Letni obračun elektrike - pomoč nujno!

uporabnik2011

Zelenc'
24. mar 2011
1
0
1
Prosim za pomoč.

Pri letnem obračunu elektrike za 2010 je iz priložene specifikacije razvidno, da se nam je v primerjavi z letom 2009 povprečna dnevna poraba elektrike povečala s 5 na 15 kW (ustrezno povišano je tudi doplačilo v EUR). V stanovanju (2 ss, 2 osebi) tekom 2 let nismo spreminjali, dodajali novih aparatov, ki bi lahko vplivali na dvig porabe. Elektriko uporabljamo za segrevanje vode (bojler), hladilnik, steklokeramična, pečica, TV, računalnik, luči...skratka normalna poraba. Zadnji teden spremljamo porabo, ki znaša 7kW/dan, takšna povprečna poraba izhaja tudi iz končnega stanja števca na obračunu do današnjega dne . Ne najdemo razloga od kje povečanje porabe v letu 2010 napram 2009 za 200%??

Ima kdo kakšno idejo v čem bi lahko bila težava. Testirali smo tudi delovanje posameznih naprav in nobena ne presega okvirov normalnega. Povečanje s 5 na 7kW se mi zdi sprejemljivo, izračuni z Elektra (15kW) pa vsekakor ne. Na Elektru sicer nimajo posluha za naše težave, pravijo naj poravnamo račun; da je sicer na nas da dokažemo, da tekom leta 2010 nismo povečali porabe, kar pa je praktično nemogoče.

Hvala.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.118
3.175
113
Ja tega res ne bo mogel dokazati je pa mogoče za naprej da spremljaš mesečno porabo elektrike na večje porabnike pa namesti števce. Je pa res da je povečanje s 5 na 15 kwh če nimaš nič novega v bajti res čudno

igi

Guru
13. okt 2007
5.608
1.207
113
Celje
A v letu 2009 pa je bilo realno popisano? ker 5kw na dan je pa kar malo... sploh da imaš bojler, pa vse praktično na elektriko... med 7 in 10 je pa realno.

forgot1

Fizikalc
7. feb 2010
1.615
88
48
Preveri porabo prejšnjih let ...
Največjo napako delajo uporabniki, ki iz velike letne porabe pridejo na bistveno nižjo zaradi neuporabe stanovanja, menjave aparatov za novejše, na novo vseljeni ...
Elektro distributer opazi znižano porabo na priključku in temu prilagodi mesečni znesek na položnici. Ko stranka spet uporablja stanovanje, se poraba dvigne, distributrer pa tega ne ve (razen tam, kjer se plačuje na daljinsko odčitavanje, vendar tam ni poračuna). Potem pa seveda pride poračun ...
Enostavno vsake toliko preverite mesečno porabo in v primeru odstopanja od predvidene na položnici obvestite distributerja o spremembi in poračun ne bo težava.

Pri menjavi števca se na zapisniku, ki ga dobi tudi stranka, vidi zadnje stanje starega in novo stanje novega.
Na napako pri obračunu po menjavi števca še nisem naletel.

LP

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Sodelavec je tudi dobil poračun za 700€ pa ne ve od kje se je to nabralo. Pač je moral plačat, sedaj je zamenjal distributerja in bo vsak mesec sporočal porabo tako, da bo plačeval sproti svojo dejansko porabo.
Jaz že skoraj dve leti mesečno sporočam preko e-poraba stanje in sem več kot zadovoljen. Takoj ko vpišeš trenutno stanje se ti že prikaže obračun za tekoči mesec, imaš vpogled na izdane račune za dve leti nazaj, vidiš lahko tudi graf tvoje letne porabe...

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Povsem mogoče je, da je bilo ob predzadnjem popisu narobe popisano (zmenjani številki) in je bila poraba prenizka - zdaj set (Ob zadnjem popisu) plačali še za nazaj.

Ker bo steklokeramiki, ter bojlerju na elektriko pod nobenim pogojem ne moreš dnevno trošit 5 kWh.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.200
1.204
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik forgot1 pravi:

Pri menjavi števca se na zapisniku, ki ga dobi tudi stranka, vidi zadnje stanje starega in novo stanje novega.
Na napako pri obračunu po menjavi števca še nisem naletel.

