Kuhinjska napa - katero moč

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Obnavljam stanovanje in bi v sicer dokaj novi kuhinji zamenjal obstoječo kuhinjsko napo. Kuha se kar nekaj, tako da je kvaliteten odvod zraka nujen. Ker pa sem omejen z odvodnjo cevjo fi 10 cm, me zanima, katero oz. kako močno napo naj še vzamem, da ne bo overkill za obstoječi fi odvoda. Mogoče kaj pove, da sem v 3. nadstropju 10 nadstropne stolpnice in je vlek zračnika že sam po sebi kar znaten.
Rad bi imel dobro rešitev, tudi če je malo dražja, dizajnerskih nap za dva jurja pa vseeno ne rabim.
 

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.882
108
63
štajerska
10 cm je čisto lepo. če se ne motim se "moč" pri napah meri v pretoku kubičnih metrih zraka na minuto. Tako, da ni pomembna dejanska moæ v wattih ampak pretok. Žal pa sem čisto pozabil koliko je primerno. verjetno nekje med 8 in 11 metrov na minuto
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Nisem mislil moč v wattih, ampak v kubikih zraka na uro, kolikor so uradni podatki. Ne bi zdaj kupoval nape, ki lahko vleče recimo 800 kubikov, hkrati pa mi cev ne dovoljuje več kor recimo 500. Večjega fi-ja ne bo, torej brezveze kupovati nekaj premočnega.
 

igi

Guru
13. okt 2007
5.609
1.207
113
Celje
To veš, da brez odprtega okna (ali druge odprtine) še tako močna napa ne bo imela skoraj nobenega efekta?
 

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Citat:
Uporabnik igi pravi:
To veš, da brez odprtega okna (ali druge odprtine) še tako močna napa ne bo imela skoraj nobenega efekta?
podpis. Sploh pri novih oknih.

Kolega razlagal, da je v kuhinji, kjer imajo nov šparget na drva, prižgal napo in mu je začelo vlečt dim iz špargeta.
evil.gif
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
To glede okna mi je čisto jasno in imam vedno odprtega, če ni premrzlo. Ampak obstoječa napa je kratkomalo čisto prešvoh (to so tiste nikakve izvlečne, ki jih dobiš zraven kuhinje, ta je Svea). Radf bi vzel toliko močno, kot je še smiselno.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Vlek kuhinjske nape se izbira glede na volumen zraka v kuhinji. Normativ je 10 - 20 x izmenjava zraka na uro. Če je kuhinja velika 40 m3, potrebuješ torej pretok zraka od 400 do 800 m3/uro. Zračnik s cevjo fi 10 cm to še ravno dopušča (na meji).
V glavnem, ker so upori in tlačne izgube skozi filtre in samo prezračevalno cev, je bolje se držati višje cifre. V profesionalnih kuhinjah se vzpostavlja 20 kratna izmenjava zraka v eni uri.
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Hvala, odličen odgovor.
zmaga.gif

Če je kuhinja povezana z dnevno sobo s cca 2,5 m2 luknjo (ni vrat), se to kaj šteje?
 

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Dvomim, da to pomaga. V prejšnjem stanovanju je bil ogromen lep pisker , fajn glasna napa, firma Faber, vseskupaj pa en drek, tudi na frišno spucanem filtru.
Pri starših imamo eno staro napo nemške proizvodnje (stara 25 let), pisker sploh ni oblikovan tako, da bi zajemal, vendar dela fenomenalno že pri srednji brzini.
 
I

Izbrisan uporabnik #9334

Imaš napo (sejemski exponat), ki je vgrajena poleg štedilnika v notranjosti pulta. Na pultu se vidi samo vsesovalna reža. Zraven se je kuhal lonček vode in vsa para se je stekala v tisto režo. Za sejemsko predstavitev fantastično! Da bi pa doma imel,
smile-1.gif


Bistvena je izmenjava zraka v prostoru v eni uri. Prehod iz kuhinje v jedilnico ni tako pomemben, razen če je vse skupaj en sam prostor. Govorim iz prakse, teorija bo tu lahko zelo zakomplicirala. Če imaš 10 x izmenjavo volumna zraka v eni uri, je delovanje nape dobro. Če je izmenjava manjša, se bodo vonjave čutile po okolici. V bistvu je vse, kar je več kot 5x izmenjava, prepih. Pri delovanju nape se tudi gre za prepih. Zaradi vseh možnih uporov (zamaščeni filtri, odvod skozi zračnik, ... ) se dela v območju 10 - 20 x izmenjava. 20 kratna izmenjava je konkreten prepih in so lahko tudi bolniške zaradi prehlada. Običajno je tako stanje samo nekaj dni po čiščenju filtrov ...
tongue-1.gif


Drži tudi to, da se pri gradnji hiše zelo rado pozablja na prezračevalne instalacije. Prezračevalna luknja fi 100 mm je zares premajhna za klasično kuhinjo. Včasih so bile kuhinje velike 3 x 4 m in je še šlo. Danes se pa delajo "enoprostorci". Tu rabiš luknjo vsaj fi 150 mm!
 

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Sam pretok zraka niti ni pomemben, ker ti itak napo uporabljaš v 90% pri pretoku zraka med 300-400m3/h.
Je pa zadeva takšna. Pri napi sta bistvena pretok zraka v kombinaciji z glasnostjo. In tiste nape, ki imajo pretoke okrog 500 m3 moraš prižigati praktično na maksimumu če hočeš da kaj da od sebe in zato je glasna kot kakšen traktor. Če hočeš dobro napo mora imeti pri 4 stopnji pretok zraka okrog 800m3, zato, da tebi že prva ali druga stopnja dasta cca 400m3 pri glasnosti okrog 40-45db.

In takšne nape stanejo od 400,00 eur naprej.

Evo še primer vrhunske nape:
klikni

Ta napa ima poleg dobrega pretoka in nizke glasnosti še zelo dober inox in pa stransko vsesavanje, kar pomeni, da ti po celotni površini napa enakomerno pobira paro.

Paziti je potrebno še to, ker nekateri ponudniki dajejo tudi zavajujoče podatke. Ampak to pa ne bi pisal tukaj in raje povem takšne stvari po telefonu. Bo se pa to uredilo konec letošnjega leta, ko bodo tudi nape dobile energijske razrede. Takrat bo pa nekaterim postalo hudo vroče.

lp