Lesni črvi

Nismo

Zelenc'
30. mar 2013
29
0
1
Pozdrav !

Na ostrešju hiše sem že nekaj časa nazaj opazil črve oz. izletne luknjice. Po vsej prebrani literaturi bi lahko rekel, da gre za hišnega kozlička. Ker razni fungicidni premazi ne dajejo 100% rešitve problema saj se tu pa tam še vedno vidi kakšna nova luknjica me zanima ali imate kakšen nasvet kako se sigurno rešiti zalege. Kolega v službi mi jerazlagal, da so včasi uporabljali metodo, ki naj bi dala 100% rezultate in sicer, da so po tramu, ki je bil napaden tolkli in da so črvi prilezli ven. Nisem prepričan ali se norca dela iz mene zato bi vprašal, ali je že kdo od vas slišal za kaj takega oz. ali ima kdo konkretne izkušnje s tako metodo? Sicer ne vem kako sploh narediti zadevo, da bo konstantno tolkla po lesu ampak o tem bom razmišljal, če dobim potrditev, da kaj takega sploh deluje.
Malo pa me skrbi nosilnost špirovcev oz. kako preveriti, kdaj je ogrožena nosilnost. Še večja kriza pa je, ker imam podstrešno stanovanje in bi potrebna menjava špirovcev pomenila kar malo katastrofo.

Že vnaprej hvala za kakršen koli nasvet !

G_I_A_NN_I

Pripravnik
24. maj 2013
32
0
6
burn baby, burn it!
wink-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
dobi si vecjo inekcijo..ter (idelano) triklor..ce ne gre nitro razredcilo ali cisti alkohol. Na luknjah ki jih dela crv brizgas zadevo nozer...ce pride do njega ga ubije in imas mir. Naspricaj pa v vse luknje do katerih pridec toliko da ven pritece.

tony

Guru
23. jul 2007
9.678
1.488
113
Pred leti sem problem rešil z namensko Belinkino packarijo v 0,5 dl kantici proti lesnim črvom, ki je imela na vrhu plastično špico. Zadevo sem natočil v luknje in problem je bil rešen...

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Način za dezinfekcijo o katerem sprašuješ (enakomerni udarci po lesu) so znani že stoletja dolgo, led a so se med ljudmi pozabili predvsem zaradi svoje nepraktičnosti. Star mizar mi je pripovedoval o tem, kako je moral še kakor vajenec večkrat na ta način preganjati črve iz desk.
Učinek enakomernih udarcev sem pred leti preskusil na vzorčnem kosu lesa, kjer se je globoko v rovu še videl črv hišnega kozlička, tudi sam. Po nekaj deset enakomernih udarcih se je pričel pomikati nazaj proti izhodu.
Praktično uporabo tega znanja je pred nekaj leti preskusil eden od udeležencev seminarja, kjer sem predaval, na način, da si je iz sklopa za avtomobilske brisalce (motorček+prenos) izdelal tolkalo, ki je nekaj dni enakomerno udarjalo po špirovcu. Po njegovem zagotovilu je zadeva učinkovala, sam pa tega nisem videl.

Po mojem mnenju pa je še najbolje uporabiti nasvet, ki ga je zapisal 'Tony', 'packarija' se imenuje Fentin in je v teh primerih najboljše sredstvo za dezinfekcijo lesa. Temeljito vbrizgavanje Fentina v luknje lahko izvedeš tudi tako, da v luknjico fiksiraš cevko, plastenko s Fentinom pa obesiš nekoliko višje.

LP

jello

Guru
22. sep 2008
10.179
3.891
113
Obujam temo. Imam ca. tri kubične metre drv s temle črvom. Od lanske zime so v kurilnici. Ko sem jih pripeljal je par žuželk zlezlo ven, ampak se nisem preveč sekiral. Letos avgusta je v drveh začelo prasketati in zdaj praktično ni polena v katerem nebi blo luknje, tudi črva sem že videl. Shit je to ker imam ta drva za kurjenje v peči v dnevni sobi in jih kurim bolj ali manj samo za vikend (ne morem jih skurit recimo v enem mesecu). Za začetek sem mislil da bi jih zvozil vsaj ven, da mi ne bodo požrli še parketa, oken,......jih vržem stran? Požrejo tudi premazan les, iverko, gotovi parket....?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Edino za iverko si lahko prepričan, da ni nevarnosti. Tudi za izdelke iz masivnega lesa je verjetnost napada manjša, vendar le v primeru, da je bil primerno zaščiten. Premazi so le redko kdaj garancija za zaščito. Razna olja in voski pa so po mojih informacijah neučinkoviti, celo več les postane za kozlička menda celo bolj zanimiv (nisem osebno preverjal)
Za začetek pa kljub vsemu preseli drva ven, po možnosti čim dlje, tudi uničenje je dobra ideja.
Škoda je lahko še prehitro večja od vrednosti teh treh metrov drv.

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Pojdi do prvega kmeta in ga prosi za prazne žakle umetnega gnojila. Drva nažagaj in jih daj v polivinilaste vreæe, dobro zapri,ti vragi ti ne bodo ušli ven, potem pa drva v miru pokuri. Morda se kje dobijo tudi kakšni drugi močnejši žakli, vreče za smeti bodo najbrž prešvohotne