Se pridružujem predlogu 'patriota' Velikokrat se uspe najti skoraj nove ali pa celo nove kose stavbnega pohištva za desetino cene novih, vsaj takšna je bila moja izkušnja pred kakšnim letom, ko sem malo bolj iskal te možnosti. Na koncu sem okna naredil sam.
Glede kvalitete in trditev nekaterih na portalu o slabostih lesenih oken (na katere mislita KStoner in jello)pa:
- ali je možno, da leseno okno propade v manj kakor 10 (5) letih: seveda so takšne možnosti, kakor pri večini stvari okoli nas. Pogoj da pride do tega je 'šalabajzerska' izdelava iz neprimernih materialov, uporaba napačnih vrst lepila, neustrezna površinska zaščita in morda za povrh vsega problematična lega okna.
- ali je možno da lesena okna ostanejo brezhibna več kakor 50 (70) let, ali celo več kakor 100 let: seveda, takšnih primerov je ogromno okrog nas in tisti, ki smo kdaj popravljali stara okna, vemo, da je starost in ohranjenost včasih presenetljiva.
- ali bodo plastična okna zdržala dlje od lesenih: tega še ne vemo, vedeli bomo (bodo) čez nekaj desetletij, zaenkrat 20 let stara plastična okna, ki sem jih imel priložnost pregledati tega niso potrdila. Res pa je, da so takratni materiali in konstrukcija drugačni od današnjih.
Mojih 5c.
LP