Lesena deska

  • Ustvarjalec teme Izbrisan uporabnik #9334
  • Začetni datum
I

Izbrisan uporabnik #9334

Torej, deska v kuhinji, za rezat in sekat.
Dal sem jo narediti na mero, debela je 7 cm, narejena iz bukovih kock, prečni rez in zlepljeno v površino.

Sedaj se sprašujem, kako naprej. Jo premažem s sončničnim oljem (moja izbira), z olivnim oljem (ženina izbira), z lanenim oljem (mizarjeva izbira), ...

V bistvu se vsi strinjamo, da jo je treba pred pričetkom uporabe z nekim eko sredstvom impregnirati. Imate kaj izkušenj na to temo?
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

ter jo ponovno namazali z mešanico lanenega olja in čebeljega voska.

Upsss, sem vedel, da mi nekaj manjka.
Kakšna mešanica je to?
 

wd40

Guru
10. dec 2007
2.874
797
113
"Belo mineralno olje " - to je izraz za rastlinsko olje, kot je sončnično ali od oljne repice?

Mineral oil (sometimes called liquid paraffin) is a non-toxic, non-drying product derived from petroleum that is colorless, odorless, and flavorless. Its properties prevent water absorption, which makes food-grade mineral oil (as determined by the Federal Drug Administration) a popular choice for wooden kitchen items such as wooden spoons, bowls, and, of course, cutting boards and butcher blocks. The key word here is food-safe, as there are types of mineral oils that are not safe for human consumption; these are often used as lubricants for machinery or found in auto or hardware stores.


If you are worried about selecting the right mineral oil, product labeled as “white mineral oil” are considered food safe, as these are refined to a certain degree past other oils. Always make sure to carefully read the product's labeling if you are unsure about its proper use.

ps. pa malo preberi katera niso priporočena.
 
Nazadnje urejeno:
I

Izbrisan uporabnik #9334

Sekat ne preveč na njej....boš hitro trske pridelal. Za v kuhnjo je hruska, ne pa bukev

Omg, kako sem pa na to pozabil? :zmaga:
V delavnici imam vse taglavne ponke iz hruške, zelo težko sem dobil les takrat, še celo nekaj delovnih ponkov sem naredil za v Avstrijo ... tu sem pa pozabil :bonk: .

Bravo, Hanza. Sicer prepozno, ampak vseeno.

wd40 , hvala, tvoja ideja s čebeljim voskom mi je izredno simpatična. :zmaga:
 
  • Všeč mi je
Reactions: Hanzi
I

Izbrisan uporabnik #9334

Gledam še enkrat nazaj , nacek je prilimal čebelji vosek. Ampak tole od Hanzata - ja, hruško je treba vzeti!
 

altermost

Fizikalc
14. maj 2015
258
75
28
Na morju imam pod češnjo lepo hrastovo mizo-vsako leto smo morali popravljat (pa sem sprobal vse od voska do laka za parket - dokler mi domačin ni rekel, da naj probam z olivnim oljem - sedaj pomijemo i posušimo n z gobico prevlečemo olje in vola-miza lepa za naslednje leto.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.120
4.090
113
Ni lepšega kot dobit dober salam ves žaltav ker je bil narezan na namaščeni deski. Vsa olja/masti postanejo žaltava ampak ravno organska olja, ki se uporabljajo pri kuhanju so najmanj stabilna. Če pogledamo tvoj izbor je najmanj stabilno od naštetih olivno olje, sledi sončnično olje (rafinirano) in precej bolj stabilno laneno olje.

Moje mnejenje, kvalitetno leseno desko za rezanje nimaš kaj mazat če jo vzdržuješ pravilno in je taka tudi najboljša. Bistveno je da jo ne namakaš, bognedaj pereš v pomivalcu in ne sušiš na toploti. Desko se po uporabi (pa niti ni treba da po vsaki) samo oplakne z vročo vodo, obriše s kuhinjsko cunjo in jo postavi nekam da se do konca posuši (ne na radiator, še manj pa v kakšna korita ali pa odcejevalnike posode kjer ti vleče veselo vlago nase). Ko se naredi površina deske hrapava jo enostavno pobrusiš na nulo ... sicer če pravilno rabiš nože niti ne sme biti preveč zarez na deski (ne zaradi same deske, ker 5cm+ debeline boš lahko brusil celo življenje ampka zato ker prekomerno uničuješ nože).
 

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
Prav imaš. Eno desko imam že več kot 30 let, nikoli mazal z ničemer, pa nima niti slučajno kake razpoke. Pa kolikor vem, jih veliko delajo tudi iz češnje.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Tole je ta deska. Debela je 7 cm.
Ja, Hanzi, hruškova bi morala biti ( :bonk: ) .


Deska.jpg
ToleDeska.jpg
 

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Jaz vidim 2,5cm debelo desko oz. za dobri dve debelini mobilnega telefona. Ali od kje do kje si ti nameril 7cm debeline?
 

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.811
6.782
113
pri taščici
Sva ravno včeraj eno staro hruško podrto pred 10 leti z bratom rezala. Nekaj za drva, nekaj bo pa deske. Če ni vse crv predelal.
Tudi meni deluje tam na tistem pultu samo čelo 7cm, ostalo pa 2.
Imamo bukov "čok" za razsekavanje pa je debel 20cm in objet z deske pa ga sekira konkretno kolje....
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Sedem cm je debela. Kamniti pult okoli deske je prekinjen, deska ima pa naokoli zob, da nalega preko kamna. Hotel sem tako masivno, ker imam pun kjuratz tistih otročjih deščic, prva vlaga jih popolnoma zvije, če greš pa kaj resnega delat na njej, pa samo laufa naokoli. Ta pa leži na čepih, ima lastno ležišče pod pultom in če jo bo treba kdaj zamenjat ali obrusit, jo zelo enostavno snamem ven .
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Hruška je pa resnično najboljši les za delovni pult. Vrag je z njo, ker ni tehnološki les, zelo radi so vključki skorje v njem in imaš zato ogromno odpada.
Ampak - ko imaš pa ponk zlepljen skupaj, je pa to nekaj najbolj imenitnega :D . Les je kot goba, najbolje ga je pustiti surovega, brez premazov. Ko udariš po njem, pa zafedrira, resnično kot bi bil gobast. Bukev se zdrobi v trske, tole pa zafedrira :aplauz: .

Kako sem lahko pozabil na hruško ? :bonk: