limonovec- odpada listje

decva

Pripravnik
5. sep 2007
462
0
16
Ali imate kake izkušnje z nego limonovca in oljke na balkonu?
Pred kakim mesecem sem kupila limonovec in ga presadila v večji lonec. Imam ga na balkonu, zvečer pa ga še vedno umaknem v stanovanje. No, zdej so začeli odpadat listi... Ne vem kaj bi bilo (mraz, stres,)...
Tudi oljko imam na balkonu že kak mesec, ampak si še vedno ni opomogla od prezimovanja v toplem stanovanju. A mislite, da je kaka možnost, da si opomore? Listi so namreč čisto suhi..

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Limono se pozimi da v hišo, v mrzel in svetel prostor (idealno med 5-10 stopinj), zaliva se minimalno (ko so listi že malce "zaviti" od suše). Tako odpade samo cca. 50% listov!
evil.gif

Drugače pa če jo imaš na toplem, po možnosti preveč zalito in s premalo svetlobe odpadejo VSI listi.

Enako dnevno premikanje iz ene lokacije na drugo nobeni rastlini ne koristi. Bolje pustit v manj idealnih pogojih in počakat na maj ko se da rastlino ven.

Sicer če je osnova dobra (dovolj stara rastlina, da ni ravno lanski podtaknjenec) potem tudi če oppadejo vsi listi ni tak problem. Ko jo daš ven bo spet pognala.

Tudi presajanje že tako "šokirane" rastline ni blagodejno. Za limone sploh ni priporočljivo preveč presajanja, enako ne rabi velikega lonca oz. se v prevelikem slabše počuti.

Za oljko bi pa rekel da je približno enako, pozimi na hladnem, svetlem in suhem, spomladi daš ven!

decva

Pripravnik
5. sep 2007
462
0
16
eh, pa mi je prodajalka svetovala, da jo moram presaditi!!...
bonk.gif
mislim, da je glih v presajanju problem (zemlja je sicer prava)..
Ok. potem bom pa opustila tudi dnevno migracijo, pa jo imela nekaj časa notri. Temperature morajo biti itak nad 10 stopinj, ne? A misliš, da bi jo morala še extra pognojit?
oljka mislim, da si bo opomogla, ker listi več ne odpadajo, so pa sicer še zmeraj zelo suhi. Sem jo pa mislila aprila presaditi v večji lonec, pa bom verjetno načrt kar opustila:)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.125
113
Limonovec pozimi pri nas (večina slovenije, izvzeti deli promorske) lahko samo "hibernira" in temu se reče prezimovanje. Ker pogoji niso ugodni za rast je potrebno naredti ugodne pogoje za to da gre rastlina v "hibernaciji". To pa pomeni:
- nič/čimmanj zalivat in še manj gnojit -> ko začne spomladi dobivat poganjke in veš da bo rastlina lahko šla ven lahko malo zaliješ in dodaš gnojilo/železo
- čimnižja temperatura, ampak ne sme biti dalj časa pod ničlo (idealne so neogravane garaže, kleti, verande), več kot 10 stopinj je slabo!
- svetloba je tudi pozimi potrebna, torej naj bo ob oknu oz. kjer je direktna svetloba

To je to, ko se dnevne temperature dvignejo nad 15 in pa nočne nad 5 (kar je načeloma pri nas v aprilu/maju, na primorskem pa lahko tudi prej) lahko zadevo daš ven. Takrat se jo lahko tudi presadi. Ne vem iz kje si, ampak pri nas je še slana zjutraj tak da so limonce še v zimske domu.

Sicer pa naslednjič kupi limonovec ko je v fazi rasti (pomlad, poletje) in pa ne v raznih hoferjih, ampak kje kjer jih imajo na prostem (vrtni centri).

Tvoj limonovec je verjetno prisel iz nekega rastlinjaka kjer je imel "poletje" v trgovino kjer je imel zanič pogoje, potem ga doleti pa še en šok in dnevne migracije toplo-hladno.

