Les za stopnice

BlackHole

Pripravnik
23. avg 2007
764
0
16
Torej, doma v stanovanju rabim 4 stopnice (dvoetažno stanovanje). Vsaka je v bistvu drugačne oblike. Ker je mala količina, dvomim da se bo kak mizar sploh lotil dela. En mi je že pobegnil. Zato bi rad nekje dobil vsaj les, pa si jih potem sam vem zažagam. Rabim v bistvu samo pohodni zgornji del stopnice, katerega bom dal na zidano osnovo. Torej rabil bi rečmo javorjev les, nekje 3 cm debel, v pravokotni obliki, velikosti nekje 120x60cm. Iz tega bi pa potem izrezal stopnice, ker pač niso pravokotne (tloris), ampak so na eni strani zaokrožene. Imam pa šablone iz kartona, s katerimi bi si potem pomagal pri izrezu.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
60 cm je že kar lepa deska in dvomim da jo boš kje dobil. Sploh javorjevo.

Pa tudi če jo boš, se ti bo krivila, zato mora biti lepljena s pomočjo lamel ali moznikov.

Se pravi da boš mizarja vseeno rabil-da ti zlepi in poobla deske.
grin1.gif

Bo sevlje kaj več povedal.

Na beton jo boš prilepil s purpenom?

BlackHole

Pripravnik
23. avg 2007
764
0
16
Ja, lepil bi s purpenom, razen če obstaja še kak način. Ni ravno beton, je pa siporeks. Lahko je tudi kak drug les v skrajni sili. Pohištvo je pač večinoma iz javorja in sem hotel stopnice v podobni barvi. Torej mora bit les že lepljen.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.784
5.932
113
Rej je da mora biti les za stopnice lepljen iz večih kosov. To prepreči da se les zvija, ker se vsak kos zvija po svoje in ker se zvija vsak na svojo stran, se to nekako izniči. Izniči se tudi kakršnokoli pokanje. Zato boš res rabil mizarja, da ti nardi izmere in stvar strokovno položi.
Mene je polaganje stopnic v obliki "L" za višino enega nadstropja prišlo 2600 eurov, les je hrastov, pohodni del je masivni hrast 4cm, stranski pa hrastov furnir. Moram pa reči da bila stvar položena strokovno in prav načudil sem se, kaj je uspelo mizarju naredit, glede na to da so bile stopnice "fršolane" zelo šlampasto.

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
les more biti lepljen ter obvezno suh. ker drugače se bo les zvil oz. lepilo nebo preneslo napetosti in ti bo delalo fuge, pomoje bi fajn zgledalo če bi dobil les boljše kvalitete zlepljen z enakimi lamelami, lahko tudi kakšne grče ki so lepe sploh pri javorju.

V stanovanju pozimi je zelo toplo/vroče in se les izsuži. posebaj problem je če imaš v bližini kamin/krušno/radijator peč potem še težje preprečiš delovanje lesa, saj se ti les posuši do minimalnene nasičenosti. drugače pa daš štapno z masive pokončne obloge pa furnirane. moraš gledat tudi glede lakiranja. če boš dobil les(neobdelan) je najbolje da ga daš nekam v suh topel prostor tako da se les posuši ter po možnosti umiri. jest dam ponavadi kakšne kose ko se mi mudi v kurilnico za kakšne 14 dni.

lp x5x

Nazadnje urejeno:

Kara_Demz

Pripravnik
7. avg 2007
506
0
16
Brez mizarja ne bo nič ! (Tudi izbira 3 cm debeline ni dobra). Če že hočeš delati sam, si obvezno preberi kakšno knjigo na temo "sam svoj mojster", ki jih je veliko. In vsa tista "Strokovna navodila" resno upoštevaj, ker boš sicer čez 3 leta in s pregorjenimi živci podiral svoje delo zaradi škripanja ... stopnice niso hec !
Stopnice so nujno zlo v hiši, ker svet pač ni raven. Idealizem je brez njih! Zato je pa še toliko bolj pomembno, da so izvedene čim bolj "na mero".
Predlagam, da si prebereš čim več znanja na to temo, preden se jih boš lotil. Sam, ali pa z mizarjem!

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Kot so ti že napisali mora biti les lepljen. V zadnjem času mnogi dajejo tudi furnirano iverko z nalimki, kjer je furnir debeline 3 mm. Je nekaj cenejše, lažje se naredi in tudi kvaliteta je ok, pa mnogo več mizarjev ima to možnost naredit. Glede na to, da si napisal, da imaš šablone že narejene mislim, da tako velik problem sploh ne bi smel biti, prav tako bo vsak veliko raje naredil če boš montiral ti, ker montaža za tri stopnice se pa res komaj splača.
Tudi meni pa se zdi, da je javor kar zelo mehak za stopnice.
No še kdo bi ti to lahko naredil. Sam ti lahko predlagam naslednje :
- Mrak najprej pokliči tega
- Štibelj zanj vem, da ima trenutno zelo hudo gužvo in ne vem za kdaj se boš lahko dogovoril.
- Jezeršek
Kržišnik

Če pa ti pri nobenem ne uspe pa napiši, mogoče boš začel razmišljati o furnirani iverki
smile-1.gif
, takrat ti lahko jaz pomagam, samo na žalost pred novim letom tudi skoraj nemogoče.

lp

BlackHole

Pripravnik
23. avg 2007
764
0
16
Kaj, a furnirana iverka ne bi bila dobra za tole? Kje bi pa dobil tako debelino? Imajo to v Slovenijales in podobnih prodajalnah?

