lakota v USA

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
34.098
16.269
113
pravkar sem gledal poročila in poslušal novice o tem, kako je v USA vse večja kriza tudi s hrano, v glavnem mestu in tudi drugje številke strmo naraščajo... ok, kriza pa to, sej nekak štekam.. sam kaj se je pa zgodilo z vsemi tistimi presežki hrane, ki jih USA že od nekdaj pridelujejo in jih potem, raje kot da bi jih dali na trg ali pa podarili v "države tretjega sveta", uničijo?
tko tm pokaže eno žensko, plačuje davke, dela v dveh službah, baje je brezdomka pa tudi za hrano nima, dela premalo ur ker vsi povsod šparajo.. in takih je vse več in več.. mislim halo no?
stupid-1.gif

...mal me je pogrel pa sm mogu neki spisat
grin1.gif

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Jaz vso to poročanje glede finančne krize gledam rahlo skozi ''filter''. Imam občutek, da sedaj marsikatero podjetje to izrablja za odpuščanje ali pa manjšanje plač/delovnika. Mediji pa potem poročajo o celotni krizi senzacionalistično, ker je pač to tema številka ena. In ali je res toliko lačnih, ali so lačni ker ne delajo, lačni ker imajo preveč dolgov, lačni ker si ne morejo privoščit znamke ampak noname diskontno hrano - ne vem, nisem bil še v ZDA ampak še enkrat pravim, da je po moje treba vso to finančno krizo gledat kot izgovor kapitalistov za marsikaj.

Tako kot vsa poročila o tem kako so miljarderji in miljonarji po svetu izgubili nevemkoliko odstotkov svojega premoženja. Bullshit, samo vrednost delnic je padla in to ne moreš štet kot da si izgubil del premoženja.Na bančnem računu imajo še vedno enako količino denarja, še vedno imajo vile, jahte, letala itd. Samo da prikažejo, da tudi bogati ''trpijo'' zaradi finančne krize, ne samo delavci.

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:Tako kot vsa poročila o tem kako so miljarderji in miljonarji po svetu izgubili nevemkoliko odstotkov svojega premoženja. Bullshit, samo vrednost delnic je padla in to ne moreš štet kot da si izgubil del premoženja.Na bančnem računu imajo še vedno enako količino denarja, še vedno imajo vile, jahte, letala itd. Samo da prikažejo, da tudi bogati ''trpijo'' zaradi finančne krize, ne samo delavci.

Ja ampak potem lahko vzamemo, da tudi prej niso bili tako bogati kot so jih prikazovali, če steješ pod njihovo imetje samo denar na računu, jahte, vile... Normalno, da so veliko izgubil. Če bi pred krizo prodal te delnice bi dobili neprimerno več kot danes, ko je vse na podnu.

In ja kriza je začela kazat svoje zobe. Banke držijo denar, vrednost podjetij je padla, naročila se odpovedujejo, proizvodnja stoji, delavce se odpušča... al je to vse samo prikazano tako?

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Seveda niso bili tak bogati, ampak podatki o tem koliko imajo na računu javnosti niso dostopni, tako da lahko npr. Forbes oceni samo lastnino nekega milijarderja in izračuna koliko so vredne njegove delnice. Na računu pa lahko ima 5€ ali 5 milijard €. In če vrednost delnic pade za 50% napišejo: Abramovič je izgubil 40% premoženja in ljudje rečejo: ''Glej, sej nismo izgubili samo mi, poglej koliko je šele on izgubil.'' Delnice so kot loterija, lahko gredo gor, lahko pa padejo in vlagatelji to vedo. Bolj kot sama vrednost delnic pa je pomembno to, da se njihov lastniški delež v podjetjih zaradi tega ni spremenil in te delnice bodo mogoče v prihodnosti porasle na dvojno vrednost tiste izpred finančne krize, kaj bodo pa potem pisali? Da je čez noč zaslužil 20 milijard €?

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
To se strinjam ampak delnicam pada vrednost z razlogom (v večini primerom) in ko delnicam pade vrednost na četrtino vrednosti potem veš, da nekaj ni vredu s tem podjetjem in lahko propade. Seveda pa lahko še bolj utrdi svoj položaj na trgu. Odvisno kako si je pripravilo položaj. Tako da za bogataše ni vse rožnato. Sej veš "more money moe problems...".

SouthPark

5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Samo če pade vrednost delnic vsem podjetjem, potem je krivda drugje in se posamezno podjetje v takšnem primeru ne smatra kot neuspešno.

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Ne govorim, da mora bit podjetje neuspešno, da propade v krizi. Lahko, da je v takšni panogi, ki najbolj najebe ob krizi (npr. izdeluje dele za avtomobilsko industrijo) ali pa posluje s podjetji iz takšnih panog (npr. prevozništvo za gradbince) in jih avtomatično potegne zraven dol. To so samo primeri. Denarja ni, nepremičnine in premičnine je težko prodat, ker noben ne investira, da bi vsaj malo ublažili potop.

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
ravno zadnjic mi je govoril znanec iz pekarne koliko kg kruha gre vsakodnevno iz trgovskih centrov zvecer na unicenje oz. v smeti... tak en dan star, cisto dober. na robu prezivetja je pa okoli 200.000 slovencev, taksni ljudje, ki si vsak dan ne morejo privosciti niti starega kruha.
toliko o tem kako naj najprej pometemo pred svojim pragom.
zagotovo vsak izmed nas pozna vsaj eno druzino, ki ne hodi vec v trgovske centre, ker si ne more privosciti.

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Ja zadnjič sem v šparu vidu košaro kjer je kao cenejši kruh. Takšna majhna košarica (proti vsem tistim policam) in v njej hlebčki z isto ceno, ki je bila pri svežem kruhu na policah.
rolleyes-1.gif
Očitno ga raje uničijo kot, da bi ga ljudje kupili in dajo tisto košarco tja samo zato, da so lahko utišali pobudnike te akcije.

westie

Fizikalc
3. jun 2008
1.753
1
36
113
Zadnjič je bil en gospod pred mano na blagajni, z ogromno vrečo kruha (potem mi je blagajničarka rekla, da je to včerajšnji kruh), pa je dal za cel "žakl" kruha 2 €. Nekatere trgovine očitno imajo tudi takšne akcije

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.590
1.257
113
jaz sem v mečkatorju dobil 50% popusta na kruh, ki sem ga kupil 10min do zaprtja trgovine.
blo pa je pol štruce

vsaj nekaj

Odisej

arhivar
Osebje foruma
Administrator
2. sep 2007
7.644
9
113
Alter.si
www.skodelica-s-sliko.com
Pri nas to počasi postaja aktualno (kar je po evropi že nekaj časa), da imajo vsak dan pred zaprtjem trgovine znižan kruh, zato ker ga raje prodajo ceneje kot pa vržejo stran oziroma vrnejo pekarnam.
zmaga.gif

Baltazar

Pripravnik
17. sep 2007
955
0
16
Amerika ni več amerika in tudi ne bo. Naslednje leto bo še huje... Malo težko se bo navadit na kao No. 1 državo, ki jo pestijo lakota in nemiri kot v tretjem svetu. No eno opozorilo je bila že Katrina. Kako se lahko v najboljši državi na svetu zgodi, da ne more poskrbet za evakuacijo lastnih umirajočih, lahko pa vojaško posreduje kjerkoli po svetu?

Bral sem en komentar kjer pisec (američan seveda) pravi, da se je treba samo malo sprehodit 3 bloke stran od letališča kateregakoli velemesta in ti je lahko takoj jasno v kakšnem katastrofalnem stanju so ZDA.