linux, owncloud, ntfs, grrrrrrr...

sass

Guru
1. sep 2007
5.199
845
113
postavil sem si strežnik, v katerem je 32GB sistemski SSD disk z ubuntu ter 2TB podatkovni HDD. naložil sem owncloud in zadeva zaenkrat lepo dela. potem sem prestavil podatkovno datoteko za owncloud iz SSD na HDD in ko zaženem owncloud, mi napiše tole:

Podatkovna mapa (/media/toshiba/owncloud/data) ima določena dovoljenja za branje skupine.
Spremenite dovoljenja mape na 0770 in s tem onemogočite branje vsebine drugim uporabnikom.

OK, naredim chown:

chown -R www-data:www-data /media/toshiba/owncloud/data

ampak ne gre. problem je namreč, da je na HDD ntfs datotečni sistem, torej posamezne mape ne morem dodeliti uporabniku www-data. obtaja kaka enostavna rešitev tega problema? mogoče z uporabo symlinka, ki bi kazal iz SSD na HDD? nekako mi pretvorba datotečnega sistema na HDD ne diši preveč

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Ne uporabljaj NTFS na linuxu za permanentno priklopljene diske. Zadeva enostavno ne špila lepo z ostalimi datotečnimi sistemi (kot si tudi sam opazil).

Drugače pa če uporabljaš ntfs-3g modul, lahko uporabiš to rešitev: http://superuser.com/a/625587/491452

Če uporabljaš navadni ntfs modul, pa mislim da lahko zadevo tudi rešiš z nastavitvijo "umask" opcije v /etc/fstab

Ampak kot sem že prej napisal, če bo to postala trajna konfiguracija, potem toplo priporočam re-format v nek Linux FS. Po možnosti kak filesystem nove generacije (recimo ZFS), kjer lahko delaš še snapshote in podobne fore (uporabno za boj proti raznim kripto virusom).

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
To lahko delaš tudi z LVM + poljubni FS. Se pa strinjam da je ZFS boljši, v kolikor so zadovoljeni standardi, ki jih le-ta zahteva (ECC RAM npr.).

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
To glede ZFS in ECC ramov je zelo pogosta zmota, ki ne pije vode. Če citiram enega izmed soavtorjev ZFS:

Citat:
There's nothing special about ZFS that requires/encourages the use of ECC RAM more so than any other filesystem. If you use UFS, EXT, NTFS, btrfs, etc without ECC RAM, you are just as much at risk as if you used ZFS without ECC RAM. Actually, ZFS can mitigate this risk to some degree if you enable the unsupported ZFS_DEBUG_MODIFY flag (zfs_flags=0x10). This will checksum the data while at rest in memory, and verify it before writing to disk, thus reducing the window of vulnerability from a memory error.

I would simply say: if you love your data, use ECC RAM. Additionally, use a filesystem that checksums your data, such as ZFS.

Če imaš non-ECC RAM, je ZFS dejansko boljša izbira kot katerikoli drug FS, saj ima še nekatere dodatne mehanizme, ki zmanjšajo data corruption.

Še malo dodatnega branja na to temo, kjer analizirajo vse možne scenarije, kjer bi lahko pri ZFS prišlo do izgube podatkov: http://jrs-s.net/2015/02/03/will-zfs-and-non-ecc-ram-kill-your-data/

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.778
5.911
113
philips
Citat:

Ne uporabljaj NTFS na linuxu za permanentno priklopljene diske. Zadeva enostavno ne špila lepo z ostalimi datotečnimi sistemi (kot si tudi sam opazil).
ntfs-3g modul meni dela bp že več let branje/pisanje, usb hdd v nas-u (arm v5 hw, debian sw).

Za kombinacijo ZFS in ECC mora plata podpirati ecc rame ! Tudi količina rama ima neko vezo, ne sme ga biti premalo.

owncloud
Ni tako bolj pravilno ?
chown -R 0770 www-data:www-data /media/toshiba/owncloud/data

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Citat:
Uporabnik philips pravi:
To glede ZFS in ECC ramov je zelo pogosta zmota, ki ne pije vode. Če citiram enega izmed soavtorjev ZFS:

OK, ko sem nazadnje bral, je non-ECC RAM bil hud zločin za ZFS. Ker ZFS uporabljam le na strežnikih z ECC RAM, nisem bolj drillal v to. Za home userje potem še toliko boljše!

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Citat:
Uporabnik Ytbnd pravi:

Za kombinacijo ZFS in ECC mora plata podpirati ecc rame ! Tudi količina rama ima neko vezo, ne sme ga biti premalo.

Vsekakor plata mora podpirat. RAM je pri ZFS predvsem pomemben, če uporabljaš deduplikacijo, drugače ne toliko. Razen, če je moj info spet nekoliko zastarel.
grims-1.gif

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
ECC je vsekakor pomemben in priporočljiv, ampak če ga pa nimaš, pa ZFS ne bo poslabšal zadeve. Jaz sem za doma nabavil HP Microserver, ki ima ECC RAMe in je bil relativno poceni (~200€).

dune

Fizikalc
26. maj 2014
1.432
39
48
Jaz če rabim kompatibilnost med več OS ponavadi uporabim exFAT. Ni najboljši, za storage dump je pa vredu in vsi znajo pisati gor.