Li-ion 18650 celice za notebook baterije

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.098
4.066
113
Sem že sam spraševal enkrat to ... ampak bojda (bojda) imajo vse baterije še čip (ki ima zabeleženo da je baterija prazna) ki ga moraš zamenjat drugače nisi naredil nič.

Sicer pa na dilekstremu so dosti poceni celice.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.765
167
63
glede teh DX sem bral da so za en drek. No, ostale so pa cenovno neupravičene. V imenu znanosti sem naročil te z DX pa da vidimo kaj bo.

lp

wilin

Pripravnik
5. maj 2008
114
1
16
Jaz sem jih zamenjal v eni bateriji (od HP laptopa). Naročil 2x2 z eBay-a, brez solder tab-ov tako da sem potem direktno na celice lotal (ne tega delat). Stvar je dokaj spodobno delala nekaj časa, samo potem mi je pa spet začela kapaciteta (spet) drastično padat, tako da je zdaj na polici. (Druga baterija je potem vredu delala, nič izgubljala kapacitete, tako da so lahko bile nove celice čisto spodobne, pa kontroler malo zheban, samo skoraj malo dvomim)

Če že menjaš baterije, potem:
- menjaj vse
- naj bodo iste kapacitete, istega proizvajalca
- pravilno jih zlotaj nazaj
- preden jih zlotaš, naj imajo čimbolj iste napetosti

Ko zlotaš, naredi vsaj ene 3+ cikle, da nafilaš baterijo kolikor se da, potem pa uporabljaš računalnik dokler se ne ugasne sam.

Tisto z čipom na bateriji je malo mimo. Baterija sama vsebuje kontroler + celice. Tist kontroler se bo že adaptiral (zato greš čez cikle polnjenja-praznjenja). Edino potem v celicah je tako, da imajo celice notri lahko posebej čipe (za recimo overcurrent / short circuit protection). Takšne celice so ponavadi kak milimeter daljše. Najbolje, da pogledaš kakšne celice imaš zdaj, pa potem uporabiš iste (se pravi protected ali unprotected).

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.765
167
63
naročil sem vse, sicer čunga lunga kvalitete. Mislim, da so brez tabov. Nekje sem bral, da naj bi se dalo te interne kontrolerje odstranit. Bom videl, ko dobim, kako izgleda.