Kuhinja, ultrapas čez keramiko

jekleni

Guru
1. avg 2007
2.534
855
113
Imamo kuhinjo, kombinacija (ameriška) jablana (korpus, pult)/sijaj rumena (fronte). Kuhinja je postavljena ob originalne keramične ploščice (bele).

Vidim, da imajo laminatne plošče aka ultrapas, ki so zelo tanke (kar je ok, ker med steno in koritom ni neskončno prostora) in sem mislil ultrapasno ploščo v debelini 0,7-1 mm položiti čez ploščice. (Potencialno bi prej zapolnil fuge, npr s tistim Füller materialom iz Roll&Paint programa/Bauhaus.) Ko sem poslal povpraševanje na Slovenijales Hobi, so mi promptno odgovorili, da za kuhinje ponujajo samo ultrapas nalepljen na ultrales (karkoli to je), debelina 6mm, in omejeni vzorci (jablane ni vmes).

Je kak tehten razlog, da bi na steno ne nalepil samo tiste tanke folije - če jo kje dobim, seveda?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Pravzaprav je.
Zelo težko je ultrapas nalepiti tako, da ostane raven. Izbokline in vbokline pa se na večini dezenov zelo konkretno opazijo.
Na primer, ko smo lepili ultrapas še ročno s kontaktnimi lepili (Neostik, itd), je bil problem že pri nekoliko večjih delcih lesnega prahu, ali slabo nanesenem lepilu.
Če te neravnine in možni 'mehurji' ne bodo motili, potem pač poskušaj.
Bolj kvaliteten odgovor pa boš dobil, če pokličeš firmo Blažič - robni trakovi, tam boš ultrapas, ali pa kakšno podobno zadevo tudi dobil.

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Tudi jaz mislim, da to ni izvedljivo.

Ultrapas se na les lepi s prešanjem, kjer ploščo stisne preša in jo kar nekaj čass drži, da je dobro prilepljeno.

Tako, da mislim, da ga ni človeka, ki bi to lahko prilepil na steno in bo normalno izgledalo.

Običajno se ultrapas prevaža v rolah in je že zaradi tega problem ker je ves zvit. Če bi želel bi ga moral potem pripeljat na kamionu ravnega in še en tak enko velik model iverke ali kaj podobnega s katerim bi to potem stisnil na steno in tudi "zakajlal"

Jaz ti predlagam da razmiliš o čem drugem.

lp

S

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Žal te moram popraviti, 'sevlje': ultrapas se res zvije v rolo, vendar se ob razvitju popolnoma zravna, če pa pretiravaš s premerom role pa tudi poči.
Lepljenje v stiskalnicah se največkrat izvaja z namenskim lepilom (možne so tudi druge opcije), kjer je temperatura lepljenja cca 90-100C°, čas od 5 do 10 minut, pritisk pa med 1,5 in 3 kg/cm2. Ja, centimeter, to pomeni, da potrebujemo včasih nekaj deset ton pritiska, kar pa spet ni problem, mizarske stiskalnice so sposobne stisnit z skupno močjo med 50 in 100 tonami (se opravičujem fizikom za zlorabo enot, vendar je to večini bolj razumljivo)
Pri uporabi kontaktnih lepil pa ti pritiski niso potrebni, prav tako ne potrebujemo stiskalnice.

Toliko o tehnologiji, še za koga, ki bi ga to morda zanimalo.
wink-1.gif

LP

Robbit

Fizikalc
26. jul 2007
2.209
20
38
Jst mam ultrapas v kuhinji nalepljen na steno iz siropeksa in je čist ravno.