Leče vs. očala

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Živjo,
pred dnevi sem bil s punco pri optiku in ko sem pridno sedel v čakalnici in čakal, sem pregledal praktično vse prospekte, ki so bili postavljeni na polici, itq vsi o lečah, kako so super etc... in moram reči, da reklama deluje. Imam skoraj malo občutek da so mi oprali možgane (
grin1.gif
), ker čeprav mi nekako ni ideja šarit po očesu, sem se nekako navdušil nad lečami. Zdaj me pa malo zanimajo mnenja pri et contra za leče. Na očalih sem že nekje 5 let, dioptrija ni nevemkako huda (-0,75D in -1,25L), na enem (desnem se mi zdi) imam pa tudi -1 cilindra. Ima kdo podobno stanje, torej leče s cilindrom in kaj je razlika proti nošenju navadnih?

Malo sem že gledal po internetu in če prav razumem, bi rabil leče za astigmatizem? Mogoče kdo ve, ali (pri nas?) obstajajo tudi barvne leče s cilindrom? Ker sem gledal prospekte od John&Johnson, pa sem si reku ajde, če se gremo sprmembo, nej se vsaj pozna (
hysterical-1.gif

Lp
Peter

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Leče nosim cca. 13 let, od začetka sem nosil "letne leče", menjava približno na eno leto. Potreboval sem nekaj časa, da sem ugotovil, katera kombinacija leč in tekočine za le te, odgovarja mojim očem.

Takrat tehnologija izdelovanja še ni bila tako razvita. Slabosti takih leč so bile, da si ime le "en" par za celo leto in, če si eno recimo izgubil, je to pomenilo, kar precej denarja.
Če se prav spomnim, je bil komplet letnih leč, 13 let nazaj okrog 250€.

Kasneje so se na trgu pojavile mesečne leče, v kompletu dobiš 6 parov leč, ki jih menjuješ na cca. 30dni, cena okrog 60-70€.
Če jo slučajno izgubiš, imaš vedno kako na rezervi.

Trenutno že cca. leto uporabljam, mesečne leče Ciba Vision night&day, kar pomeni, da jih nosim non stop, tudi ponoči.
Te "night&day" imajo 70% večjo prepustnost zraka, kot navadne mesečne leče, in so res "komfortne" za nosit.
Zjutraj, ko se zbudim ni prisotnega tistega, motnega, vida, kot pri klasičnih lečah, v bistvu se jih sploh ne čuti.
moram reči, da sem zelo zadovoljen in do sedaj, še nism imel problemov. Tekočino imam pa od "Alcona".

Nazadnje urejeno:

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Dandanes je tehnologija res že super, da leče prenašam celo jaz. Imam mehke 14-dnevne, zaradi cilindra na enem očesu pa tam torične 14-dnevne. Torične boš dobil tudi ti, če imaš cilinder. So tudi malo dražje. Opažam, da se mogoče malo bolj občutijo, ker so navadno tudi večje, ampak nič pretresljivega. Za barvne se pa nisem še nikoli zanimala, saj sem pristaš naravne lepote
grin1.gif
.
Naj še omenim, da sem pred uvedbo mehkih toričnih imela poltrde letne leče, ki pa so bile katastrofa. Presedlanje na mehke je bil pravi balzam. Včasih je mehko vseeno zaželjeno!
tongue-1.gif
Pa veliko užitkov pri lečarjenju.

pikapoka

Fizikalc
24. avg 2007
2.148
0
36
Domžale
Tudi jaz sem že dve leti uporabnica leč. Tudi mene je bilo strah, kako bom to izvajala, ni mi ravno "dišalo" šariti po očeh, strah me je bilo infekcij, ipd. Potem sem se pa le odločila in stopila do okulista. Uporabljam mesečne leče Zeiss in tekočino SoloCare Aqua in mi ustreza. Leče nosim samo čez dan, ponavadi, ko pridem domov iz službe oz. sem doma, si nataknem očala, da se oči ne matrajo preveč. Načeloma nimam problemov z lečami, kriza je edino kakšna klima oz. suhi prostori. Ampak takrat si pomagam z umetnimi solzami in je ok.

