Danes sem bil precej okrog po Sloveniji. Imel sem zanesljivega, po mojem mnenju objektivnega sogovornika, da mi je povedal, kako me dobro/slabo sliši. Pozoren sem bil tudi, kako jaz njega.
Imam Spar Mobil, torej, Telekom signal.
Telefon, katerega sem koristil,
Samsing Galaxy S5 (SM-G900F) .
Testiral sem pod različnimi pogoji, različnimi tipi signala, različnimi močmi signala. Nekajkrat, recimo pri Jožef Štefanu, manj kot 50m vstran, vidne antene bazne postaje.
Bistvo pa je, da sem ROČNO preklapljal med 2G in 3G, ter ponovno vzpostavljal klic. Sproti sem opazoval tip signala, moč signala itd v servisnem meniju (vstop z *#0011#).
V osnovi so se pojavili trije pogoji:
1.)
GSM in kodek po imenu AdaptiveRate V "Speech VER poglavju pa je pisalo "EFR FR not used".
2.)
UMTS in AMR kodek z 12.2 kbit/s.
3.)
UMTS in AMR-WB kodek z 12.65 kbit/s.
AMR = Adaptive Multi-Rate audio codec
V UMTS omrežju pa se je pojavil tudi AMR z 7.95 ali 7.40kbit/s. Ne spomnim se, ali prva ali druga številka, a to je bilo samo enkrat, ko je moč signala upadla.
*Opomba k 1.): Ne vem, kaj zares pomeni "AdaptiveRate", a morda je to tudi AMR za GSM.
In da pokomentiram kvaliteto zvoka po točkah od 1 do 3 glede na povratne informacije sogovornika:
1.) "Kot bi govoril v jogurtov lonček"
2.) Veliko boljši, razumljiv zvok in govor. "Efekt jogurtovega lončka je izginil".
3.) "Zelo zelo čisto zvok, skoraj kot bi se pogovarjal preko Skype ali Viber."
AMR-WB pod točko tri pomeni "Adaptive Multi-Rate Wideband". Skrivnost je, da prenaša govor od 50 do 6400 Hz, medtem ko se standardno prenaša od 300 do 3400 Hz, ostalo se odreže (popači). Ta kodek se, vsaj v Telekom omrežju, žal pojavi redko. Nekateri ga imenujejo tudi "HD zvok". Iskreno pa je že pod točko 2 zvok čisto dovolj dober.
GSM sicer tudi omogoča AMR-WB, ampak očitno, kot je nakazal @Commodore, se tukaj varčuje, morda preveč komprimira ali pa se znižuje bitrate in se kvaliteta poslabšuje.
VENDAR pa, kadar pokličem strica, kateri ima še staro Nokio 3310, katera ima samo GSM, ga slišim v redu. Ni "jogurtovega lončka". Morda bo kdo znal to razložiti. Moja teorija je, da ker tisti telefon ne podpira AMR, se ne da znižati kvalitete, pač pa je potrebno na omrežju za tak telefon omogočiti Ful Rate ali celo EFR.
Skratka, s sodobnim telefonom (pa da ni Kitajc), je slab zvok pri GSM omrežju, v UMTS pa je dober. Ravno zato veliko bolje slišim tiste sogovornike, kateri imajo A1 signal, saj ima ta operater veliiiko boljšo pokritost z UMTS, kot Telekom. Telekomov UMTS je marsikje katastrofalen, saj uporabljajo za UMTS samo frekvenco 2100MHz, A1 na drugi tudi 900MHz, s katero se lahko pokrije bistveno večje področje ob uporabi enakega števila baznih postaj.
Telemach ima tudi UMTS 900MHz, zaradi česar tudi verjetno boljšo pokritost z UMTS, s tem pa tudi boljši zvok.
A1 je, kar se kvalitete in pokritosti nasploh tiče, trenutno najboljša izbira.
Zaskrbljujoče pa je dejstvo, da se UMTS opušča. Telekom se z njim sploh več ne ukvarja, gre se v kombinacijo GSM/LTE (2G/4G). Če ne bo sprememb na GSM, to pomeni, da bo zvok vedno slabši? Upam da ne, in da bodo malo "pojačali" GSM in po možnosti vpeljali AMR-WB na GSM-u.