Kupovanje novega avtomobila na keš

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Zanima me, kaj menite o smotru kupovanja dražjih novih (malo rabljenih) vozil na gotovino tam nekje 30-35 tisoč €?

Če si recimo kupiš avto za 10 ali več let. S tem si torej že v štartu pripravljen, da denar popušiš v šusu, imaš pa zagotovljeno prevozno sredstvo za naslednje desetletje. Koliko pri leasingu dejansko preplačaš avto??

hvala in lp

Smjs

Fizikalc
9. dec 2007
1.399
4
38
Zakaj že ne???
Verjetno misli kloshar nakazilo oziroma polog gotovine v celoti. Ne pa da bo z denarjem okoli letal.

Pred enim letom ko smo doma menjali drugi avto sem malo gledal verzije pol takoj pol pa čez eno leto brez obresti. Vmes bi pa dal vezat denar za eno leto. Pri meni ni bilo smisla ker za mali avto (Grande Punto) bi zaslužil po odštetih stroških glih za pivo.
Pri 35k EUR bi sa pa kar nekaj nabralo.
Naj ti v avtohiši zračunajo koliko pride leasing ali kredit, malo poglej koliko dobiš obresti če vežeš denar pa seštej. Samo vedno so obresti na banki dosti nižje če vežeš denar kot če ga najemaš (logika ane?).

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.860
394
83
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Zanima me, kaj menite o smotru kupovanja dražjih novih (malo rabljenih) vozil na gotovino tam nekje 30-35 tisoč €?

Če si recimo kupiš avto za 10 ali več let. S tem si torej že v štartu pripravljen, da denar popušiš v šusu, imaš pa zagotovljeno prevozno sredstvo za naslednje desetletje. Koliko pri leasingu dejansko preplačaš avto??

hvala in lp

Če je uvoz iz tujine je precej bolje vzeti na leasing, če se izkaže da je ukraden, potem brez avta ostane leasing hiša ne pa ti. V tem primeru je torej cash neumnost.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Lahko. Oz. pač bančno nakazilo (meni so šli malo na roke nazadnje, ker je bila banka že zaprta, pa so en velik del vzeli v kešu in dali v sef) ...

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.354
769
113
Če je gotovina, in je namenjena nakupu avtomobila, ter je ne znate drugače oplemenititi, kot z vezavo na banki, je bolje nakup na gotovino.

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
če je pri roki gotovina, kar... bo itak drugih stroškov dovolj
smile-1.gif

primer kredita:
------------------------------------------------------------------------
Informativni izračun NAMENSKEGA kredita

Znesek kredita: 35.000,00 EUR
Obdobje (mesecev): 84

Anuiteta: 533,39 EUR

Obrestna mera: 7.3%
Datum črpanja: 13.01.2010

Stroški odobritve kredita: 1.5% = 126,00 EUR (maximalni znesek)
Stroški zavarovanja kredita: 3.86% = 1.729,46 EUR
Stroški skupaj: 1.855,46 EUR
Interkalarne obresti: 132,51 EUR

EOM: 9.38%
po 7 letih odplačaš torej nekje 46.000 oz. samo banki daš nekje 1500 letno. Vsaj toliko te potem oglobi še zavarovalnica, izguba vrednosti v prvih nekaj letih pa še dodatnih nekaj tisočakov. Gledano skupno, izgubiš skoraj en manjši avto letno s tako investicijo.

malo off: predlagam, da daš denar kakšnemu članu tu gor. Glede na to, da vsi pravijo, da je nakup stvari na gotovino bedarija oz. da je bolje nalagati denar, so verjetno vsi profi vlagatelji, tako da ti 50% obresti letno ne uide
hysterical-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.081
6.929
113
pri taščici
tudi jaz bi rad srečal nekoga ki mi garantira donos večji od 5% na leto (kot trenutno dobiš brez pogajanja na banki).
Pa seveda da še kdaj svoj denar vidim

