Ledice v lučeh...

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
OK ena neumestna

recimo A4

zakaj original LED žarometi svetijo ko šus, aftermarket lajk DEPO pa svetijo za en klinc, tako da zgleda že prav patetično...v čem je fora?

Ne dajo LEDic z dovolj visoko svetilnostjo, jih ne morejo kupiti/vgraditi kajkurac
confused-1.gif

14351.gif

13098.gif

Prav ni mi jasno
confused-1.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Ja to mi je skor jasno

ampak kje je problem? slaba LEDica, slaba parabola LEDice...pa to je vse skup nič €
confused-1.gif

LEDice so skor đabe, a niso?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Delno je tudi v naravi LEDic, ki so po defaultu ozko usmerjene (snop svetlobe) .. dobre ledice so pa drage (precej). Pri ledicah cena za svetilnost raste vsaj s kvadratom če ne celo s kubom!

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Ja koliko stane 1 taka LEDica, kot jo ima novi A4 spredaj v žarometu?

Ali v zadnji luči? Une tudi svetijo prima
zmaga.gif

Fejk pa
uf-1.gif

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Poceni LEDica je primer 1€ , dobra ledica je recimo 2€ , ful huda ledica je pa 3€ ... sej to se vse skup nič ne pozna pri eni luči,ampak ko pa ti naročiš masivno 5.000 komadov teh luci, se pa pozna...

Pa cene sem si zmislu okrogle samo zaradi predstave, da se nebo kdo obesu na cene.

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
bonk...recimo tele stanejo 279€, ledic je pa noter 2x po 13 če sem prav štel...a se ne bi dalo vkalkulirat taboljših LEDic....mislm no....

14404.jpg

tiste k sm prej prpopu so pa 228€ pa majo 2x po 6 LEDic
rolleyes-1.gif

lost1

mnz
19. jul 2007
8.461
147
63
Ce si poceni, prodas veliko, folk jamra ,ampak kupi.

Ce si drag, prodas malo, folk te pohvali.

to je to, zdej pa ugibaj kaj naredi večina.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
Ja koliko stane 1 taka LEDica, kot jo ima novi A4 spredaj v žarometu?

Ali v zadnji luči? Une tudi svetijo prima
zmaga.gif

Fejk pa
uf-1.gif

Koliko stanejo ne vem, ker niti ne vem kakšne so notri, so pa to zagotovo dražji LED emiterji, verjetno imajo montirano tudi lečo. Taka LEDica lahko pa stane hitro 10EUR tudi na velike količine.

Kot sem rekel problem ni samo sama cena LEDic ampak tudi usmerjenost svetlobe, te poceni luči imajo tako veliko malih LEDic ki se uporabljajo v zabavni elektroniki (cena je par $ na tisoč kosov). Če bi dal namesto njih manj "močnejših" čipov pa postane problem ker svetloba ne bi bila lepo razporejena oz. bi v eno smer (10 stopinj) šlo 90% svetlobe kar bi slepilo promet. Če tega nočeš rabiš pa čez LEDico stekleno lečo in dobro preračunano optiko kar je pa spet drago.

Recimo primer pri kitajcih:
solidni LED emiter (13$/kos)
pa še en soliden (5$/kos)
pa še to kar je v poceni lučeh (1.5$/10kos)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
bonk...recimo tele stanejo 279€, ledic je pa noter 2x po 13 če sem prav štel...a se ne bi dalo vkalkulirat taboljših LEDic....mislm no....

14404.jpg

tiste k sm prej prpopu so pa 228€ pa majo 2x po 6 LEDic
rolleyes-1.gif

No vzami potem moj izračun ...

10-20 ledic po ceni 1EUR na ledico (ker govoriš za sprednje luči, tam so malo boljše in jih je manj) = 20 EUR
10-20 ledic po ceni 5 EUR na ledico = 100 EUR

... samo za LEDice!
grin1.gif
Kje je potem še plastika in optika pri žarometih (ki je itak katastrofalno slaba).

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
aja torej so kar drage..

kakšne so pa tiste, ki jih namerava AUDI uprabljati kot kratke luči? Ne vem če so v katerem modelu že (se mi zdi da so v novem A8), na protitipih so pa že bile predstavljene.. kot neka plošča 4x4 ali 5x5 LEDic

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Odvisno katere aftermarket.

Sem mel ene 4 že za zadaj in vse svetilo veliko bolje kot original....tudi močneje kot na kakem audiju,

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Tole recimo je en od možnih dobaviteljev, večina LED ročnih svetilk in tam kjer se uporablja hi-end LED tehnologija uporablja njihove čipe.