Leče sicer tudi veliko raje nosim, kot očala.

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.521
1.231
113
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:
Trenutno že cca. leto uporabljam, mesečne leče Ciba Vision night&day, kar pomeni, da jih nosim non stop, tudi ponoči.
Te "night&day" imajo 70% večjo prepustnost zraka, kot navadne mesečne leče, in so res "komfortne" za nosit.

emm emm kak to? si jih daš noter in jih 1 mesec ne vzameš ven? jih imaš celi čas notri?

Vagabund

Zelenc'
3. jul 2008
22
0
1
Tudi jaz sem uporabnik leč kar nekaj let. Nosim mesečne, notri jih imam cel da, spim z njimi ne, drugače pa so supre zadeva, sploh za šport, tudi skačem v vodo na glavo z njimi, samo vstavljanje, se navadiš, tako da ne rabiš ogledala več. Delam za računalnikom in tudi tam se dobro obnesejo, se ne suši oko nič več kot pri očalih, nosiš lahko sončna očala....skratka sam prednosti, pa še oko je malo zaščiteno ker imajo UV filter. Probaj, naj ti dajo testni par in jih malo nosi pa boš videl da bo šlo....očala bodo samo še zarezervo , ko boš preveč zaliman, da bi dal leče notr hehe

karantanka

alterka & vizitka 2007
19. jul 2007
7.108
0
36
Notranjska
www.mojaknjiga.si
Jaz sem tudi poskušala z lečami pa ni šlo. Moje oko jih ne prenese. Po parih urah nošenaj se mi je začela na očesu delati mrena. Ker imam kar hud astigmatizem velike ponudbe pri lečah za moje oči ni, tako da čakam na bolše čase, ko se tehnologija na tem področju izboljša.

Moja okulistka mi je dala, če se dobro spomnim ene 4 ali 6 različnih leč za poskusit pa z nobenimi ni bilo sreče. Tako da tisti, ki se odločate za leče vdite, da vam brezplačno pripadajo testne lečke. Da vam slučajno ne bi kdo hotel to računati.

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Furam lece ze ene 12 let.. Od zacetka sem imel.. ne vem, tiste prve "letne", ko sem jih menjal na 2-3 leta. Bausch & Lombove.. Mehke, fajn za nosit, samo zgubit jih nisi smel..

Od decembra lani pa furam 14 dnevne johnson&johnson, na levem ucu imam malo cilindra, samo ni panike. Mehke, sploh ne ves da jih nosis, res fajn. Pridejo me tam, cca 55€ na 3 mesce.. Ni nek nenormalen strosek. Kar OK.

Ceprav res fajn bi bila kaksna operacija, da vstavijo permanento leco ali pa z laserjem odbijejo rozenico, da imas pol za vekomaj mir.. Imam pa -5.5 pa -5.75 dioptrije.. Slep ko kura
grin1.gif

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
36
Murgle
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
Citat:
Uporabnik Notranjc pravi:

emm emm kak to? si jih daš noter in jih 1 mesec ne vzameš ven? jih imaš celi čas notri?

Ja, eni to dejansko počnejo, čeprav je to po mojem nepriporočljivo. Ampak tudi tile enomesečniki jih kdja pa kdaj vzamejo ven in sčistijo...

roseanne

Pripravnik
9. avg 2007
364
0
16
Citat:
Uporabnik MViper pravi:
Imam pa -5.5 pa -5.75 dioptrije.. Slep ko kura
grin1.gif

Tell me about it...
Jaz imam dioptrijo -5.0.
Leče imam že kakih 14 let, tudi jaz sem začela z enoletnimi, zdaj pa kupujem mesečne.
Moje izkušnje - absolutno vedno jih nosim ob vikendih, na potovanju, na morju, na kolesu, za v hribe... Za v službo pa običajno ne, ker delam veliko za računalnikom, pa se mi oči še kar izsušijo (pa imam proti koncu službe včasih že zelo rdeče oči...)

