Letna porocila/potrdila s strani delodajalca

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.965
38
48
Pri prejsnjem delodajalcu sem vsako leto prejel izpolnjen obrazec ER-28 "Porocilo o zadrzanosti in osebnem dohodku" ter izpis "podatkov o obracunani placi in placanih prispevkih PIZ v letu xxxx, kot so bili posredovani Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije". Pri sedanjem pa tega nisem dobil. Sta ti dve porocili zgolj dobra volja delodajalca (ali morebitno na zahtevo zaposlenega) ali pa nalaga zakonodaja, da ju mora delodajalec vsako leto izdati zaposlenim?

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
ER 28 se je uporabljal (in je bil nujen) v primerih, ko je delavcu del plače oz. nadomestila plače plačal Podatke o plačah ZZZS (npr. daljše odsotnosti). Sedaj mislim, da je to rešeno drugače (poročanje napram ZZZS). Torej obrazec ni obvezen.

Izpis podatkov o plači in plačanih prispevkih PIZ pa je (po mojih info) še obvezen in ti ga mora posredovati vsak za kogar si delal (npr. preko štud. servisa, avtorskih pogodb, podjemnih pogodb, rednega delovnega razmerja...). Iz teh obrazcev so se včasih vpisovali podatki v dohodninisko napoved, sedaj pa jih potrebuješ za kontrolo le-te.

Če se motim naj me pa kdo popravi, saj je res, da mi vse te zadeve rihta in me nanje opozarja računovodka.

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Povzetek podatkov o obracunani placi in placanih prispevkih PIZ v letu xxxx, kot so bili posredovani Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije je izpis, ki se delavcu izroči do 30.4.2009, ko se posredujejo podatki (letos je bil rok izjemoma podaljšan) ZPIZ-u za ugotavljanje osnove za penzijo - poroča se o izplačilih za npr. plače jan-dec, čeprav je bila recimo decemberska izplačana v januarju naslednje leto.

Izpis Povzetek izplačanih dohodkov za obdobje xxxx, se delavcu vroči do 31.1.2009 in je namenjen kontroli podatkov, ki jih dobimo s strani DURS-a na dohodninskih izračunih. Tu pa se poroča o dejanskih izplačilih npr. plač v tem obdobju , ne glede, za katero obdobje se plača izplačuje. Npr. dec plača se izplačuje v januarju...

Er-28 pa se res več ne uporablja.

Nazadnje urejeno:

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.965
38
48
Do kdaj je bil podaljsan rok? V preteklem letu sem imel 2 delodajalca, pa se od nobenega nisem prejel tega dokumenta. Je zdaj samo na zahtevo ali mora podjetje izdati po uradni dolznosti?
ER-28 pa sem za lani se prejel...

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
203. člen ZPIZ!

Enkrat letno ti ga delodajalec mora izročiti. Rok je ponavadi do 30.4., letos podaljšan, ker je ZPIZ začel podatke zbirati preko elektronske oddaje (končno!!!!) in je bila zmeda pri delodajalcih glede tega, pa so podaljšali do 31.5.!