LCD: Resolucija, kontrast, odzivni čas....

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Kupujem en 22" ali 24" LCD, namenjen bo igranju špilov + filmi. Kaj je zdaj tukaj najbolj pomembno?

1. Kontrast: večja cifra bolje ne?

2. Odzivni čas: Manjša cifra bolje je?

3. Resolucja: Več je bolje

4. Svetilnost:
confused-1.gif

5. Firma? Katera? Kako gre kakovost od najboljšega proti najslabšemu recimo pri kakih samsungih, LGjih, AOCjih, Acerjih, Philipsih...?

6. Kaj naj v bistvu gledam? Kateri je najpomembnejši podatek za špile+filme? Kakega posebej priporočate?

Sosednjo temo sem videl ampak tam se gre o 24"+ in te specifikacije niso razložene (oz. ni razloženo kaj moram pazit pri LCDju za špile+filme).

Grafično imam ATI 4850 HD.

Hvala za odgovore.
nahrung002.gif

Nazadnje urejeno:

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Dobro je, da je neka bolj ali manj ''standardna'' resolucija, da jo podpira čimveč iger (če igraš tudi kakšne starejše, da ne bodo meglene). Nove tak podpirajo svašta.

1. in 2. imaš prav. Svetilnost ni tako važna (oz. bolje rečeno če ne boš kupil najcenejši monitor, bo dobra), bolj je važen kontrast (večji kot je, bolj je črna res črna).

Glede firm imam dobre izkušnje s LG in Philips (imaš na voljo tudi ambilight monitorje), Samsung pa se je izkazal kot največje sranje (okvare in zanič slika).

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Meni so pa ravno Samsunga ali LG največkrat priporočili kot best buy. Vzel sem samsunga 2233 BW in sem več kot zadovoljen.

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Hvala za odgovor. Ampak mene zanima kater faktor je najbolj važen pri LCDju za igranje iger+filmi? Recimo da najdem tri, eden ima dober odzivni čas pa zanič kontrast, eden ima super resolucijo pa zanič odzivni čas, tretji ima super kontrast pa zanič resolucijo....kako naj vem kaj mi je najpomembneje ter katerega izbrati?

p.s.: Če je prevelik odzivni čas, kaj se dogaja na sliki? Recimo en z 10ms in en z 2ms. Kako se bo videla razlika?

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Citat:
Uporabnik SpidiGonzalez pravi:
Hvala za odgovor. Ampak mene zanima kater faktor je najbolj važen pri LCDju za igranje iger+filmi? Recimo da najdem tri, eden ima dober odzivni čas pa zanič kontrast, eden ima super resolucijo pa zanič odzivni čas, tretji ima super kontrast pa zanič resolucijo....kako naj vem kaj mi je najpomembneje ter katerega izbrati?

p.s.: Če je prevelik odzivni čas, kaj se dogaja na sliki? Recimo en z 10ms in en z 2ms. Kako se bo videla razlika?

Zame je najbolj važen kontrast, potem vidni kot, potem svetilnost. Resolucijo pa si kupiš glede na svoje potrebe - če igraš igre ne pretiravaj s resolucijo (kot je dejal en nad mano bo grafika prešvoh). Pri ms bi jaz pazil, da je 8 ali manj, sicer pa manj kot 8 niti ne opazi več oko - vsaj zavestno ne.

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Torej naj ciljam na 22", z manj kot 8msin čim večjim kontrastom? Zdaj pa kakor vidim imajo 22" večinoma ali 1920 x 1080 ali pa 1680 x 1050. Katerega čem raje vzet? A če vzamem 1920 in igram na manjši resoluciji bo slika grša?

Recimo da imam dva monitorja, en 1920 in en 1680, špil pa igram v 1280xXXX. Na katerem bo lepša slika?

SpaceMonkey

Pripravnik
11. avg 2007
761
3
18
Če boš kupul 22", ti bo večina iger delala na 1680 x 1050 z visokimi nastavitvami grafike. Sploh ni potrebe, da bi manjšal resloucijo.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Dobro je, da je neka bolj ali manj ''standardna'' resolucija, da jo podpira čimveč iger (če igraš tudi kakšne starejše, da ne bodo meglene).
Na mojem monitorju nič ni megleno, ne glede na resolucijo. (glej prvo točko spodaj)

Citat:

1. in 2. imaš prav. Svetilnost ni tako važna (oz. bolje rečeno če ne boš kupil najcenejši monitor, bo dobra), bolj je važen kontrast (večji kot je, bolj je črna res črna).
Hmm, kateri LCD pa ima črno res črno ? Vsaj približno ?

