Laptop počasen, ko je na štromu

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Naletel sem na zelo čuden problem. En starejši hp laptop postane izjemno počasen, če je na štromu. Toliko, da je film nemogoče gledat, da se nič ne da inštalirat ... Če je na bateriji, gre ko šus. Ampak je problem, ker baterija zdrži vsega skupaj 2 min. Včasih mi uspe nekako naštimat polnilec in potem normalno deluje, ampak če ga samo malo premaknem, bo spet isto. Dejstvo je, da je napaka v polnilcu. Ampak kaj bi to lahko bilo?
confused-1.gif

luknjac

Pripravnik
21. feb 2008
374
13
18
Prva opcija ki mi pade na pamet je, da imaš nastavljene kakšne nastavitve ki ob priklopu na štrom pošljejo laptop v battery save mode.

Druga opcija čeprav malo verjetna, da ti konektor prebija in maš probleme z kakšno maso.

Kot tretjo opcijo (verjetno nemogoča), da ima elektronika v bateriji nepravilno deluje, in s tem na kakšen način obremenjuje procesorko moč.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Prvo najbrž ni. Sem imel tudi sam v mislih, da je nenehno vklapljanje in izklapljanje adapterja kaj zmešalo software, ampak je isto, ko se windows postavlja.

Druga opcija bi pa znala biti verjetna. Nekaj sem bral po tujih forumih in so omenjali nekaj takšnega, ampak nisem dobro razumel.

V glavnem tako je, kot da bi računalnik nekaj bremzalo. Ventilator ne deluje na polno, ne nalaga, šteka ... Recimo en program zna odpirati tudi 5 minut.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Recimo če premikam kabel, mi na trenutke začne utripati oranžna lučka, ki oznančuje, da deluje le na baterijo. Torej na določenih pozicijah sploh ne polni. Včasih mi ni hotel polniti in sem moral kabel non stop naštimavati, da mi je polnil, zdaj je pa obratno.

Včasih se mi userje in v jezi brcnem kabel, ventilator se zalaufa in srečem ugotovim, da računalnik deluje kot mora. Ampak kaj, ko hitro spet kaj premagnem kabel in sem na istem.

Gonzo

Guru
1. sep 2007
9.455
9.750
113
EU
Kabel prekinja na poti od napajalnika do vtikača. Vtikač ima slabi stik v vtičnici na prenosniku, oziroma ima slab stik vtičnica na tiskanem vezju matične plošče. S spajkalnikom popraviti stik.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Takole, zamenjan adapter (35€) in comp dela ko šus. Naredil clean install z rescue cdja, zamenjal 7ko z xp, ga nadgradil z vsemi najnovejšimi updejti, ga malo še zunaj očistil in zadeva je kot nova. 6 let star laptop, verjetno najbolje investiranih 500€ z moje strani.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Eh, ne vem zakaj tlačite mrtvo XPko na mašine... Imam 4 prenosnike, 3je so stari blizu 10 let (Compaq Evo N800, IBM TP T30, HP NX7000), eden je novejši HP NX 8430... Prvi imajo P4 Mobile procesor (1,8GHz, IBM celo 2,0 GHz). Na vseh se je clean-install XP vlekla kot megla (vsak prenosnik ima vsaj 1GB RAM), od začetka logona do tega da je bil prenosnik odziven za delo je trajalo 5! minut (da ne govorim o tem, da sta 2 prenosnika z vgrajeno WiFi kartico B standarda kreširala z BSOD z zadnjim proizvajalčevim gonilnikom).
Sedimca PRO se za razliko naloži in sestavi vsaj še enkrat hitreje na vseh prenosnikih, izziv je bila edino grafika (IBM ima samo 16 MB ATI in je kot tak primeren samo za internet in pošto), pri ostalih dveh (ATI Mobility 7500) pa sem porabil XP gonilnik. NX je pa itak Vista Ready in ni bilo novenih problemov z gonilniki, hitrejši je pa tudi s sedimco kot z XPji...

Torej v veliki večini je na starejši opremi sedmica mnogo hitrejša kot pa XPji...

jolko

Fizikalc
17. maj 2010
3.164
1
36
Imam še slabši PC in se sveži XP boot-a v 20 sekund. Uporabnega drivera za sedmico pa ni (za grafo).

Nazadnje urejeno:

popotnik

GPS presidente
25. feb 2010
13.226
9
38
Maribor
popotnik-gps.blogspot.com
@Roberto

Kaj si delal s temi prenosniki mi ni jasno, ampak na teh specifikacijah niti podrazno ni 7-ka hitrejša kot xp.
Kako ti je pa uspelo 7-ko spravit gor z 16Mb grafiko je pa druga zgodba.

Če rabiš pri Clean install 5 minut, da so Xp za uporabo, ti predlagam da zamenjaš CD, ker je očitno nekaj hudo narobe z njim.
Na mojem Pc se Xp zažene in je pripravljen za uporabo v slabih 30 skundah.