LCD TV mi crkuje - ideje?

Anzee

Pripravnik
24. sep 2007
679
0
16
41
Ljubljana - Siska
www.facebook.com
Zdravo!

Imam pribl. 3 leta star LCD TV Grundig Amira. Zadnje case se je zacelo dogajati, da po nekaj minutah delovanja zacne izgubljati sliko - pojavijo se tanke vodoravne crne crte ki jih je vse vec, nazadnje slika prakticno zamrzne in potemni. Vse funkcije televizije delujejo normalno (zvok,...). Ponavadi tudi lahko TV ugasnes in ko ga prizges nazaj spet dela dobro nekaj casa. Najprej je crkovala po kaksnih 30min, sedaj pa ze po kaksnih 10min zacne srati. Sicer sem jo 1x ze razstavil ampak nisem nasel nic sumljivega notri..

TV je sicer ze zastarela, pa vendar se mi ne lusta za brezveze kupiti novega, ce pa ze bi pa to vsaj rad nekako usposobil. Na servis me pa tudi ne vlece ker sem rad svoj mojster
smile-1.gif

lahko tudi postam filmcek kako zgleda ko crkne..

lp Anze

VitoC

Pripravnik
10. okt 2007
395
0
16
Prekmurje/Ljubljana
Obišči stran
Citat:
Uporabnik Anzee pravi:

TV je sicer ze zastarela, pa vendar se mi ne lusta za brezveze kupiti novega, ce pa ze bi pa to vsaj rad nekako usposobil. Na servis me pa tudi ne vlece ker sem rad svoj mojster
smile-1.gif

lp Anze

A zdaj pa e 3 leta stari televiziji, rečemo kar zastarela?
Kje so časi ko smo imeli televizijo 15-20 let.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.211
1.383
113
Citat:
Uporabnik VitoC pravi:
Citat:
Uporabnik Anzee pravi:

smile-1.gif

lp Anze

A zdaj pa e 3 leta stari televiziji, rečemo kar zastarela?
Kje so časi ko smo imeli televizijo 15-20 let.

Tisti časi so mimo

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
Če potegnem vzporednice z računalnikom - tam se takšni problemi pojavljajo, ko so kakšni problemi z GPU, zato sumim, da je tudi tukaj kriv kak čip, ki je odgovoren za prikazovanje slike. S samo matriko je verjetno vse v redu. Lahko je tudi kaj narobe z vgrajenim napajalnikom ali čim podobnim.

Brainstorming:

- preizkusi TV v ostalih načinih delovanja - predvajanje kakšnega filma preko SCART, VGA vhoda, teletekst in vse ostalo, kar je mogoče, in opazuj, v katerem primeru prej crkne - če sploh.

- čip se morda pregreva - preveri temperaturo hladilnih reber (ne z golo roko - lahko so pod napetostjo - se tudi zgodi), prestavi TV nekam, kjer je hladno, in tam preizkusi.

Mogoče boš iz tega izvedel kaj več.

Nazadnje urejeno:

Anzee

Pripravnik
24. sep 2007
679
0
16
41
Ljubljana - Siska
www.facebook.com
No trenutno testiram kako deluje teletekst, za zdaj 11min pa je se vse ok
smile-1.gif

Sicer sem zadevo enkrat ze razdrl, ravno zato, da sem malo pregledal ce je kaj ocitnega, vendar nisem nic nasel. Sem tudi sam sumil da se pregreva kaksen cip (prekrit s prahom ali kaj podobnega), ampak sem vseskupaj imel izklopljeno. Sem pa poslikal, dodana slika kaze kako je brez zadnjega dela ohisja.

Ce kaj vem je na levi napajalnik, na sredini je glavna plosca z dvema tunerjema (sredina desno), na plati desno so scarti, zgoraj so ostali I/O, na levi so cipi (ti bi torej znali biti odgovorni - gor pise pixelworks). Pod plehnato zascito mam pa na dnu nekaj in se na levi strani (ce dam to stran je spodaj mislim da 6 simetricnih elementov, verjetno nekaj za matriko poganjat..)

sporocim rezultate testiranj..
362665-IMG_8655_resize.jpg

Priponke

• 362665-IMG_8655_resize.jpg
    362665-IMG_8655_resize.jpg
    147,4 KB · Ogledi: 348

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.415
2.372
113
Pomurje
Proizvodna cena tega je 100$?
Stari CRT so vsaj neke škatle ble.
To, pa je vidit vse minimalistično, zato pa dela 3 leta.

