Likvidacija A III - je že kje (skupinska) tožba?

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.779
9
38
Se mogoče že kje nabirajo za skupinsko tožbo (oz. karkoli je pač ustrezen ekvivalent v našem pravu) proti Abanki in/ali državi v zvezi z likvidacijo pokojninskega sklada A 3 (http://www.abanka.si/nalozbe/vzajemni-pokojninski-sklad)? V vsem skupaj so namreč tisti, ki v tem trenutku nimajo kolektivnega pokojninskega zavarovanja, nekako stisnjeni v kot, saj (1) ne morejo sami prenesti sredstev v drug sklad (to lahko stori samo trenutni delodajalec, če zaposlenim nudi kolektivno zavarovanje) oz. (2) so posledično prisiljeni v dvig sredstev in dvojno obdavčenje iz tega razloga. Nobeno od teh pa ni na lastno željo oz. po lastni krivdi.
 

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.779
9
38
Ja, znam brati. In z njimi sem že pred nekaj meseci govoril. Ampak oni pač ne bodo delali tega spiska "proti sebi", zato sem tudi tu napisal vprašanje, če se bo kdo javil, ki se je tega lotil, ali pa da ve, da se že kdo tega loteva.

Kaj pa je bilo z NKBM?
 

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
1
38
Cena delnice je enako [cenzura] palac:)

Kaksen spisek proti sebi?

Jaz v napisanem ne vidim da bi ti bil financno oz.kakorkoli prikrajsan?

Kaj pa pravi tvoj delodajalec?

Za kaj tocno bi jih sploh tozil. Dej bod bolj tocen.
 

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.779
9
38
Saj sem tocno napisal:

1) Ce imetnik sredstev (fizicna oseba) nima vec delodajalca, ki bi nudil kolektivno zavarovanje, tega imetnik ne more na lastno pest prenesti v drug sklad. (Sluzbe se menjajo, ponudbe tudi, iluzorno je pricakovati, da imajo v casu od objave do likvidacije vsi "zavarovanci" na razpolago kolektivno zavarovanje in da bo vse samo preneseno naprej.)
2) Zato mu preostane samo dvig sredstev in posledicno dvojna obdavcitev.

Ker je v #2 prisiljen, bi morali narediti izjemo bodisi na nacin, da se vsa sredstva prenesejo v sklad po izbiri imetnika (cetudi ta nima trenutno nikjer vzpostavljenega kolektivnega zavarovanja), bodisi da jih dvigne brez kaksrnekoli obdavcitve (oz. slednjo placa banka).
 

Matej

Fizikalc
24. jul 2007
1.992
1
38
Hmm

A ni logicno da ce menjas delodajalca in da ta ni vkljucen v pdpz da ne mors nadaljevat kolektivno, lahko pa individualno, saj tko je v mojem primeru pri skupni. V dvig te nihce ne sili, res pa je da dosti ljudi jemlje ven namensko privarcevan denar in ga spljuska za zblj. To pomen da folk v samem bistvu ne ve kaj naj bi bil namen 2/stebra. Sploh se mi zdi super ker je ratalo to iz vidika rizika pa razpresnosti bolj zanimivo, s temi cikli.

Sori sam res te ne stekam kaj mislis s tem po izbiri imetnika. Kokr sm jst osvrknu un link sem dojel bolj da.se ti bo kes brez stroskov prenesel na nek drug pokojninski nacrt in ti nadaljujes z dolgorocnim varcevanjem kar ti je verjetno cilj.

Ne vem ce bo banka karkol placala, sploh pa stroske. Mal mi ni jasno vse skupej, bom mal bolj podrobno tole se pregledu.
 

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.779
9
38
Fora je - vsaj kot so meni pred casom razlozili na Abanki - da ne mores kot fizicnjak zamenjati ponudnika, ampak to lahko stori samo delodajalec, ki nudi kolektivca. Ce pa v danem trenutku nisi vkljucen v tako shemo (in sredstva mirujejo, ker mogoce pa nekoc spet bos), sam ne mores storiti nicesar razen dvigniti sredstev. To mi sicer ni logicno, ker so sredstva navsezadnje tvoja, tako da so pravila malo butasta, ker ocitno ne predvidevajo popolnoma zivljenjskih situacij menjave delodajalcev ali tega, da vsi delodajalci zadeve pac ne nudijo.
Tako da v tem primeru te dejansko silijo v dvig (in posledicno dvojno obdavcitev), ker se sredstev ne more prenesti, ce nisi vkljucen v kolektivno, pa tudi mesati se jih z individualnim (kaj sele s tistim od Drnovskovih certifikatov pri Modri zavarovalnici) ne more.