LP

jaz pa, sicer ne pri elektriki, ampak pri plinu, ampak princip je itak isti. In potem sem dobil račun za 1500€ ... Za 1 mesec. Saj smo uredili, ampak časa in živcev mi pa niso hotli poplačat. Mi je še zdaj žal, da jih nisem tožil. Par ur mojega časa + duševne bolečine.

lolipol

Zelenc'
29. apr 2011
24
0
1
Pozdravljena!

Mene pa zanima, če ste ugotovili, kje je prišlo do napake, ker se namreč srečujemo s podobnim problemom. S tem, da so nam v oktobru 2009 menjali števec, od menjave števca nam je dnevna poraba poskočila za cca. 30-40 kw dnevno. V hiši smo zmerili porabo vseh naprav, vendar nikjer ni bilo povečane porabe, niti nimamo nobenega novega električnega aprata.

Ravnokar danes sem se vrnila iz elektra, in trdijo, da se nam je pač povečala poraba električne energije za skoraj 300%. S tem, da sprašujem, če mogoče kdo ve, kje bi bil problem, da se nam je povečala poraba za 10000 kw letno, sedaj v pol leta pa naj bi porabili že 15000 kw?

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Hm, potem pa ne vem. z digitalnimi je bilo nekaj problemov kot sem zasledil. Z analognimi načeloma ne. Če ste prepričani, da ne kaže prav, zahtevajte izredno overitev. Če se izkaže da je v redu, je strošek vaš, če se izkaže da imate prav, pa strošek nosi elektro.

lolipol

Zelenc'
29. apr 2011
24
0
1
Ja tudi sama sem že na internetu zasledila, da je bila napaka z digitalnimi. Zdaj čakam, da me pokličejo iz elektra, kdaj bodo prišli pogledati števec in telegrafnico,( ki so jo menjali istočasno z števcem), tako, da če ne bo kakšne napake tam, potem nam ne preostane druga kot, da damo števec na overitev.

Je pa zanimivo, ker ko so nam menjali števec, je poraba v enem mesecu poskočila za 300kw, potem pa iz meseca v mesec čedalje bolj, tako, da smo zdaj trenutno na porabi 2200 kw mesečno

lp

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Imaš možnost priklopit dodatni števec kje v hiši mogoče? Starih analognih je precej odsluženih, dobi se ga za male pare in če bi bila varianta, ga priklopite za kak teden ali dva in se takoj vidi če je bistvena razlika.

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Aja, sicer pa poglej če so kakšne spremebe v hiši - sicer je poraba res huda, ampak vseeno - kak hladilnik, ki je spustil plin in deluje non stop je hitro tak skriti in tihi porabnik, enako skrinja.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
katastrofa..pri meni so ugotovili, da se je azdeva zaštekala in kazala samo eno porabo in so potem na podlagi porabe po menjavi, naredili poračun za nazaj

lolipol

Zelenc'
29. apr 2011
24
0
1
V preteklem tednu in do danes smo zmerili vse naprave. 1 leto je star hladilnik, pečica, druga dva hladilnik-zmrzovalnik sta stara 5 let, (poraba v 4 dneh 1,5 kw), sušilec (poraba 3,5 kw). Ma zmerili smo vse naprave, ni da ni.
Niti ene električne naprave nimamo starejše od 5 let.

Odvili vse varovalke, pustili čez noč, tako kot so nam rekli na elektru, po posameznih varovalkah iskali napake. Pa nikjer nič odstopanja.

Je pa še ena stvar zanimiva. Števec popisujem zvečer in zjutraj. Čez noč nam nabije 11 kw, razen izjema ene noči, ko je bila poraba samo 4 kw. Najbolj smešno mi je bilo danes na elektru, ko mi je gospa rekla, da če ugasnemo lučko na televizorju. (Ma odkar imam svoje gospodinjstvo ta lučka gori)

(Pred dvema letoma nam je zaštekala stikalna ura, pa smo dobili poračun nazaj.) Stikalna ura preklaplja, tako, da ni to v okvari

Lp

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.532
68
48
Kranj
Zakaj pa sama ne stestiraš števca? Odvij vse varovalke razen ene za eno uro. Po možnosti naj ta varovalka napaja samo vtičnice v enem prostoru kjer ni priklopljeno ničesar. V vtičnico vklopi recimo kalorifer preko merilnika porabe (ali pa preberi deklarirano moč na kaloriferju). Po eni uri se morata odčitka o porabljeni elektriki na merilniku porabe in glavnemu števcu ujemati.