Kuhinjski roboti - wtf?

blazko

Guru
21. sep 2007
7.713
591
113
Folk se je čisto navdušil nad robotsko navlako: najprej Electroluxov Trilobite, potem sem že sam čez lužo iskal iRobote, bojda jih imajo sedaj celo pri nas, frendica sanja poleg iSesalca še iKosilnico...

... in prejle nekaj brskam po mimovrste in vidim link - kuhinjski roboti. Wow, a so končno čudesa tehnike na voljo tudi v Sloveniji?

Malo morgen, kuhinjski roboti so tole. A se ni včasih temu reklo multipraktik? Če je to robot, kwa je pa potem iRobotski sesalec - dnevnosobni spejs šatl?
stupid-1.gif

dekca

alter gentleman
25. jul 2007
3.964
0
36
125
Kuhinjski roboti so ble od nekdaj babe. Če mislijo, da je danes kaj drugače, je potrebno babe zamenjat.
crazy1.gif

XXXL

Guru
9. sep 2007
7.362
778
113
Gremo za Hrvati... oni so preimenovali helikopter v zrakomlat, psa v okokučni domobran in podobno. Sedaj je ta trend pri nas. Kuhinjski roboti so že tukaj...

• Všeč mi je
Reactions: jendomen

msenjur

Guru
11. sep 2007
27.022
-379
113
ja je treba bl fancy poimenovat. Kdo pa bi želel imeti multipraktik, sej smo se jih komaj znebili...

• Všeč mi je

MrDaco

Guru
11. sep 2007
14.584
8.728
113
Nekaj dni nazaj je bil članek na 24ur. Pa ne kuhinsnjki, vsestranski roboti, cena 115k eur. Dela za 3 ljudi, dvigne do 15 kg, sam zamenja baterije. Fooknjeno. Samo ne vem kam to vodi. Razumem da pokrije primanjkljaj delavne sile. Ampak s tem tudi ostalim ljudem znižuje ceno (plačo). Ko nebo denarja v obtoku, pa tudi te piksne nebo imeli za koga delat. Spirala.. do kot ... mah nebom raje razmišljal.

• Všeč mi je

Pepe

Guru
20. sep 2007
14.374
6.000
113
Ne znam si predstavljati, kak bo končni rezultat in tudi dočakal ga ne bom. Ampak, ko so izumili šivalni stroj, je naenkrat produktivnost šivilje zrasla za vsaj 10x. Enako, ko so izumili mehanske statve. Takrat so se spraševali, kam to pelje, kaj bodo ljudje delali.

• Všeč mi je
Reactions: sixpower

sajkek

Guru
16. mar 2008
39.829
13.977
113
produktivnost je zrastla, danes šivajo še samo v bangladešu.

pač JU bo večja, pa sončkov bo več, do bridkega razpada, potem pa jovo na novo.

• Všeč mi je

natko45

Fizikalc
1. nov 2010
1.021
4
38
Ne znam si predstavljati, kak bo končni rezultat in tudi dočakal ga ne bom. Ampak, ko so izumili šivalni stroj, je naenkrat produktivnost šivilje zrasla za vsaj 10x. Enako, ko so izumili mehanske statve. Takrat so se spraševali, kam to pelje, kaj bodo ljudje delali.
tako je bilo zmeraj, in vedno bo.. ko pride neka nova sprememba v gospodarstvu oziroma potem takem za družbo, se vedno pojavi ta dilema na kakšen način se bo sedaj peljalo zadeve, zjebali so to in ono, ipd... a dostikrat se je izkazalo za nasprotno, za dobro... podobno je bilo ko se je pojavila fotografija v prvi polovici 19. stoletja, ko so na drugi strani slikarji mislili, da bodo sedaj izgubili službo, pa je niso (a je pa seveda imelo nek vpliv)... a mislim pa da AI in robotika prinaša res hude spremembe, seveda če bo to eskaliralo... sam mislim, da bo na koncu človek še vedno pristal na stik s človekom (kjer bo to na voljo). Ker npr., priti v hotel s sami roboti na recepciji, v kuhinji ipd, ne hvala....

• Všeč mi je
Reactions: Pepe

mistique

Guru
16. jun 2009
16.541
3.608
113
Ni vprašanje stika, ampak produktivnosti. To vedno nese vse ostale "pomembne" aspekte življenja.
Podjetja, ki ne bodo polno uporabljala AI, bodo preprosto nekonkurenčna. To je sicer tudi malo lufta za napihovanje AI balona, ampak meni se že pozna na poslovanju (in/ali prostem času)...
Polno avtomatiziranje taskov je v igri...zapisnikov sestankov ne delam več, pripravo ponudb dela AI in to sta samo dva primera nekih meni "tečnih" opravil...Če to potegneš čez organizacijo z 200+ zaposlenimi...boom!

• Všeč mi je
Reactions: tomi