LCD LED vc ne led

luka51

Guru
16. avg 2007
14.398
5.680
113
led je tanjši in porabi manj energije
črna zna bit malce bolj črna.
cena je višja :D

evo razlike na grobo

DoR

Pripravnik
2. sep 2007
247
0
16
Malo bolj iz stalisca tehnicnega ozadja...

Razlika je v backlighningu. Pri stari tehnologiji je bilo osvetljevanje LCD matrike izvedeno s pomocjo parih katodnih cevi, ki so bile montirane po celi sirini prikazovalnika:

LED tehnologija uporablja dva pristopa:
- EDGE, kjer so diode montirane na zunanje robove ekrana. Svetloba se nato razprsi cez celotno matriko. Prednost takega pristopa je, da je lahko TV izredno tanek, slabosti pa so, da crna ni "crna" ter da so robovi ekrana bolj osvetleni kot center.
- Full array, kjer so LED diode razporejene po celotni povrsini matrike. Ta pristop omogoca aktivnejse osvetljevanje LCD matrike preko neodvisnega krmiljenja manjsih delov matrike. Glede na prikazano vsebino se lahko posamezni segmenti povsem izklopijo, s cimer se zagotovi crno barvo.

Obstajata dva nacina osvetljevanja z LED diodami in sicer z belimi LED diodami (1 dioda) in z RGB LED diodami (red, green, blue - 3 diode). Slednje omogocajo uporabo sirokega barvnega spektra, s cimer se dodatno "pozivijo" sliko in zagotovijo visji kontrast. RGB verzija porabi nekoliko vec energije kot W verzija backlighta.

Mozni zadrzki:
- cena
- jakost svetilnosti pri LED backlightu se doloca s pulzno sirinsko modulacijo, zaradi cesar lahko pri prenizkih frekvencah ekran utripa (najbrs pri danasnjih izdelkih neopazno)
- z leti se LED diode obrabijo, zaradi cesar lahko pride do odstopanja v "enotnosti" (angl: uniformity) barve (ce so uporabljene kvalitetne LED diode se v normalnih delovnih razmerah tega efekta ni potrebno bati. Naceloma je zivljenjska doba LED diod izredno dolga).

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Lepo si napisal to.

Citat:

LED tehnologija uporablja dva pristopa:
- EDGE, kjer so diode montirane na zunanje robove ekrana. Svetloba se nato razprsi cez celotno matriko. Prednost takega pristopa je, da je lahko TV izredno tanek, slabosti pa so, da crna ni "crna" ter da so robovi ekrana bolj osvetleni kot center

In ta tehnologija je v praksi en drek boljsa (ce sploh), od klasicnega LCD osvetljevanja s katodno cevjo. Posledicno je crna siva in pri temnih scenah je vse skupaj en drek vredno. Tukaj ima plasma zaenkrat se vedno prednost. So pa uber fensi tanki TV-ji.. (ja in..?)

Full array LED backlight ima pa zaenkrat se bolj malo TV-jev, kakor sem informiran.

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
klosar, kup pannyja V serije, pa je to to. Pol ti pa se pokazem kako se dezrt igl razstav pa sestav
grin1.gif

mamomu

gps navigator
21. jul 2007
2.493
0
36
53
Varoš!
Nova C65. serija od samsunga ima trenutno najbolj "črno" od vseh LCD in LED. Tako da je po mojem to best buy

lovelove

lovelove
23. jul 2007
2.788
0
36
116
zravn komšije
Citat:
Uporabnik MViper pravi:
klosar, kup pannyja V serije, pa je to to. Pol ti pa se pokazem kako se dezrt igl razstav pa sestav
grin1.gif

kua je to panny V?? €???
Za dezrt igla te pa čakam...
nahrung002.gif

Prletim mim Špice tok hitr, da bom jakno strgal....
evil.gif

mamomu

gps navigator
21. jul 2007
2.493
0
36
53
Varoš!
V : 0.04! G20 ima 0.03! Praktično ni razlike.
Drugi boljši LCD-ji imajo najbolje tam okoli 0.09

ps: mediamarketu nejbolj ne verjamem. Jaz bolj verjamem Makspro-ju.

Nazadnje urejeno:

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Ja? Makspro je baje tudi super, dam pripelje pa vse.

Jaz sem mojo kupu pri Mediamarktu, pa nimam kaj rect..

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Kje je problem, 2 papka bos poslovno nategnu, pa not prineses, no biggie
evil.gif

MViper

Fizikalc
19. jul 2007
12.139
0
36
45
Pol pa vzames U al pa K serijo, za okol 700-800€, pa je.. 50 colar..

Nazadnje urejeno: