Leclerc deklaracije

ptil

Pripravnik
11. jun 2012
364
15
18
Občasno kupimo kaj v Leclercu, ko se nam zaluštajo tiste njihove paštetke, recimo dva-do-trikrat na leto. In se vsakič sprašujem, zakaj na veliko stvari sploh nimajo seznama sestavin?

Npr. pašteta, ki jo dobiš na delikatesi - na nalepki so napisani alergeni, sestavine pa ne. Ajde, recimo da je to delikatesa in ni predpakiran izdelek. Ampak njihovi zapakirani narezki - spet isto brez seznama sestavin. Zapakirano pecivo - brez seznama sestavin.

Sicer razumem, da raje ne bi pisali koliko E-jev, nitratov, nitritov, glutaminatov in podobnega je notri (ker sem prepričan, da ogromno), ampak kako jim to uspe? Kolikor sem videl pri ostalih trgovcih je vse striktno napisano, torej verjetno neka zakonska podlaga mora bit, sicer ne bi nihče pisal sestavin. Bi me prosim kdo razsvetlil?

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.570
3.931
113
torej verjetno neka zakonska podlaga mora bit, sicer ne bi nihče pisal sestavin. Bi me prosim kdo razsvetlil?
Seznam na zahtevo dobiš pri prodajalcu. To je zakonsko dovolj. In brez skrbi, E'Leclerc ima inšpekcije redno - ker jih ljudje prijavljajo predvsem zaradi takih stvari.

ozze

Majstr
24. jul 2009
2.140
316
83
če ni predpakirano deklaracija ni potrebna. Ravno tako proizvajalci, ki imajo manj kot 6 ali (nevem točne številke) zaposlenih.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Mogoča kaka EU direktiva o "enakopravnih EU jezikih" in prevodu na zahtevo. Nisem pa sam še tega opazil pri pakiranih stvareh - so pa gori nalepljene deklaracije.

Za postrežne vitrine pa so deklaracije v vitrini.

ptil

Pripravnik
11. jun 2012
364
15
18
Nisem pa sam še tega opazil pri pakiranih stvareh - so pa gori nalepljene deklaracije.

Evo, primer od zadnjega šopinga: rozinovo pecivo, pakirano v plastični škatlici, gor je nalepka z deklaracijo, navedeni so alergeni, ni pa seznama vseh sestavin.

Gledali smo tudi narezke, v "ležeči" vitrini pred delikateso s paštetami (Leclerc Rudnik), ki so sicer zapakirani in je gor deklaracija, vendar na deklaraciji ni seznama sestavin. Npr. pršut pršutarne Lokev, ki ga ponavadi kupujemo ker je noter samo sol in nobenih drugih dodatkov ni, je sicer imel napisano reklamno sporočilo v stilu "meso, ki mu dodamo samo primorski zrak in sol" ali nekaj takega, ampak gor ni seznama sestavin, ki bi to reklamo potrdil. ;)

Ne vem no, cel ta Leclerc se mi zdi rahlo nategovanje. V Hoferju in Lidlu ima (skoraj) vse razne dodatke, pa pač pregledaš celo polico in se odločiš, kaj boš, če sploh, kupil. V Mercatorju iz istega razloga skoraj nič ne kupujem na delikatesi, ker itak nimaš pojma kaj je kaj, razen če kupuješ točno določeno zadevo, ki jo že poznaš. Raje potem kupim predpakirano, s seznamom, kot pa da ti tam obljubljajo pristno domače, zraven pa (konkreten primer Celjskih mesnin) vlaknine citrusov, grahove beljakovine ipd.

McGiver

Guru
14. avg 2009
14.438
4.312
113
Priporočam ti da nakupuješ v Hofer/Lidlu, nam ki nismo tako občutljiva pa pustiš Leclerc. ;)

PS: jaz sem govoril o PAKIRANIH izdelkih z deklaracijo (konzerve,...) in govorim za MB Leclerc.

ptil

Pripravnik
11. jun 2012
364
15
18
Priporočam ti da nakupuješ v Hofer/Lidlu, nam ki nismo tako občutljiva pa pustiš Leclerc. ;)
Sem vedel, da se bo kdo vtaknil v Hofer/Lidl. :p Kupujem kjer mi je praktično, tako da edino v Tuš in Evrospin ne zahajam, ker sta mi od rok (in nog in avta). Najbližje imam Hofer in ja, večino stvari kupim tam. Mogoče vi mislite, da kupujete francosko kvaliteto, ampak glede na to, da ne veste kaj je notri, verjetno kupujete isto sranje kot vsi mi ostali. ;)

PAKIRANIH izdelkih z deklaracijo (konzerve,...)

Razne konzerve in ostali tovarniško pakirani izdelki imajo gor sestavine, ja. Jaz govorim o stvareh kot so narezki, ki jih v Leclercu prepakirajo v vakuumsko zapakirano embalažo, ali o pecivu, ki je v Leclercu bilo odmrznjeno in zapakirano v plastično škatlo. Gor sicer je nalepka z deklaracijo, na kateri pa ni sestavin. Mercator in ostali imajo v takih primerih na sprintani deklaraciji še seznam sestavin. Oz. v primeru pršutarne Lokev je že original pakirano brez navedbe sestavin - pri drugih trgovcih ima pršutarna že na embalaži napisane sestavine, tukaj pa niso imeli.

sandra

Guru
10. dec 2007
5.780
2.243
113
Ja pač ne kupuješ tam kje niso deklaracije po tvojih željah. Glede pršuta lepo da dodajo samo sol in poper, ampak mene bi bolj zanimalo s kje je meso in kaj je žvad jedla.

• Všeč mi je
Reactions: McGiver

ptil

Pripravnik
11. jun 2012
364
15
18
pač ne kupuješ tam

Kot sem napisal, večinoma to tudi delam - v Leclerc zaidemo max 3x/letno. In mi ni jasno kako jim to gre skozi, ker drugi trgovci nimajo tako pomanjkljivo opisanih izdelkov.

Btw, v paštetah brez navedenih sestavin pa veš od kje pride meso in kaj so tiste živali jedle?

erikson

Guru
25. avg 2007
22.670
6.430
113
Občasno kupimo kaj v Leclercu, ko se nam zaluštajo tiste njihove paštetke, recimo dva-do-trikrat na leto. In se vsakič sprašujem, zakaj na veliko stvari sploh nimajo seznama sestavin?
Ponavadi imajo v trgovinah pri kruhu in mesu fascikel s podrobnim opisom sestavin. Vprašaj in ti ga bodo pokazali, mogoče je tudi kje na pultu.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Gotovo morajo imeti podrobne opise sestavin, saj bi jih drugače lahko tožil vsak alergik.
Podrobni opisi sestavin definitivno obstajajo, drugo pa je kdaj morajo biti na embalaži izdelka, kdaj pa je dovolj list na steni, da za seznam sestavin in alergenov vprašaj prodajalca.