Lightroom export problem-barve se rahlo spremenijo

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Imam čuden problem. Možno, da je od vedno...ampak sem ga šele danes opazil. Obdeloval sem en portret...exportal v JPG in potem primerjal s tem kar vidim v Lightroom-u.

V Lightroom-u so barve normalne oz. takšne, kot sem jih naštimal. V JPG (odprto z Irfanview-om) pa so nekoliko hladnejše. Rdeča barva ima tudi manj luminance po občutku.

Pri exportu izberem JPEG (100%), sRGB.

Ima kdo kakšno idejo?

(te slike ne morem nalepit kot primer..., bom pa probal najti kakšno brez oseb).

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Če pri exportu izberem Adobe RGB ali ProPhoto pride še slabše.
smile-1.gif

Sem bral preden sem začel resno uporabljat Lightroom, pa so rekli, da naj se za screen exporta v sRGB.

Če prav štekam je potem problem v IrfanView-u?

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.082
4.059
113
In če shraniš kako drugače kot JPG? Ker JPG ni ravno pojem s katerim dobiš original sliko, pa četudi izbereš 100% kvaliteto. Že zapis barv je odvisen od kodeka in ne bo enak originalu!

Skratka najprej si preberi osnove slikovnih formatov in poglej zakaj recimo grafični programi uporabljajo lastne in bolj kompleskne formate ter zakaj je JPG uporaben za prikaz slike na netu (in tu se tudi konča).

Sicer pa si to ogleduješ samo na enem monitorju? Ker včasih so razlike predvsem zaradi raznih driverjev, ki podpirajo določene programe (like photoshop) ostalih pa ne (kolikor vem ko sem še uporabljal photoshop si zraven dobil tudi neko orodje, kjer si nastavljal "korekcijo" za monitor znotraj PSja).

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
dejstvo je, da tudi fotka, ki jo odpiraš v katerem koli pregledovalniku, pokaže drugačne barve, kot potem v Lightroomu oz. Photoshopu - glede na printe, pa veljajo prav barve v PS ali LR.

zdaj, ko sem na Macu, je ta razlika postala še bolj minimalna, očitno ima Apple te stvari malce bolj porihtane oz. bolj dela na tem. verjetno je tudi to ena izmed lastnosti, zakaj je Apple tako priljubljen med fotografi.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.409
3.801
113
davorinm.wordpress.com
Ampak kako pa potem vidijo sliko ostali na internetu, če jo prilepiš? Verjetno tisto popačeno verzijo, razen izjem, ki imajo poštimane barvne profile v brskalnikih.

Tole kar malo sux.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik ynos pravi:
Ampak kako pa potem vidijo sliko ostali na internetu, če jo prilepiš?

vsak po svoje
frown-1.gif

Sem v firmi delal en mini test, ker je tudi prišlo do ekih čudnih odtenkov pri slikah in ugotovil, da če delaš za web in navadne uporabnike, se ne splača full u nulo štelat barv, ker imajo večinoma vsi sfaljene nastavitve na monitorjih in tudi "izobraženi" niso tolk v tej smeri. Za 95% folka je recimo štorkjla bela in lepših barv na levi strani. Ostali pa bodo videl, da je bela res bolj bela na desni in se bodo v to spotakenli.