Lp

Anzee

Pripravnik
24. sep 2007
679
0
16
41
Ljubljana - Siska
www.facebook.com
Evo, sem stestiral se delovanje teleteksta in VGA inputa z racunalnikom...

Crknilo obakrat, pri teletekstu po 30min in pri racunalniku po 21min... huh...

Na enem forumu mi je nekdo svetoval da je najbolj pomembno da izmerim napetosti takrat ko je tv prizgana.. samo klinc ko ne vem kje tocno merit in kaksne so pravilne napetosti..

lp Anze

Dzexon

Pripravnik
3. sep 2007
946
0
16
Sumim tisti čip v sredini (s srebrnim krogcem) - je čisto podoben računalniškim GPE in verjetno tudi tukaj najbolj občutljiv - v njem problem nastane. Sploh, če teletekst in kakšne bolj mirujoče slike ne povzročajo težav. Ko se ta čip spravi izrisovat kaj bolj zahtevnega, pride do težav. Za to je lahko krivo nestabilno napajanje, pregrevanje (še vedno), kak napihnjen kondenzator (to si verjetno že preveril) ali pa kar kakšna napaka v tistem čipu.

Glede pregrevanja je vseeno nekoliko bosa, a ko pogledam, da tisti čip ne premore vsaj kosa aluminija na sebi in je v tankem ohišju, ki je tik ob steni (topel zrak uhaja bolj počasi), je vsaj mogoče. Če imaš zadnje čase težave - zadnje čase je bolj toplo. Poskusa je vsekakor vredno (preizkušanje odprtega TV s kakšnim sobnim ventilatorjem zadaj ipd.)

Pregrevanje in kakšen prebit kondenzator bi se dala dokaj enostavno odpraviti, napajalnika in matične plošče verjetno ne moreš tako enostavno (in poceni) najti.

Anzee

Pripravnik
24. sep 2007
679
0
16
41
Ljubljana - Siska
www.facebook.com
evo po dolgem casu sem si koncno vzel nekaj casa za ponoven poskus popravljanja tvja
smile-1.gif
ga niti nisem toliko pogresal, zdaj pa spet pocasi prihajajo kratki hladni dnevi hehehe :D

skratka, zadaj kot ze receno sta 2 bolj ocitna cipa - na katerih pise pixelworks... eden s srebrnim krogcem, drugi brez. Potem je se eden na katerem pa pise analog devices. No zadeva je taksna, cip pixelworks s krogcem se pri delovanju tvja minimalno segreva, recimo nekje na 25-30stopinj, pixelworks "navadni" je bolj kriticen, se med delovanjem segreje po obcutku nekje na 50stopinj. "Analog devices" ostane na sobni temp. No saj bom poiskal temperaturno tipalo za multimeter in tocno zmeril...

Sem pa naredil test, pocakal da tv crkne, izklopil, ohladil cip in prizgal ter je potem delal tv ~20min, nato crknil. Nato sem ga spet shladil, potem pa ni vec delal.. hm

Pa sedaj se bom spravil tudi na napetosti. Bi rabil osciloskop ali bo klasicen multimeter dovolj natancen?

lp Anze

Anzee

Pripravnik
24. sep 2007
679
0
16
41
Ljubljana - Siska
www.facebook.com
Evo spet obujam temo, ceprav ne vem zakaj hehe :D

No danes se mi je dalo postavit TV ven na hladno, torej nekje na 1 stopinjo. Brez problema je delal stiri ure, pa se bi delal... potem sem ga dal v sobo na 20stopinj (seveda pocakal da se "aklimatizira"), ma je majstr crknu po 15min
hysterical-1.gif

No vse kaze da je tezava nekje s pregrevanjem - sem poslatal zadaj, in tisti pixelworks navadni je kar vroc ja, un s krogcem pa malo manj. Toplo je tudi pri trafotu, ampak to je pomoje normalno... kaksna ideja? Grem probat najdt kaksno hladilno rebro pa ga nalimat gor hehe, samo nimam nobene paste za vmes..

hgard

Guru
22. jul 2007
4.082
582
113
Bolj verjetno je kakšen slab spoj na vezju. Ko je hladno je ok, ko pa postane toplo se raztegne in zgubi kontakt.

hgard

Guru
22. jul 2007
4.082
582
113
Lotanja ti ne priporočam, razen če čisto natančno ugotoviš kje je problem. Lahko pa je tudi znotraj kakšnega elementa in ti to ne bi pomagalo.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Problem je verjetno v enem od spremljevalnih elementov, kot že rečeno: hladni spoj, kondenzator ki crkuje ipd.

Sami procesorji pa zelo težko, da so kaj krivi.