Kvota slovenske glasbe na radijskih postajah

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
že sedaj vrtijo same bedne, kaj bi bilo šele potem. pa je kje moč prebrati ta zakon? ker tam nekaj omenja glasbo zadnjih pt let a to pomeni da bi morali več nove vrtet? ker če vrtijo veliko stare bi še nekako dobili kvaliteto (če ne drugega je veliko večja izbira)

SouthPark

Jas da nea vem?! Ka te je...
5. sep 2007
24.570
5
38
Klobukarjev dol
Meni se zdi vsako tako predpisovanje bedarija, če slovenska glasba ni dovolj zanimiva se naj malo glasbeniki vprašajo kaj dajejo na trg, da nihče ni zainteresiran za poslušanje oz. predvajanje.

Sicer pa večini vsaj (kolikor je videt) paše celodnevno ponavljanje 40-tih novih komadov, glede na to koliko poslušalcev imajo 1, Center, City...

Janch

GPS guru
Osebje foruma
7. jul 2009
7.493
850
113
v leru
navi-guru.blogspot.com
Problem je, ker imamo danes v Sloveniji "samo" Modrijane. Vrtenje narodno zabavne glasbe pa je na večini naših bolj poslušanih radijskih postaj no-go! (hvala bogu). Ironija torej.

NoteThis

Fizikalc
25. sep 2013
533
184
43
Citat:
Uporabnik SouthPark pravi:
Meni se zdi vsako tako predpisovanje bedarija, če slovenska glasba ni dovolj zanimiva se naj malo glasbeniki vprašajo kaj dajejo na trg, da nihče ni zainteresiran za poslušanje oz. predvajanje.

Sicer pa večini vsaj (kolikor je videt) paše celodnevno ponavljanje 40-tih novih komadov, glede na to koliko poslušalcev imajo 1, Center, City...

Se strinjam, tudi glasbeniki delujejo na trgu in naj tudi za njih veljajo tržna pravila. Če ne morejo konkurirati za prostor na radijskem programu je to njihov problem, ne pa problem lastnika postaje, da bi se jim prilagajal. Ne predstavljam si npr. radijske postaje, ki bi želela vrteti samo klasični rock, pa bi morala v program vključiti pol slovenskih izvajalcev. Kmalu se bodo nato oglasili še predstavniki raznih manjšin in zahtevali svoj procent. Me zanima reakcija predlagalcev tega zakona v takem primeru.

burst

Pripravnik
12. nov 2014
831
0
16
Imam občutek, da vsi komentatorji tukaj poslušate samo štanc komercialne radie al ste pa fini uptodate in poslušate internetne, seveda kar vam tujci pripravijo na playlisto.

Poslušajte Val202, tam (tudi dobre) nove slovenske glasbe nikoli ne zmanjka.
Boli njih za nove kvote, itak jih že sedaj presegajo za 30%, tudi tuja glasba je skrbno izbrana. Morda res nimajo toliko poslušalcev kot npr. Radio1, imajo pa poslušalce, ki radi slišijo kdaj kak IQ presežek in nekaj novega, drugačnega.

Tržna pravila pa pač ne upoštevajo dežel kot je Slovenija, ... vse do Nemčije, Francije.
Tržna pravila tudi ne upoštevajo kvalitete in okusa.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.175
6.985
113
pri taščici
Kaj je primerljivo veseljaku na podrocju kjer ni veseljaka.
sem mislil da so na alterju zbrani sami strpnezi do drugace mislecih,pa vidim da je vec nestrpnezev kot strpnezev

Nazadnje urejeno:

NoteThis

Fizikalc
25. sep 2013
533
184
43
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Kaj je primerljivo veseljaku na podrocju kjer ni veseljaka.
sem mislil da so na alterju zbrani sami strpnezi do drugace mislecih,pa vidim da je vec nestrpnezev kot strpnezev

Glede na to, da odgovarjaš meni, predvidevam, da tole z nestrpneži leti name. Nimam prav nič proti slovenski glasbi, v bistvu prav rad poslušam tudi narodno zabavno glasbo (celo modrijane, o katerih veliko berem na tem forumu). Vseeno pa ne mislim, da je slovenska glasba hendikepirana proti tuji do te mere, da je potrebno predpisovati kdaj in koliko se jo bo predvajalo. Sploh pa ne zaradi jezika. Kvote se mi zdijo normalne in pravilne za državne radije in televizijo, kakšen izbor pa bodo imele komercialne postaje pa naj bo odvisno od njihove ciljne publike.

