Laser pri DVD predvajalniku

Leon2007

Fizikalc
12. mar 2011
1.662
29
48
58
Horjul
Pri DVD predvajalniku/snemalniku mi je crknil bralec (laser) DVD-jev, pa me zanima, če ga lahko vzamem iz pekača in zamenjam? Če se lahko, na kaj je potem potrebno paziti?

Nazadnje urejeno:

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.645
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Če že itq ne dela, se lahko igraš po želji, samo ne biti presenečen, če ti ne uspe... nekako dvomim, da uporabljajo v dveh različnih napravah, ki jih slučajno imaš doma, isti modul.

Pazi edino to, da ko ga preizkušaš, imaš zaprto v škatli, da ne ostaneš brez oči (laserja se ne vidi!)

lp

hermann

Guru
19. mar 2014
9.644
6.504
113
ne vidi se infrardečega laserja pri cdromu, pri dvdju je rdeč in je viden

Leon2007

Fizikalc
12. mar 2011
1.662
29
48
58
Horjul
Drugače sem imel v mislih, da bi tistega iz npr. pekača razmontiral, vzel ven samo mehanizem (ali pa samo laser) in ga namestil v ohišje od DVD predvajalnika/snemalnika. Mislil sem, če imajo vsi (!!!) laserji podobne ali enake pravokotno/ploščate priključke?

hermann

Guru
19. mar 2014
9.644
6.504
113
seveda je laserska dioda not, ampak še vedno oddaja svetlobo določene valovne dolžine

peter_nn

Pripravnik
4. okt 2007
509
2
18
Vsaka znamka ima svojo vrsto laser enot, vsak model znotraj znamke ima svojo vrsto laser enote. No ja, čisto natančno..., imaj znotraj firme nekaj modelov isto enoto, in tudi kakšne "manjše" firme uporabljajo tuje enote (iz HiFija vem da so veliko uporabljali Philipsove in Sonyeve, tudi tisti CD predvajalniki za 4k EUR). Verjetnost da bo laser iz pekača pasal v tvoj DVD je nična.

Laser se mi zdi da se ne vidi, vidi pa se odsev v leči če pogledaš, rdeč, moder, ...

hermann

Guru
19. mar 2014
9.644
6.504
113
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
In snop je dovolj širok, da ga dejansko vidiš? (resno, sem imel sicer v rokah že precej pravih lasrjev, tega še nisem odpiral...)

Fokusiran žarek iz diode od dvdja zelo lepo rdečo piko riše, če je dioda iz dvd pekača pa tudi kaj prismodi. Nimam pa pojma kako se vidi dioda, ki je vzeta ven iz ohišja, ker niti nimam jajc za probat
smile-1.gif
Predvidevam, da je nefokusiran žarek precej širok. V ohišju dvdja je sicer žarek fokusiran na kak milimeter in je težko nevaren sam po sebi...

Pri cdromu se ničesar ne vidi v nobenem primeru, ker je svetloba infrardeča.

Na youtubu je drugače kar nekaj videov, ko se špilajo z diodami iz dvdjev. Zanimiva je tudi izdelava laserskih cnc graverjev iz odpadnih dvd pekačev
smile-1.gif
Tole me čaka za naslednji projekt, samo da dobim kontrolerje za motorčke.

Robert

Majstr
21. jul 2007
2.649
466
83
Tolmin
Sem prejšnji vikend skuril tri iz DVD pekača in enega močnejšega za 40$
cry12bpy.gif

Pazi kako boš spajkal (temperatura) in stiskal diodo v ohišje.

tony

Guru
23. jul 2007
9.647
1.478
113
Na kratko: ne bo delovalo, ker je različnih laser modulov malo morje. Pozabi na vse skupaj.

BD predvajalniki se prodajajo za drobiž.
zmaga.gif

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.195
3.822
113
Jest sem v tem poslu že skoraj 20 let, nisem pa nikoli odpiral komercialnih zadev. V teoriji pa zadeva ne more delat. Zakaj (popravite me če se motim): Blu-Ray ni kar kar tako, ker je lepo ime, pač pa pomeni da so v teh predvajalnikih uporabljeni modri laserji, torej taki z valovno dolžino cca 360-480 nm. Manjša valovna dolžina omogoča bolj natančno branje in sem večjo gostoto na disku. Laserji, s katerimi se sicer najpogosteje srečujemo, so zaleni (tipično 532nm) in rdeči (635nm). Kar je višje, so že infrardeči.

CD romi, ki imajo najbolj grob raster, uporabljajo recimo tipični 840nm indrardeči laser, DVD-romi pa imajo dve diodi in sicer poleg 840nm še bolj "fino" 635nm za branje dvd-jev. Nobena od teh torej ni primerna za blu-ray. Obstaja sicer način, da se podvoji frekvenco laserja (zmanjša valovno dolžino na pol) in ta način bi iz 840 nm (iz cd-roma) dobili 420nm, kar je modri laser.Zadevo je treba spustiti skozi KTP kristal (mi jih kupujemo od Northrop Grummana, cene so 100eur+) in verjetno uporabiti še kolimator, da se nastavi žarek (recimo od Meredith laser, link spodaj). Glede na to da zadeva zahteva precej finih nastavitev, je vprašanje če bi uspelo, lahko pa se gre kdo igrat (kakšen skurjen kristal lahko za testne namene dam tudi jaz
smile-1.gif
)

http://www.northropgrumman.com/BusinessVentures/SYNOPTICS/Products/SpecialtyCrystals/pages/KTP.aspx
http://mi-lasers.com/product/lightpath-a390-glass-collimator-lens-2/

Vidim pa da prodajajo tudi samostojne module, kar je gotovo ceneje:

Edit: vidim da se v osnovi gre za navaden dvd-rom, tako da lahko moje pisanje zanemarite.
smile-1.gif
Načeloma bi lahko celo delalo, če se najde zadevo z enakim vpetjem in priključkom (kot je že nekdo napisal, tudi večji proizvajalci zadeve kupujejo na trgu, večinoma vsi od istih par firm (tako kot recimo displeje).

Nazadnje urejeno:

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Out of the box rešitev.. kaj če bi morda nesel zadevo na original servis.. a je to preveč eksotičen in nenavaden predlog za slovenca?