Tak da meni so leče nadvse koristen izum - ki pa ima zame določene omejitve. Ampak da pi samo očala imela si pa ne predstavljam več.

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Ja cca 1x tedensko jih vzamem ven očistim morebitne obloge, pa nazaj noter. Sploh se jih ne čuti.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
Citat:
Uporabnik kdosemjaz pravi:
Dandanes je tehnologija res že super, da leče prenašam celo jaz. Imam mehke 14-dnevne, zaradi cilindra na enem očesu pa tam torične 14-dnevne. Torične boš dobil tudi ti, če imaš cilinder. So tudi malo dražje. Opažam, da se mogoče malo bolj občutijo, ker so navadno tudi večje, ampak nič pretresljivega. Za barvne se pa nisem še nikoli zanimala, saj sem pristaš naravne lepote
grin1.gif
.
Naj še omenim, da sem pred uvedbo mehkih toričnih imela poltrde letne leče, ki pa so bile katastrofa. Presedlanje na mehke je bil pravi balzam. Včasih je mehko vseeno zaželjeno!
tongue-1.gif
Pa veliko užitkov pri lečarjenju.

Ja, se mi zdi boljša "ideja", da leče menjaš pogosto, ker imeti celo leto isto stvar v očesu... ok, če pravijo da je kul vredu, sam vseeno. Sem že tako bolj pozabljive sorte pa mislim da bi bile kake bolj kratkoročne boljše ker da zgubiš 14dnevno, ajde, imaš itq na zalogo rezervo ker jih je po 6 v paketu (če sem prav gledal?), letnih pa najbrž nimaš kar na zalogi
tongue-1.gif

Mogoče banalno, ampak... če imaš cilinder na enem očesu, imaš vseeno torične leče za obe očesi? Gledano iz finančnega vidika je brezveze, samo verjetno če so večje bi motilo imeti dvoje različnih notri na enkrat?

Jah, sej jst mam tut baje lepe oči, samo vseeno, za hec bi si jih malo "pobarval"
grin1.gif

Lp

kdosemjaz

Fizikalc
1. avg 2007
1.654
0
36
Letne leče so že malo passe, razen za ekstremne dioptrije, kjer ni ugodnejših rešitev. Na leči se sčasoma nabere 'roba', ki se sicer sproti odstranjuje, a na dolgi rok nekako usede v lečo in tako oko ne dobi zadostne količine kisika, ki jo pa potrebuje za življenje. Zato so tudi mesečne, 14-dnevne bolj priporočljive, ker jih po tem obdobju zavržeš ter vzameš druge. V škatlici jih je ponavadi 6. Da bi jo pozabil v očesu, je skoraj nemogoče.
Če imaš cilinder samo na enem očesu, potem imaš torično samo tam, na drugem pa normalno. Meni se torična malo bolj premika, pa tudi nasploh je malo drugačna, raje se zvija (pri čiščenju). Sej o vsem tem te bo podučil okulist. Pri nižjih vrednostih cilindra naj ne bi bilo nekih težav, seveda pa je spet vse odvisno od posameznika. Nujno se najprej pozanimaj za testne leče.

rainbow

Pripravnik
18. avg 2007
607
9
18
Leče uporabljam več kot 10 let. Najprej navadne mehke Bausch&Lomb, sedaj Pure Vision. Poskus s Ciba Vision se je končal zelo slabo.
Obvezno poskusi najprej testne leče in jih imej v očesu čimdlje (par ur, seveda ne kar takoj cel mesec
grin1.gif
).
Od tekočin mi najbolj odgovarja OptiFree.

Leč ne prenašam tako dobro, da bi lahko spala z njimi. Načeloma sem 70% z očali (služba za ekranom), pri 30% predvsem prostega časa pa z lečami.

Za leče:
- večje udobje pri športu ter ostalih prostočasnih aktivnostih
- lahko nosiš sončna očala
- pri poležavanju ničesar ne zvijaš
- ne moreš jih razbiti, opraskati ipd.
- pri poljubljanju nikogar ne treskaš z robovi očal (sploh če sta na kupu špeglarja
evil.gif
)

Proti lečam:
- bolj suhe oči
- svetloba je lahko bolj moteča (ampak daš pač sončna gor, ker jih lahko
cool-1.gif

- kombinacija leče+dlje časa gledati v ekran oz. TV se pri meni ne obnese
- enako velja za slano vodo
- imaš dodatno delo - noter, ven...

