Laptop - kje v tujini?

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Kupujem laptop za cca. 650-750 eur (IBM, Asus, Dell, Toshiba), pa me zanima , če mi lahko kdo priporoči kakšno trgovino iz tujine preko neta, kjer je že kupoval, da primerjam ponudbo. Hvala.

Ko gledam laptope v Slo. sem opazila, da imajo slote z RAM-om čisto polne (npr. 2x2mb). A je to normalno? A nima ponavadi računalnik še kakšen slot prazen za kasnejšo razširitev?

Če ima kdo kakšen predlog glede modela se priporočam, iščem računalnik za delo (normalen ekran min 15", 4MB RAM, zanesljiv, dobra baterija, vsaj 3 usb prključki, zaželjen matt ekran).

Hvala. lp,

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ugodnih je kar nekaj trgovin, recimo Pixmania in Amazon. Samo vedi, da potem ne boš imela šumnikov na tipkovnici, pa če kupiš v angliji recimo boš dobila napajalnik s angleškim vtikačem.

2x2GB je čisto v redu, ker je 4GB RAM-a več kot dovolj in tudi bo še kar nekaj let.

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Napajalnik me ne moti pač zamenjam, šumnike se da prilepit gor. Bom pogledala Pixmanio. Amazon mi nazadnje ni poslal računa zraven robe, tako da ne vem ali je bila to napaka ali je po novem tako. ;-)

bokyto

Fizikalc
19. sep 2007
1.475
0
36
sumljivo.hr
smile-1.gif

Nazadnje uredil moderator:

tomi

Guru
1. sep 2007
18.697
9.913
113
40
MB
garancija je enotna, isto je z operacijskimi sistemi, misliš da pri nas jih trgovci uninštalirajo pa posebej prodajajo ?
confused-1.gif

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
To pa ni res. Poglej in primerjaj ponudbo okrog, pa boš videl, da so razlike pa ne samo pri nas in tujina ampak med vsemi trgovinami tudi samo med tujimi.

__X__

Pripravnik
9. sep 2009
160
0
16
Maribor
v Avstriji preverjen Redcoon.at, ter Mylemon. Osebno sem nabavljal tudi že v DiTech in e-tec.at, a zgolj komponente, prenosnike pa samo v SLo, zaradi tipkovnice in garancije.

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Ditech je ful poceni, samo grem osebno tja. V Grazu imajo trgovino ki izgleda kot trgovina za Bentleye, se sploh ne upaš dotaknit ničesat
grin1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Patsy, glede zaslona: ce si mlada (~20 let, niti se ne na pol faksa) in dobro vidis, potem glej take zaslone, kjer je locljivost cimvisja glede na diagonalo. Placas tako ali tako sama, tukaj ni kaj.

Ce si ze malce starejsa (dokoncan faks ali pa starostno), potem glej prenosnike, kjer je locljivost nominalno nizka glede na diagonalo. Hipoteticen primer: lahko imas cca. 15" monitor, pa je en 1440x900, drugi pa 1600x1050. Oba sta 16 : 10 in enako velika, le da gre na drugega manj informacij nanekrat, zato pa so te bolj berljive.

Zaslon vedno vzemi najvecji (po diagonali), kar si lahko privoscis, s tem da sta kriterija (1) cena in (2) dimenzije prenosnika vkljucno z maso. Ce prenosnika ne prenasas naokoli vsak dan, ampak samo parkrat na leto, ko gres mami pokazat slike dopusta, potem vzemi 17", ker je to pac najvec, kar se da dobiti za normalne denarje. Ce ga prenasas naokoli vsak dan, glej na kile in denarnico (obstajajo ultralahki prenosniki, ki imajo pri 15" diagonale manj kil, kot taki s 13" ekranom). Ce rabis absolutno portabilno igracko in ne mislis z njo delati nic resnega, rabis pa nekaj za frajariti, potem glej netbooke (~10").

Jaz se star in corav in gledam samo se ekrane, kjer je pika karseda velika, torej cimnizja locljivost glede na diagonalo. Vcasih so bili to poceni prenosniki (kar je dodaten bonus ...), danes pa masovno proizvajajo panele v dolocenih raztegnjenih veluikostih, tako da so dalec cenejsi in je tako cel prenosnik cenejsi in ni vec kaj izbirati - sploh se ne dobi vec modelov za ljudi, ki ne vidijo prav dobro (= vecja dimenzija pike).

Pri upokojencih je pa se drugace: tam zna bolj prakticen biti ekran z visoko locljivostjo, ce se da sliko prepoloviti po obeh dimenzijah. Npr. ce je ekran (spet hipoteticno) 1920x1200, ima skoraj zagotovo moznost prikazati sliko 960x600, kar je cisto kulturna resolucija za nekoga, ki je ze star. V tem primer isces cel veckratnik (tukaj je slucajno 2x2, lahko bi bil tudi recimo 5x7 ali 3x2 ali karkoli ze, samo da so cela razmerja brez kakrsnekoli decimalne vrednosti), preizkusis, ce zmore graficna tak modeline, in ce deluje, je to to. Taki ekrani so praviloma najdrazji (viska locljivost v dolocenem razredu, pa se uporabis je ne na koncu).

*: preden se kdo zapici: spremembe uporabniskega vmesnika (DPI setting) sicer opravijo podobno, a ne enako delo. Rezultat je kup cudnih proporcev v vmesniku, ker ni vse prilagojeno.