LED žarnice

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Doma imamo 3 stropne luči s 4x GU10 halogenkami, ki imajo porazno življenjsko dobo - 1 leto pri 3 urah na dan
tongue-1.gif

Kot nadomestilo sem gledal LED žarnice, zanima pa me koliko močno je treba izbrat, da bo nekje enako kot halogenka. Našel sem te tri:

http://www.internetnatrgovina.com/product_info.php?products_id=2860
http://www.internetnatrgovina.com/product_info.php?products_id=2865
http://www.internetnatrgovina.com/product_info.php?products_id=2866

Kaj pa zamenjava navadnih (E27) žarnic za LED? Kak se obnese? Katero barvo vzet, da bo zgledalo ''naravno''?

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.525
314
83
Kras
www.mtl.si
V sosednji temi si preberi moj komentar na 48 LED GU10 žarnico. Tudi slike priložene.
Vse tole (sploh prvi dve) bo daleč od halogenke. Če potrebuješ res čim bolj močno svetlobo, potem pojdi na tiste žarnice z vsaj 48 LED diodami, še raje s 60-imi. Cena nekje 14 EUR na kos preko Ebaya. To bi moralo biti dovolj.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.525
314
83
Kras
www.mtl.si
Aja še to. Meni je bolj naravna bela barva od LED-ik kot pa rumena od navadne žarnice, tako da, to je stvar osebnega okusa.
Morda je potem še najbolje, da naročiš najprej le eno in potem vidiš, če ti ustreza, pa nabaviš še ostale.
cheer.gif
Pa nabavi na Ebayu, tukaj po moje brez veze, ker boš plačal vsaj 70% več.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.764
166
63
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Aja še to. Meni je bolj naravna bela barva od LED-ik kot pa rumena od navadne žarnice

kolikor vem, so bele LED v resnici zelo močne modre z dodanim belim fosforjem, ki dejansko ne dajejo celotnega vidnega spektra svetlobe; manjka rdeča. Zato imajo nekatere LED žarnice poleg množice "belih" še kakšno rdečo.

lp

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.525
314
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik KrNeki99 pravi:
ekonomska racunica gor ali dol. To je edino kar sveti, vse ostalo so samo ambijent lucke.
wink-1.gif

lp
Žal ne bo držalo. Moje tri 48 LED žarnice svetijo odlično. Za cel prostor velikosti 4x5 metrov bi jih rabil recimo 5, ampak to bi bilo več kot dovolj. Z 72 LED žarnicami pa mislim, da bo še bolj svetlo kot podnevi.
grin1.gif

KrNeki99

Pripravnik
3. sep 2007
883
23
18
Ljubljana
- Cena teh 48 oz 72 led svetil ?
- Si poizkusil recimo lucko na katero sem dal link ?
- pa seveda se stvar ki ni cisto nepomembna. Kako stvar zgleda.

lp

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.891
113
jaz imam v koplanici trenutno 2 x halogensko 50 W na 12 V.

Bi bila ustrezen LED nadomestek ta žarnica:

http://www.internetnatrgovina.com/product_info.php?products_id=2843

(samo kaj pomeni..''ne uporabljajte elektronskih transformatorjev''?)

Ker zdaj ti dve halogenski vklapljam posebej (me pa fu.ka stikalo za prižiganje...takod asem že 2 meseca brez njih) - rabim zgolj za britje (ker je ogledalo pod omarico, neonka pa je nad njo)...torej bi ubodel dve LED, in ji priklopil da bi stalno goreli.
(imamo pa luč v koplanici prižgano praktično celo popoldne dokler ne gremo spat...zato izklapljam halogenki - led pa bi pustil goreti)

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Po moje je mišljen dimmer. Glede moči pa kolikor sem bral naokoli je 1,5W kot en žarek, tja ko je usmerjen imaš en svetel krog, okoli pa nič.

_jolly_

Fizikalc
3. sep 2007
2.141
2
38
elektronski transformator je transformator, ki pretvarja voltažo iz 230V na 12V preko elektronike, za razliko od klasičnega, kjer se pretvarja preko navitja. pri halogenih se v 90% uporabljajo elektronski trafoti, ki zgledajo nekak tak:
L9002.JPG

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.891
113
jazimam oblikovno ravno nekaj takega.

Torej uporaba LED tu odpade...?

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.245
324
83
Jaz sem imel enih 30 kosov takih na 48ledic, pa mi jih je v enem letu in pol 3/4 pocrkalo (jebesh 50.000 ur, moje so imele zgleda serijsko napako - sem reklamiral pri prodajalcu pa je rekel da so tele na 48ledic prva generacija in ful občutljive na nihanja, tele tamočne so pa boljše kar se tiče tega in to v praksi tudi drži). Zdaj imam tele tamočne 3x1w (kot je rekel krneki99), pa ni primerjave kolk boljš svetijo. So pa tudi dražje. Pa rumene (natural white) tastare sem zamenjal za bright white.
Seveda so dražje (lahko si predstavljaš ceno za 30 kosov), ampak kar se tiče svetenja te lahko nadomestijo 50w GU10 halogenske po hodnikih, kopalnici ipd. Ni pa to za dnevno, kuhinjo, delovno sobo, spalnico. Tam obdrži navadne. Aja, pa v letu in pol mi je do sedaj crknila ena tanova, že čisto na začetku, ostale delajo k šus. No, ne vem kako ostali, ampak bi rekel da sem eden redkih ki ima privat tako količino ledic že 3 leta vgrajene, tako da so to izkušnje iz 1. roke.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Kot sem v sosednji temi že pisal sem kupil tele 8.2.: http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=120374687308

Danes dobim paket iz UK, nič mi ni jasno, not pa žarnice. Sicer hvalabogu, da niso iz HK, ker bi plačal carino, očitno imajo skladišče v UK.

Prišlo pa torej v 6. dneh, hitreje kot iz nemčije paket spet.

Eno sem prej priklopil, svetla je tak, da sploh ne moreš pogledat not ker je kot da bi v sonce pogledal. Bom videl ponoči kako sveti ampak se mi je že podnevi kljub soncu, ki je svetilo v sobo zdelo, da je del sobe osvetlilo.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.525
314
83
Kras
www.mtl.si
Fajn za carino.
Poslikaj kako je kaj ponoci.
Ker bom jaz ocitno se v dnevni obe luci na LED spravil. Torej se enih 9 LED zarnic za nabavit.

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
Sam sem tudi ravnokar dobil iz HK LED zarnico z 60 led diodam.... bom zvecer preveril kako in kaj
smile-1.gif
je pa obcutna razlika proti varcnim zarnicam,... cena za eno je bila pa 6 eur