Ravnanja z lečami se navadiš precej hitro, čeprav prvič zgleda grozljivo. Sčasoma ti vzame manj časa, kot srajco zapet
grin1.gif
.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
No, meni se gre predvsem okoli športa. Ne da bi bilo toliko športnika, enkrat na teden telovadnica + občasno fitnes... pa je ful moteče, da moraš stalno pazit žogo, da je ne dobiš po očalih, pa niti obrisat se nemoreš, brez da bi gledal kam boš očala butnil. Sem se pa tudi že spozabil, ko sem se hotel umit po obrazu, sem pa še očala splaknil
hysterical-1.gif

Bi bil pa zelo vesel, da bi recimo med smučanjem kaj videl... ker nimam smučarskih očal z dioptrijo in poj malo bolj "na pamet" vozim... (
rolleyes-1.gif

Kar se tiče sončnih, sem pa na slabšem, ker jih že imam, z dioptrijo... bi potem moral nabavit ena navadna stekla za notri, ampak verjetno ni tak strošek
tongue-1.gif

Testne leče pa itq... gledal sem pri "mojem" optiku, da stane kompletni pregled, testne leče in kontrola nekje 25€ kar se mi ne zdi pretirano...

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.414
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Sploh ne razmišljat. Meni je edino žal, ker se nisem pej spravil po leče. Prej mislim kar nekaj let prej.

Sicer pa sem probal že kakih 5,6 različnih, od mesečnih zeiss, johnsons, do super ultra tech, od tiste firme kot night&day, le da so en rzred nižje... pa ne vem kaj še..

Ni boljših kot Johnsons 14 dnevne - OASYS. http://www.lecka.si/artikel.php?id=193&sid=13

Ne čutiš jih notri...so čisto mehke in tanke... ne menjam več.

Priporočam pri obisku okulista (optika), ko boš imel pregled, da prej vprašaš, če ti da lahko testni par teh 14 dnevnih Oasys.
zmaga.gif

PS: prvi teden uporabe leč boš klel kot 100 mater, ker boš imel težave z vstavljanjem in dajanjem ven... Jaz jih dam lahko zdaj ven v temi brez špegla...in notri.

Nazadnje urejeno:

Notranjc

Marco Polo
6. sep 2007
11.976
12
38
Omenjaš smučanje in leče..., to ne gre skupaj. Pri smučanju, če nošiš leče, moraš nujno imeti smučarska očala na nosu in to tako zatisnjena, da zrak ne pride zraven. Meni se je že parkrat zgodilo, ko sem imel očala premalo zatisnjena, da mi je med spustom, ko je prišlo vmes preveč zraka, oko izvrglo lečo, ker se takoj izsuši in, gre leča samodejno ven, kot tujek.

Druga slabost je pa bleščanje, nasproti vozečih avtov med nočno vožnjo, še bolj se pa to potencira če ponoči dežuje.

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
Imam smučarska očala, itq. Pomoje so dovolj tesna, ker sicer mi oči nič ne trpijo... samo zdaj vidijo bolj slabo ker ne morem spodaj spravit normalnih očal
grin1.gif

Ne razumem... bleščanje avtov opaziš še bolj kot pri očalih? Sicer pa ne vozim pretirano ponoči... ful moteče ali kakor pri kom?

@ynos: ja, vem da je mučenje na začetku - sošolec jih je v gimnaziji dobil ravno pred ekskurzijo in ni zdržal cel dan z njimi. Potem jih pa en dan ni mogel ven dat ker je pozabil šlatlico. Ni bil lep prizor gledat kak ma model jokajoč in zatečen uč in ne more leče ven dat
crazy1.gif
(ok, jaz bi jo preč vrgel in raje nič videl, ko pa se matral nekaj ur na mrtvo...)