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.373
1.240
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik damek1a pravi:
če je pri roki gotovina, kar... bo itak drugih stroškov dovolj
smile-1.gif

primer kredita:
Informativni izračun NAMENSKEGA kredita

Znesek kredita: 35.000,00 EUR
Obdobje (mesecev): 84

Anuiteta: 533,39 EUR

Obrestna mera: 7.3%
Datum črpanja: 13.01.2010

Stroški odobritve kredita: 1.5% = 126,00 EUR (maximalni znesek)
Stroški zavarovanja kredita: 3.86% = 1.729,46 EUR
Stroški skupaj: 1.855,46 EUR
Interkalarne obresti: 132,51 EUR

EOM: 9.38%
po 7 letih odplačaš torej nekje 46.000 oz. samo banki daš nekje 1500 letno. Vsaj toliko te potem oglobi še zavarovalnica, izguba vrednosti v prvih nekaj letih pa še dodatnih nekaj tisočakov. Gledano skupno, izgubiš skoraj en manjši avto letno s tako investicijo.

malo off: predlagam, da daš denar kakšnemu članu tu gor. Glede na to, da vsi pravijo, da je nakup stvari na gotovino bedarija oz. da je bolje nalagati denar, so verjetno vsi profi vlagatelji, tako da ti 50% obresti letno ne uide
hysterical-1.gif

Lahko probaš pa takole: znesek 15.000 (kar je če imaš dva ali tri jurje od starega avta za čisto OK nov družinski avto dovolj), na 3 leta, pa z vsemi stroški preplačaš za 1.700€ (pri NLB, kje bi znalo biti še manj). Ni hudega, če pač rabiš avto.

merdzo

Majstr
6. avg 2007
3.778
176
63
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Lahko. Oz. pač bančno nakazilo (meni so šli malo na roke nazadnje, ker je bila banka že zaprta, pa so en velik del vzeli v kešu in dali v sef) ...

Ko sem jaz kupoval nov avto in ponujal keš (denar na roke), ga nikjer niso želeli sprejeti. Samo nakazilo prek banke. Se je pa lizing itak bolj splačal.

lp

Stupo

Fizikalc
28. mar 2009
1.334
0
36
Ljubljana
V mojem primeru je bil leasing na 3 leta 900€ dražji, kot če bi plačal z gotovino.
Sem pa dobil zraven leasinga brezplačno obvezno in kasko zavarovanje ter podaljšano garancijo, tako da je v končni fazi enako, oziroma bolje kot če bi ga plačal z gotovino.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Kar se mene tiče je edini smotrn nakup (če se temu lahko pri avtu tako reče) nakup z denarjem, ki ga imaš.

Ne da kupiš nekaj, kar boš odplačal šele ko bo ta avto vreden praktično nič (lizing je pa sploh oderuštvo..tak da).

bisnen

Pripravnik
9. maj 2008
400
0
16
Meni pa ni jasno kako gredo naketeri vsak vikend ven pa potrošijo 50€ pa je potem to na leto 600€ pa za pol časa od tega sploh ne vejo kaj so počeli, pa zakaj grejo ljudje na potovanja in se izpostavljajo tropskim boleznim, pa kriminalu in virusom ter potencialnemu terorističnemu napadu in za to porabijo xxxxxxx€.
Ja vsak porabi denar za tisto kar hoče in kar mu nekaj pomeni, enemu potovanje, enemu žur, enemu obleke, enemu nov avto.
In je računica koliko bo pri tem izgubil ali dobil nepredmetna.
Tudi časopis, ki ga kupiš zjutraj in ga prebereš ob kavi, je metanje denarja skozi okno. Tako so že vse novice stare 12h, pa še objavljen je malo kasneje na netu. Samo nekaj pa tudi šteje užitek ob branju časopisa in počasnem srkanju kave.