Radijske postaje se pač odločijo kakšno glasbo bodo predvajale. Tako kot se je Veseljak odločil da bo vrtel slovensko glasbo in s tem cilja na določeno publiko, tako tudi naprimer Radio 1 cilja na publiko, ki rada 12x na dan posluša Katy Perry in Avicii-ja. In moje mnenje je, da imajo pravico izbirati kaj vrtijo, glede na to, da očitno obstaja dokaj velik del poslušalcev, ki jim očitno tak stil programa ugaja. To za komercialno postajo pomeni dobiček in konec koncev so za to v tem poslu. Zato mene ne moti, da na vsakem radiu ni vsaka druga pesem slovenska. Res pa je, da živim na območju z dokaj veliko izbiro radijev.

Mogoče je res premalo postaj, ki bi se osredotočale na kvalitetno slovensko glasbo vseh zvrsti, Kaj pa je za koga kvalitetna glasba pa je druga tema.

Zetor

Pripravnik
6. apr 2010
451
2
16
In zakaj naj bi skorumpirani politiki v kao demokraticni drzavi narodu diktirali kaj naj na radiju poslusa medtdm ko oni polnijo zepe ? A niso ti casi preteklost skupaj z ckzkj...

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.534
855
113
Glede na to, da slovenska glasba z obstoječimi kvotami in neugodnimi termini ni nič bolj ogrožena kot včeraj, bi si upal trditi, da je v ozadju te pobude samo želja SAZAS-a, da si zagotovi večji delež pogače avtorskih pravic.

In če vemo, da se parametri obračunov preigravajo tako, da top n avtorjev (avtoroidov) kar se da poveča svoj izplen ...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.175
6.985
113
pri taščici
Tokrat odgovarjam tebi,prej pa sem ksz. In nisi nestrpen,kar si pokazal tudi s tem odgovorom.
Ampak ta alter.si je tako "pameten" da nam je olajsal zivljenje in nam ponudil hitri odgovor, tam pa ti pameten alter napise da odgavarjas zadnjemu. In v casu branja teme in kasneje pisanja hitrega odgovora si bil ti zadnji.
In na ta alter bug sem vcasih res jezen. In vidim da se potem neupraviceno jezite se drugi uporabniki,saj sem odgovarjal glede na komentarje v celi temi ( ali v zadnjih nekaj straneh ce je tema dolga xyz strani) in ne samo na zadnjega kot je napisal alter.
ksz mi pa res nekako ne pride v navado.
Naj alter.si v codo programa napise,da se bo v primeru pisanja hitrega odgovora brisal "naslovnik" ali pa naj se avtomatsko dopise ksz na zacetku odgovora.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.175
6.985
113
pri taščici
Se strinjam. Predpisovanje predvajanja je bullshit.
nacionalni radio bi moral imeti interni akt ki bi to dolocal,komerciala pa naj vrti kar lastnik misli da bo poslusano.
kot bi piceriji predpisali prodajo 20% vegi pic,ker ostale pice skodujejo zdravju

Car

POSTman
4. avg 2007
8.572
1.821
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Se strinjam, ampak med slovenske kvote nebi smeli priti slovenske skupine katere pojejo v tujem jeziku.
Kaj pa tuje , ki pojejo v slovenskem jeziku?
sprasujem se.gif

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.534
855
113
Kaj pa instrumentalne skladbe? Besedilo je samo majhen del ustvarjanja, večinoma nebistven oz. bi bilo bolje, da bi ga ne bilo, in nima veliko zveze z glasbo. Če to pobudo (in sploh kvote) razumemo kot spodbudo slovenski poeziji, je treba takoj objaviti kapitulacijo, ker dosedanja prizadevanja niso prinesla ničesar.

skala

Majstr
27. feb 2013
10.089
346
83
Kamnje
Citat:
Uporabnik 8888 pravi:
Se strinjam, ampak med slovenske kvote nebi smeli priti slovenske skupine katere pojejo v tujem jeziku.
kaj pa klasika? ponavadi tam ne pojejo potem je isti drek kakšnega izvora je klasika. torej bi morale instrumentalne pesmi iz tega zakona po tej isti logiki izvzete.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.500
122
63
Problem radijskih postaj je, da to kvoto nardijo preko noci vecinoma, cez dan pa tuji izvajalci. To bi mogu zakon uredit.
Sicer pa, ce imajo poslusalci podoben okus kot jaz, je kar fajn da je tko :p