Citat:
Uporabnik SpidiGonzalez pravi:
Torej naj ciljam na 22", z manj kot 8msin čim večjim kontrastom? Zdaj pa kakor vidim imajo 22" večinoma ali 1920 x 1080 ali pa 1680 x 1050. Katerega čem raje vzet? A če vzamem 1920 in igram na manjši resoluciji bo slika grša?

Recimo da imam dva monitorja, en 1920 in en 1680, špil pa igram v 1280xXXX. Na katerem bo lepša slika?
To je odvisno kako se slika skalira (če sploh).
- če se ne skalira, bo manjaša kot je površina monitorja. Kvaliteta je OK, je zgleda malo hecno. Skoraj vsaj je proti taki sliki.
- skalira se v monitorju
- skalira se v grafični kartici
Zadnji dve možnosti delujeta kot delujeta. Jaz na enem PC nisem opazil kakih motečih pomanjkljivosti. (pa sem zelo pikolovski)

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Zdaj bo res delalo vse, samo ko be enkrat kartica stara be treba resolucijo manjšat. Zato me zanima, torej še enkrat: Recimo da imam dva monitorja, en 1920 in en 1680, špil pa igram v 1280xXXX. Na katerem bo lepša slika?

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Potem pa napiši kateri monitor imaš, da ga bo kupil ne? Drugače pa sam še nisem videl monitorja, ki bi na večih resolucijah delal s ostro sliko. Največ z dvema resolucijama, ostalo pa je opazno bolj ''megleno''.

Najbolj črno ima baje novi Philips LightFrame.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Hyundai W241D - 450 EUR

Prikaže sliko (po želji) po takoimenovananem načinu 1:1. Seveda to pri sliki 640x480 na 1920x1200 ekranu zgleda že smešno.

SpidiGonzalez , kvaliteta slike pri skaliranju pa je odvsino od zadev, kot sem že napisal. V moderni opremi je ponavadi OK. Težko v naprej napovedat, ker je odvisno od grafične, monitorja, driverja, nastavitev in še od česa. Probaj pogledat pri kakem kolegu ali v trgovini, po možnosti kombinacijo, katero boš potem tudi kupil.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Aja, predvsem za akcijske igre je še pomemben "input lag" (oziroma "output lag" po nekaterih, na kratko pač "lag").

To je časovni zamik (zamuda) prikaza slike na monitorju. Eni imajo tud 100 ms. Moraš v teste pogledat, ker ta podatek proizvajalci in trgovci (še) ne pišejo.

Nazadnje urejeno:

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Če si prej imel CRT monitor, se tudi pripravi na nekatere pomanjkljivosti LCD v primerjavi s CRT:
- odvisnost slike (svetlost, kontrast in barve) od zornega kota (pri poceni TN matrikah bolj, pri dražjih PVS/MVA ter IPS pa manj)
- manjši obseg barv (v praksi skoraj zanemarljivo, razen če si profesionalni fotograf)
- slabše predvajanje gibajočih se slik (opazno predvsem recimo pri skrolirajočih besedilih in podobno)
- mrtvi piksli; včasih dobiš LCD ki ima manj, enega ali več točk, ki so vedno črne ali pa vedno bele (oziroma ene barve, če je pokvarjen le del piksla) To pride že iz tovarne tak in ni razlog za garancijo ! (včasih trgovine vseeno to garantirajo) (če je seveda veliko teh pokvarjenih pikslov, se vseeno zamenja, ampak je neka meja, za tri pokvarjene točke še ne menjajo)

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Potem je mogoče najbolje če monitor kar v trgovini samo v štrom vtaknejo da preverim če je kaj pikslov pokvarjenih? Se v praksi to da zmenit?

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.875
696
113
Jaz sem pred leti kupoval v big bangu, pa sem se lahko zmenil za test. Pa fino je, če si neseš zraven kak laptop z naloženim programom za iskanje mrtvih pixlov.

Drugače pa so včasih na mimovrste imeli možnost da ti pred pošiljanjem pregledajo monitor za mrtvimi pixli (seveda za doplačilo). Verjetno imajo še zdaj to opcijo.

Ali pa enostavno kupiš kak class1 monitor, kjer ga lahko vrneš pod garancijo že ob enem mrtvem pixlu. Samo teh monitorjev je izredno malo.

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Slaba ideja tudi ni kupit razstavni model (seveda se za kak popust zmeniš). Če tam dela že nevemkoliko ur in nima mrtvega pixla, potem ga tudi pri tebi doma ne bo imel.

SpidiGonzalez

Fizikalc
2. sep 2007
3.318
2
36
Sam a nit kupovat razstavni modela malo tako tako, ker če gori vsak dan od 8.00 - 21.00 ma lahko že veliko delovnih ur za sabo?
confused-1.gif