DrM007

700. registrirani uporabnik
1. sep 2007
2.450
1
38
43
Krain
Sem se ravno včeraj pogovarjal z zavarovalnim agentom glede hipotetične situacije - kupiš avto na lizing za 5 let. Konec 3. leta pa imaš prometno nesrečo, kjer je: različica A - avto totalka, Različica B - avto precej zbit, a še ni za totalko.

Pri različici B ni ravno panike, avto se pač popravi pa je. Če je pa škode za 60% vrednosti avtomobila, pa zavarovalnica avto označi za totalko, izplača tistih 60%, ti si pa brez avta. Pa še dve leti lizinga maš za izplačat. Običajno je tistih 60% dovolj za poplačilo lizinga, vendar si ti po tem brez avta in brez denarja...
Če si kupil z gotovino, si pa verjetno že v štartu dobil še kaj ekstra popusta, sploh pa ti ostane tistih 60%, ki jih izplača zavarovalnica...
Da ne govorimo o tem koliko se avto preplača zaradi obresti.

Skratka, če je keš pri roki, ni razloga, da bi uporabljali razne oblike financiranja nakupa...

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik merdzo pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Ko sem jaz kupoval nov avto in ponujal keš (denar na roke), ga nikjer niso želeli sprejeti. Samo nakazilo prek banke. Se je pa lizing itak bolj splačal.

lp

Glede gotovine se strinjam, saj je treba vedeti, da predstavlja za trgovca večje breme, strošek, kot bančno nakazilo. Dejasnko bo v prihodnjih letih močno prehajalo v poslovanje samo še preko bančnih transakcij, ker je bolj smotrno in hitrejše.
Kako je s samim lizingom za avto pa ne vem, ker se o tem nisem nikoli zanimal in niti nisem imel nikoli potrebe po tem.

kloshar

Ciganæe
26. jul 2007
5.998
0
36
Koliko pa bi v 10 letih nanesle obresti za recimo vezavo 50.000€ ?

Ali pa vprašano drugače ... koliko bi moral imeti v vezani vlogi, da bi obresti v 10 letih znesle recimo 35k€ ?

Ni mi jasno, zakaj govorite o 5% na leto, če pa lahko vežeš za 5% na 6 mesecev, potem pa vezavo samo podaljšaš.
smile-1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.469
448
83
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
tudi jaz bi rad srečal nekoga ki mi garantira donos večji od 5% na leto (kot trenutno dobiš brez pogajanja na banki).
Pa seveda da še kdaj svoj denar vidim

Tule si pa malo ustrelil mimo. Za 5% se boš danes v Sloveniji še kako moral pogajat, vsota pa bo nevarno blizu 6-mestne.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Če ti ga odvzamejo, ker je ukraden, ostaneš brez avta ti, ne pa lizing hiša. Lizing hiša te bo še naprej terjala za denar, ki ti ga je posodila. Ker oni so ti samo posodili denar, avto si pa izbral sam. Res je, da so oni vpisani v prometnem dovoljenju kot lastnik, ampak to ne vpliva dosti na pogodbeno razmerje. Prav gotovo imaš v pogodbi tudi kakšen člen, ki jasno opredeljuje, kaj v primeru, če predmet lizinga ni takšen, kot bi moral biti (v tem primeru ukraden).

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
nisem čisto na jasnem kaj si mislil povedat....

verjetno da vsak nameni denar za neko stvar...tu se strinjam samo nekako ni stvar debate.

tudi časopis greš kupit z denarjem, ne vzameš kredita za to (oz. za kako potovanje..osebno raje ne grem napotovanje, kot bi vzel kredit zanji in ga npr. odplačeval eno leto..kopo enem letu niti ne bom dobro vedel kje sem bil..isto je z avtom (le da ge za pecej višje zneske).

sg1

Pripravnik
12. jan 2010
111
0
16
Lj
Hitro naj kdo pove pri kateri banki dobim 1500 obresti v enem letu, če vežem 30.000 K !