LED diode in konektor

sad

Guru
24. avg 2007
21.035
9.669
113
Potreboval bi par 5mm in štiri 3mm LED diode vse cool white. Če je možno pa morda še kakšno rdečo.
Kje bi se jih dalo dobiti pri nas? Kakšne so sploh okvirne cene? Voltaža naj bi bila nekje med 5V in 10V.

A tele bi skuril, če bi jih priklopil direkt na 8V? Je obvezno potreben še resistor prej?
http://cgi.ebay.com/5-PCS-5mm-...=item1c1825111b

Namreč trenutno so vezane gor direkt ene LED-ike brez rezistorja, pa zadeva kar deluje in dvomim, da so kakšne posebne...

Poleg tega bi rabil še nekaj takih konektorjev, kot so na spodnjih slikah (zadeva je zelo majhna, cca. 3-4mm velikosti). A je to kakšen standardni konektor, tako da ga lahko dobim kjerkoli? Zgolj toliko, da vem pod kaj iskati.

PS: Vem ja, bo treba počasi fotiča zamenjat
frown-1.gif
.

Nazadnje urejeno:

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Glede LEDic: si ze sam ugotovil, da so pri nas najcenejse, ce jih kupis z druge strani sveta od kitajcev. Na zalost. Racunaj, da bo cas posiljanja zdaj verjetno vec kot en mesec (prazniki ...). Ce rabis samo par kosov, je morda vendarle boljse, da jih kupis pri nas, saj ne gre za milijonske razlike (tudi ce so 100% drazje, je se vedno to nekaj centov vec, niti za en evro ne).

Ja, ce jih prikljucis na 8V, bodo krepnile, in ja, ce dodas ustrezen upor (omeji tok na kaksnih 10-20 mA), bo vse delovalo pravilno.

Bele LEDice imajo Vf nekaj nad 3V, recimo 3.3-3.7V. Rdece (normalne) imajo 1.8V, visokosvetilne pa vec (od nekaj nad 2V naprej). Ker ne zelis mnogo kurjave na uporu, ti je v interesu, da je napajalna napetost recimo en dober V visja od kolenske, tako da lahko dovolj natancno dolocis tok skozi diode. Manj ni dobro, ker je lahko napaka velika, vec nima smisla.

Konektor: ne bom trdil 100%, ker zraven ni nobene stvari za primerjavo dimenzije, a meni to izgleda kot normalen zenski 2.54 konektor, kakrsne prodajajo v ICju (www.ic-elect.si ), razsute na prafaktorje. Zdajle se ne spomnim pod katero oznako jih imajo, vzemi obstojecega in ga pokazi prodajalcu, pa bos precej verjetno dobil kar isces. Dobis pa kontakte na letvici, gor pricinis kable, potem pa vstavis v plastiko in porines drug del plastike gor, da se zaskoci. Ker smo ravno imeli temo o HDMI kablu za NVidiine graficne - tale konektor izgleda enak
smile-1.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Ker smo ravno imeli temo o HDMI kablu za NVidiine graficne - tale konektor izgleda enak
smile-1.gif

Prej bi povedal, pa bi ga šel tja kupit, ne pa tebe gnjavil
tongue-1.gif
Thnx še enkrat!!

na avtorja:
Matjaž Golob - Taubek Ta model obvlada vse kar se tiče diod in na zalogi ima vrjetno kar potrebuješ.

sad

Guru
24. avg 2007
21.035
9.669
113
Hvala za super nasvet. LEDike sem kar čez lužo naročil, ker mi ni nujno, bom že počakal.
Za konektor bom pa šel malo v IE pogledat, pa da vidimo. Sem mislil nabavit kar sestavljeno zadevo, pa je za dve ledike in dva konektorja vseeno malo preveč 10 USD, pa rabim 3 komade tega. Očitno bo materijal lih ene 5 EUR prišel.
grin1.gif

Zdej samo upam, da so konektorji pravi.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Aha. Torej pojdi v trgovino, kjer prodajajo material za elektroniko, in kupi nekaj takega: http://www.ic-elect.si/b2c/letvice/letvica-1x20-z-r2-00mm.html

To je zenska letvica z rastrom 2 mm, z nekaj srece bo ze narejena tako, da se lahko lomi oziroma prereze (z olfa nozem) na poljubno stevilo pinov in bo - upajmo - sdela na tiste tvoje kvadratne pine.

Vsekakor vzemi zadevo s seboj v trgovino in jim tam pokazi kaksen konektor isces. Jaz bi sel v IC in (ce tam nimajo) se v HTE, kar imas oboje v Ljubljani. Ce nisi iz Ljubljane, potem je izbira bolj omejena, edino Maribor ima HTE ter Nano, v Celju je HTE pa se kje se najde kaksna trgovinica, ampak je vse ostalo ena huda zalost.

Jaz na zalost takega konektorja (2-pinski zenski, r=2 mm) nimam. Vecji bi se nasel kaksen, mislim da so bili v starih Logitechovih miskah 4-pinski (zagotovo so bili 2 mm, se spomnim, da sem moral posebej v nabavo 2 mm moske letvice, ko sem nekaj delal), ampak to ti nic ne pomaga
frown-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.035
9.669
113
Hvala ti za trud in nasvet. Bom probal z letvico, pa bomo videli kako in kaj.

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Upam, da ti bo uspelo urediti. Pri nas je problem dobiti marsikaj, se vedno ti pa ostane Farnell: http://si.farnell.com

Ker rabis samo eno majhno zadevo, se ti ne splaca placevati postnine, ampak raje naroci v Nanotu (Maribor) oz,. ICju (Ljubljana).

sad

Guru
24. avg 2007
21.035
9.669
113
Heh, bil povsod: HSE, IC, Just, Conrad, Delko. Nikjer nimajo ploščice. Rabim tudi še en kondenzator in tudi nikjer ni na voljo. Dobavljivo tudi v bližnjem času nič. Očitno je res problem pri nas dobit zadeve.
rolleyes-1.gif

A mi poveš kako se reče tej ploščici v angleščini, ker bom verjetno kar z Ebaya nabavil vse skupaj. Sem izgubil sigurno kaki 2 uri za brez veze.

Drugače pa: prve LED-ike so prišle ultra hitro.
cheer.gif

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
thnx! nisem googla, ker semmisli, da mi bo ven metalo Just, ki prodaja razne žaube:)

sad

Guru
24. avg 2007
21.035
9.669
113
Evo, vse LED-ike so doma. Sedaj pa vprašanje, preden začnem z ''ustvarjanjem''. A je važno pri LED-ikah na katero žičko od veh priključim +?