgodi kernel panic (macOS verzija blue screena-a), ali preprosto zmrzuje sistem.

Jaz sem nekaj časa to laufal, potem sem pa za nasledni laptop nabavil macbooka in imam zdej mir.

Alex

Fizikalc
21. jul 2007
955
93
28
Ljubljana
Napiši kakšen laptop imaš oz. katere komponente, potem pa dalje.

Meni na C2D 8300, Asus P5KPL, 4GB, Geforce 210 deluje Sierra BP.

dugi

Fizikalc
2. sep 2011
227
46
28
ljubljana
Sistemske zahteve:
Računalnik Apple, Procesor vsaj Intel Core 2 Duo, i3, i5, i7 ali Xeon. Core duo in core solo nista podprta!

Po tem opisu očitno je neka fora z strojno opremo,da ne moreš naložiti recimo Apple Mac os X Lion 10.7?
Izgleda,da ima neke omejene serije HW prirejenega samo za njegov OS.

dune

Fizikalc
26. maj 2014
1.432
39
48
Malo drugače zgleda in par osnovnih programov ima drugih. Še vedno je pa ubuntu spodaj.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Citat:
Uporabnik dune pravi:
Načeloma ja. Temu se reče hackntosh. V praksi je pa pain in the ass. Problem je v tem, da apple uporablja majhen nabor komponent in posledično je težko dobiti ustrezne driverje. Moraš eksperimentirati z nastavitvami bios. Pa še če ti uspe za silo vzpostaviti sistem, je ta precej manj stabilen kot na applovem HW. Pogosto se lahko zgodi kernel panic (macOS verzija blue screena-a), ali preprosto zmrzuje sistem.

Jaz sem nekaj časa to laufal, potem sem pa za nasledni laptop nabavil macbooka in imam zdej mir.

Uporabljam hackintosh že leta in je zadeva precej stabilna, nič manj kot win/linux, nadležne so le nadgradnje. Prvič, ko instaliraš, se lahko res malo loviš glede boot switchev, grafičnih ipd., a vse rešiš z malo googlanja. Instalacija ni za "tajnice", v glavnem.

Moraš pa imeti podprt HW, zato sem vedno pred nakupom preveril kaj je najbolj kompatibilno.

Sicer pa, nov MBP je pred vrati
smile-1.gif

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Če se že misliš it hackintosh, potem moraš za to nabavit namenski računalnik. Tako ti je ogromno jebanja prišparano.

Jaz sem si ga še malo več prišparal in vzel kar iMac 27...