LED žarnica kar sveti?

kapadimul

Fizikalc
10. avg 2007
652
27
28
Dravograd
Danes sem dobil eno stropno svetilko z 4 žarnicami. Sem to doma zmontiral in vstavil led žarnice, namesto tistih reflektorskih. So podobne kot tu .Zanimivo pa je da ko luč vgasnem, te žarnice vgasnejo čez hip pa začnejo rahlo svetiti,brleti. Sedaj pa ker se ne spoznam preveč na elektriko, če mi lahko kdo pomaga kje je težava? Verjetno to potem skozi porablja energijo, pa še rahlo moteče je. Sem pa potem eno LED žarnico zamenjal s tisto priloženo reflektorsko pa so ostale ugasnile. Samo pa ne zgleda lepo ko svetijo 3 žarnice drugače, kot ta reflektorska.

Prosim za pomoč.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
daj kak namig, ker ne najdem.
Imam pa podobno težavo.

Nabavil sem to gumjasto cev, ki se jo uporablja za "veseli december" in je iz led lučk. Priklopil sem jo preko teh brezžičnih vtičnic. Ko jih ugasnem preko daljinca, še vedno rahlo svetijo
frown-1.gif

http://www.intertechno.at/produkte/zwischenstecker/PA3-1000.html

stariata

Pripravnik
12. jul 2010
55
1
8
Pri obeh LED-ice brlijo zato ker se s stikalom ne prekinja faza (kot bi se moralo) ampak nula. In ker je tako potem LED-ice delujejo tako kot preizkuševalec elek.napetosti (fazen prufer).

kapadimul; verjetno si sam nekam namestil stikalo, poglej če pride na stikalo fazni vodnik in ne nulti!
Fusion; pri tebi te brezžič. vtičnice prav tako preklapljajo samo en vod, mislim da je dovolj, če jih izstakneš iz vtičnice obrneš na glavo (za 180stopinj) in vtakneš nazaj, potem zopet poizkusi.
Problem je v tem ker je v enih vtičnicah faza na levi, pri drugih pa faza na desni strani!

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.720
5.876
113
Pri menjalnih stikali ja, ali pa če ti stikalo prekinja nulo, namesto faze.

kapadimul

Fizikalc
10. avg 2007
652
27
28
Dravograd
nisem sam nameščal stikal, ker imam stanovanje v najemu, tako da je že bilo tako, kot je. bom ta teden še poskusil kaj, mogoče z novim stikalom.

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
Citat:
Uporabnik MrDaco pravi:
Pri menjalnih stikali ja, ali pa če ti stikalo prekinja nulo, namesto faze.

zakaj pa pri menjalnih stikalih? sej tudi tam prekines fazo?

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Kako pa ves zagotovo, da si pri menjalnem prekinil fazo ? Ponavadi nimas samo enega, ker bi bilo to rres cudno, ampak je recimo na vsaki strani en, porabnik pa lahko "ugasnes" tudi tako, da je na obeh straneh vezan na fazo (imas 50% moznosti, da se to zgodi).

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik kapadimul pravi:
nisem sam nameščal stikal, ker imam stanovanje v najemu, tako da je že bilo tako, kot je. bom ta teden še poskusil kaj, mogoče z novim stikalom.

Če boš samo stikalo na steni zamenjal bo enako, ker še vedno prekineš isto žico.

Če nimaš menjalno stikalo, potem bi po mojem lahko v dozi zamenjal žice. Tako bi s stikalom prekinil drugo žico. Sam naj tole potrdi/ovrže kdo iz foha.

tratnjak

Fizikalc
10. maj 2009
1.020
32
48
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Kako pa ves zagotovo, da si pri menjalnem prekinil fazo ? Ponavadi nimas samo enega, ker bi bilo to rres cudno, ampak je recimo na vsaki strani en, porabnik pa lahko "ugasnes" tudi tako, da je na obeh straneh vezan na fazo (imas 50% moznosti, da se to zgodi).

torej jaz imam zvezano tako, da pride v prvo menjalno stikalo faza, potem peljem v drugo stikalo dve zici (dve fazi), potem pa iz tega stikala ven dalje faza do zarnice, nulo pa posebej peljem. Na tak nacin ko vgasnem luc dobesedno prekinem fazo

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Če je narejeno vse po predpisih, potem se itak vedno prekinja faza, nula niti ne gre čez dozo od stikala. Problem je v kapacitivnosti. Ena od rešitev je vzporedna vezava en navadne oziroma bolj požrešne žarnice. Druga rešitev bi mogoče pomagala (nisem še sprobal v praksi) vzporedno vezati kak blok kondenzatorček iz kakšnega napajalnika. tretja rešitev je pogojno izvedljiva, a najboljša in verjetno v nasprotju s predpisi - če je stikalo navadno (torej eno samo), bi ga zamenjal z menjalnim in če je inštalacija v ceveh bi do njega potegnil še ničelni vodnik. Ob izklopu bi luč tako preklopil iz faze na nulo in zagotovo več nebi brlela.