Je pa tole (LED glavne luči) še tehnologija v povojih oz. je tehnologija še zelo eksperimentalna tako da bo potrebno še par let da bo stvar zaživela. Sem pa videl že delujoči primerek take luči za tovornjake, mislim da je bila v sloveniji celo razvita .. cena je pa juhu, je celo pri tovornjakih (ki niso poceni) taka luč kot zelo draga opcija!
grims-1.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Odvisno katere aftermarket.

Sem mel ene 4 že za zadaj in vse svetilo veliko bolje kot original....tudi močneje kot na kakem audiju,

Saj za zadaj pa nisem misli, da bi svetilo ful močneje...mislim bleščalo, bo boljši izraz, ker, roko na srce, priznaj, zgleda malo...češko

verjetno kak lexus_lajk z ledicami....oink...meni se ne dopade

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
c/p:

V nasprotju s splošnim mnenjem ima dioda LED zelo slab izkoristek (le okrog 10 odstotkov električne energije se spremeni v svetlobo), kar pomeni, da se LED zelo greje. To toploto je treba učinkovito odvajati, da ne bi stalila in s tem poškodovala zadnjega dela žarometa, to pa v praksi pomeni precej zapleten sistem odvoda toplote. In ker se toplota pojavlja na zadnjem delu, v svetlobi LED pa je zelo malo infrardečih žarkov, je treba dodati še sistem za gretje prednjega dela žarometa za mrzle zimske dni, ko se lahko na žarometu začne nabirati led. Zato tehniko LED spremlja krepko višja cena (razmerje za kupca je prek 1 : 10 v primerjavi s halogensko tehniko!), LED pa so zelo občutljive tudi za zunanjo temperaturo: če rečemo, da pri 16 stopinjah Celzija oddajajo 100 enot svetlobe, potem je oddajo pri 30 stopinjah le še 60 in pri minus 12 stopinjah 160!

http://www.avto-magazin.si/nasveti/tehnika_zarometi-21784@2.aspx

shocked-1.gif

Benady

Fizikalc
20. jul 2007
6.825
1
38
Firbc in zgroženost nad aftermarket LED žarometi mimovozečih bolidov v KR (passat tastar, kašn star audi, kak seat...
uf-1.gif
)

Nimam audija drugač.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik Benady pravi:
c/p:

V nasprotju s splošnim mnenjem ima dioda LED zelo slab izkoristek (le okrog 10 odstotkov električne energije se spremeni v svetlobo), kar pomeni, da se LED zelo greje. To toploto je treba učinkovito odvajati, da ne bi stalila in s tem poškodovala zadnjega dela žarometa, to pa v praksi pomeni precej zapleten sistem odvoda toplote. In ker se toplota pojavlja na zadnjem delu, v svetlobi LED pa je zelo malo infrardečih žarkov, je treba dodati še sistem za gretje prednjega dela žarometa za mrzle zimske dni, ko se lahko na žarometu začne nabirati led. Zato tehniko LED spremlja krepko višja cena (razmerje za kupca je prek 1 : 10 v primerjavi s halogensko tehniko!), LED pa so zelo občutljive tudi za zunanjo temperaturo: če rečemo, da pri 16 stopinjah Celzija oddajajo 100 enot svetlobe, potem je oddajo pri 30 stopinjah le še 60 in pri minus 12 stopinjah 160!

http://www.avto-magazin.si/nasveti/tehnika_zarometi-21784@2.aspx

shocked-1.gif

To je res, s svetilnostjo se zelo zmanšuje izkoristek (male LEDice imajo lahko tudi skoraj 30% izkoristek). Ampak 10% izkoristek je še vedno ogromen! V bistvu razen nekaterih "plinski/plazemskih" luči je LED tehnologija še vedno najbolj racionalna od vseh in hkrati tudi najbolj uporabna (takojšen zagon in max. svetilnost itd.). Problem pregrevanja je zelo očiten, saj celo za gospodinjsko rabo ne obstaja ekvivalent 100W žarnice (1000 lm) ker je enostavno težko odvajat svetlobo s tako majhne površine. Sicer je toplote malo ampak VSA nastane na območju par mm2 čipa!

Ledice res ne sevajo IR svetlobe (imajo zelo ozek spekter) kar pomeni da ne grejejo s svetlobo - grelci za luči (stekla) so sicer enostavna stvar in so tudi že vgrajeni v določena vozila iz drugih razlogv.

Sicer je prednost LEDic predvsem v "pametnih" lučeh, enostavno omogočajo da se da nadzirat svetlobo zelo precizno (svetilnost/barva/snop). Če tega ne rabiš je halogenka/ksenon še vedno precej bolj racionalna varianta.