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Večina prodajalcev furnirane iverke ima v skladišču debelino 20, pa še furnir je bolj tanek, prav tako pa pri stopnicah moraš dati na rob masivne nalimke in jih prefurnirati, tako, da bi ti tak način odvetoval. Bi skoraj moral iti do enega mizarja, da ti to naredi, razen če se lotiš sam.
Če te zanima kako se to naredi mi povej, pa napišem, samo ne vem če bo šlo že danes, ker dobim sedaj obiske pa bomo malo
nahrung002.gif
.

lp

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
joj, tole bi jaz dal komu naredit!

Seveda bo igranje, bo ti ga pa tudi zaračunal (tu se ne boj) sam na dolgi rok je bolje daje narejeno kot se spodobi!

lepljenje...sam bi razmislil o dvokomponentnem lepilu za parket.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Ti bom kar tule napisal, da me popravijo če se kje motim in če mogoče še koga zanima.

Se pravi, pojdi v hobi program in naj ti odrežejo iverke po tvojih merah. Vse naroči dvojno zato, ker moraš potem skupaj zlimati. Lahko zlimaš kar z navadnim belim lepilo za les, da je sigurno pa še ene par spaksov "zagoni" noter, tako, da glavica nič ne gleda ven.

Potem z povratno žago obreži tako kot imaš šablono. Nato boš moral nekje dobiti les za nalimke. Debeline naj bodo cca 6-8 mm. Mislim, da ne bi smel biti to problem pri mizarjih dobit. Mnogi imajo to že narezano naprej tako, da zavrti kakšen telefon in boš hitro dobil. Nato zopet z belim lepilom to nalepi na robove. Tu so obvezno pomagaj s cvingami. Pomaga, če les namočič, če imaš kakšne težje krivine.

Furnir nato kupiš, ga na odlica zlepiš med seboj kar s salotejpom skupaj, tako da ga položiš na iverko. Potem pa se moraš zopet z nekom dogovorit da ti da v prešo. Mizarji običajno ne prešajo vsak dan, tako da malo povprašaj kdaj prešajo in če lahko takrat prineseš že vse pripravljeno, da ti dajo noter.
Ko imaš zaprešano, nato z ročnim rezkarjem lepo še malo obreži in obrusi.
Na koncu ti ostane lakiranje. kjer odločitev prepuščam tebi, obstaja pa kar nekaj možnosti.
Če si takšen, da se znaš pripravit kaj naredit in imaš vsaj malo orodja ti bo uspelo, drugače pa kot je rekel Vincent, raje koga poišči, da ti naredi.

lp

ps: si od tistih kontaktov, ki sem jih dal že koga poklical?
lp

Company

Pripravnik
7. okt 2007
787
6
18
Podobno izvedeno imam jaz: stopnice, debele 4 cm, lepljene deske cca 12 cm, niti dve stopnici nista enaki (širina od 5 do 70 cm, polkrožna izvedba), položeno na purpen. Niti malo ni drugačno, kot je bilo pred 5 leti, ko je bilo položeno. Narejene imam iz parjene bukve!
LP!

x5x

22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
namesto selotejpa vzami licarski trak(rumen) pa se tega mores takoj dol potegnt ko iz prese das, ker drugace lepila nebos dobil dol, kar se pa pozna kasneje po lakiranju. lp x5x

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Saj tisti stran na katero imaš naliman salotej ali krep papir obrneš na iverko, tako da ni možnosti, da bi se to lahko kje videlo. Če bi obrnil kontra ni nobene možnosti, da spraviš po prešanju stran.

Sicer se furnir spaja na topi spah ali nitko, da ne bo kdo mislil, da tudi profesionalci s salotejpo spajajo furnir.

lp

x5x

22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
pri nas selotejp dajamo na vn. Nitko in trak(za spajanje furnirja) pa na notri. zakaj: problem je pri svetlih in materjalih(javor,jesen..) ker se svetloba drugače vpija. seveda to se vidi šele po brušenju ali lakiranju...

Nazadnje urejeno:

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Hm, zakaj pa potem sploh rabite salotejp, če imate nitko. Jaz sem mu salotejp predlagal zato, ker sem predvideval, da nitke nima. Drugače pa nitka povsem zadostuje. Kaj pa spajate potem, da uporabljate oboje?

lp

x5x

22. avg 2007
2.662
9
38
Ljubljana- okolica
selotejp se uporablja takrat ko je nekje furnir zatrgan.. npr. pri prenašanju se ti nitra razlahla, razne razpoke furnirja idt.
tako da se zravna.
lp x5x

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
A no sedaj razumem. Ja je treba pazit. Mi imamo to fajn urejeno, ker je kuper zraven preše in se te problemi praktično ne pojavljajo.

lp