LED baterijska luč

mistique

Guru
16. jun 2009
13.733
1.519
113
Emona / Carnium
Iščem LED baterijsko luč, ki bi jo montiral v kleti. Iščem torej nekaj, kar se napaja z "slowly dischargeable" baterijo in dobro sveti. Katere sorte baterije so ustrezne? Navadne alkalne? Ker nekako tavam v temi
smile-1.gif
, bi prosil za kakšne predloge. Lahko tudi čez lužo (celo zaželeno). Ne rabim senzorja gibanja itd. Rad bi da dobro sveti (koliko lumnov je realno pričakovati, da je razmerje svetilnost/battery life optimalno?) in da lahko baterije zamenjam ali pa (aku) napolnim.
Prostor je velik cca. 2,3m2, strop 2,5m.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.837
666
113
Recimo ročna svetilka z 200 lumni in 4xAAA baterijami zdrži tam uro in pol na polni moči. Za osvetljevanje prostora ti priporočam vsaj kakšnih 500 lumnov, raje 1000.

Pri takšni svetilnosti pa bodo razne AA baterije počasi že slaba izbira (jih boš ogromno potreboval za neko normalno avtonomijo). Za tvoj namen bi mogoče celo prišel v poštev navaden svinčen akumulator (po možnosti tisti zaprt z gelom - za notranjo uporabo), gor pa priklopiš neko 12V LED žarnico z GU10 priključkom (in moči ~5W). Ne rabiš nobenih pretvornikov, edino akumulator boš moral vsake toliko časa napolniti.

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
kdaj to misliš uporabljat?
misliš v kleti še kaj delat, ali greš samo kozarc rdeče pese iskat:)? Za slednje je dost kaka naglavna lučka z eneloopkam. To od kitajcov dobiš za 10-15€ in jo imaš obešeno v kleti.

tako imam (sam ne vem od kerga sem nabavil) Za samo kaj it iskat je vrh glave. Lahko bi se poigral in v kak stiropor ali kaj belega usmeril in tako še razpršil svetlobo.
http://www.aliexpress.com/item.../663460707.html

to je bil moj zlo diy in hiter predlog:)

mistique

Guru
16. jun 2009
13.733
1.519
113
Emona / Carnium
Hvala obema.
Morda sem res malo premalo povedal o načinu uporabe. Običajno je res tako, da grem v klet po bicikl/smučarsko opremo/kumar'ce, včasih pa kaj tudi pošraufam, potolčem, navrtam, požagam ipd. Do sedaj sem za takšne zadeve nataknil čelko (če sem šel iz stanovanja in ne npr. iz avta) in je bilo. Vse ostalo pa sem počel v na pol temnem prostoru.
Ker bo po bicikl/kumarice kdaj šel tudi tamal gazda, bi rad naredil, da se da luč relativno normalno (standardno) prižgati. Zato ne bi rad preveč improviziral. Pod strop ali na steno, bi dal neko lampo in največ, kar bi improviziral je, da bi stikalo spustil na višino, da jo vsi dosežemo.

Kaj takega imam v mislih. Le da bi stojalo odstranil.

Free-shipping-10W-Outdoor-Camping-Garden-Tents-LED-Flood-light-Project-Light-Spotlight-lamp-8working-hrs.jpg

mistique

Guru
16. jun 2009
13.733
1.519
113
Emona / Carnium
merdzo, hvala. Mi razložiš še zakaj bi potreboval driver? Za reflektor iz moje objave misliš?

P.S: zgornji link ne pripelje do produkta, ki se nahaja tukaj.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.765
167
63
Gole LED moraš vozit s kontroliranim tokom, sicer jih skuriš.
Druga varianta je, da daš v serijo z LED predupore na katerih se po nepotrebnem troši energija, ki je nimaš.

lp

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
Jaz bi naredil kot je že nekdo predlagal z 12V akumulatorjem. Vzameš AGM (cikličnega), kot so za UPS in polnilec za 19€ v Hoferju in si zmagal.

Na strop bi dal 5W LED "žarnico", ali pa LED trak v U-profilu. K vratom bi speljal stikalo, v eno omaro ali na polico pa kabel za priklop na akumulator.

Čez palec te vse skupaj pride ene 50€. Ni poceni kot čelka z DX, je pa udobno (več svetlobe, manj pogosto polnjenje aku-ja)
smile-1.gif

alpek

Pripravnik
15. avg 2007
914
3
18
Lidl je imel v ponedeljek neke 20w Led reflektorje. Poglej, če ti ustreza.

gas

Fizikalc
23. jul 2007
2.237
54
48
Da ne odpiram nove teme,.. tamalima bi kupil naglavni lučki,..za hodit zvecer, pa sedaj pozimi za nocno sankanje itd,.. kaj svetujete

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
jst imam tak model koje spodaj na linku. predlagal mi ga je en drug forumaš.
za 11€, je vredu. obstaja nova verzija, ki ima močnejši stranski ledici, vendar je 3x dražja.
ima pa slabost, ki sem jo doma odkril, da ne moreš svetit z vsemi tremi ledicami hkrati. ali samo glavna, ali samo stranski dve.
če ne potrebuješ sončne svetlobe za hojo, sta stranski dovolj in tudi lepo široko svetita.

http://www.aliexpress.com/item...1640347685.html