Glede oljke in presajanj bo pa kdo drug povedal, ampak v osnovi tudi oljke ne rabijo nekih velikih loncev ker sem videl razne sto let stare oljke v loncih ki so skoraj tako veliki kot je debelo deblo!
grin1.gif

NAVI_boy

Fizikalc
29. nov 2007
2.368
0
36
Jaz imam limonovec posajen iz navadnih koščic. Star je nekje 5 let in odpadanje listov je normalno. Najprej postanejo popolnoma rjavi in če si neučakana, jih lahko sama potrgaš dol in ne bo nič narobe. Seliti rastlino iz toplega na mrzlo pa ni preveč priporočljivo. Letos jo moram presadit v večji lonec, vsaj 10 litrov in v zemljo za citruse. Za gnojenje pa uporabljaš tekoče gnojilo za citruse na vsake tri tedne, seveda poleti in do jeseni. Poleg tega pa za dobre in lepe liste špricaš vsak drugi ali tretji dan z destilirano vodo. Če uporabiš navadno vodo iz vodovoda, se ti po listih nabere vodni kamen ali karkoli že to je, v glavnem ni lepo, če manj pa dobro.

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.574
9
38
tudi meni odpadajo listi ,zdaj pa mi tudi že kar lepo zori ene 10 limon.
Imam jo v garaži pri tem cca 10 stopinj zalivam mogoče ene 2x na mesec ,okno sem prekril cca 80 procentov s kartonom ,ker sem slišal da ne sme imeti preveč svetlobe.

sbor

Pripravnik
22. avg 2007
562
0
16
Normalno, da limoni odpade listje, če je na prenizkih temperaturah in temi. Če bi bile temperature nad 10 in dovolj sonca bi naprej delala. Sicer nič pretresljivega, le nekaj časa več rabi potem, da dobi listje nazaj in začne spet delati plodove.

EFX

Pripravnik
13. nov 2007
91
1
8
ksz,

Najin limonovec je lani celo zimo preživel v kletni sobi z malo svetlobe in cca. 12 stopinjah C. Do pomladi so odpadli praktično vsi listi, ki pa so potem zunaj po hitrem postopku zrasli nazaj. Na grmičku je zraslo celo nekaj malih zelenih limonic.

Letos je limonovec preživel v podobnih pogojih, le da je bila temperatura bistveno nižja, recimo 5-8 stopinj C. Do danes je odpadlo le nekaj listov, vse limone pa so ostale ter se celo odebelile in porumenele. Tudi ostale sredozemske in tropske rastline se letos na nižji temperaturi bolje držijo (zaenkrat, bomo videli kaj bo, ko jih dam ven...)

Pa še en primer od letos: moja mama ima podoben limonovec kot jaz. Pozimi je bil na svetlem stopnišču in temperaturi 10-15 stopinj. Rezultat: odpadli so praktično vsi listi, ostale so le limone...

decva

Pripravnik
5. sep 2007
462
0
16
limonovec sem imela nekaj časa samo v stanovanju- pa so skoraj vsi listi odpadli, limone so se pa ful skrčile... sem rekla, da slabše ne more biti, pa sem ga pred kakim tednom dala nazaj na balkon. Listi so si malce opomogli, limone so pa še vedno za tretino manjše... Pridem danes, pa je že čist bogi, ma samo še nekaj listov- verjetno bi ga mogla čez noč pokrit...Mislite, da je pomrznil? Oljka se pa kar nekako drži...

Viper_XxL

Guru
20. avg 2007
9.591
1.122
113
Titograd
Moja starša tudi imata limonovec, ki mu redno odpadajo skoraj vsi listi (morda mu je pozimi v garaži pretoplo), ampak rodi pa kar dobro. Limone so primerno velike, na drevesu ki je visoko nekaj čez meter, pa je 20-25 plodov
smile-1.gif
presajena je bila samo enkrat. Zdaj je že zunaj in listi znova poganjajo.