Kuhanje in izguba vitaminov, hranljivosti...

yahel

Fizikalc
23. jan 2013
3.539
61
48
Ali ima kdo podatek koliko vitaminov, mineralov, hranljivih in predvsem vseh "dobrih" stvari se izgubi med kuhanjem svežih, zamrznjenih ali pa posušenih (začimbe) stvari?

Vemo da je peteršilj dober za eno, vemo da je čičerika dobra za drugo, vemo da je solata dobra za tretjo stvar.... ampak koliko teh "dobrih" stvari se pa pri kuhanju dejansko sploh ohrani?


Sprašujem namreč zato, ker je pred leti veljalo neko pravilo, da se v vroč čaj kao ne sme dajati limoninega soka, ker se naj bi ogromno vitamina C s tem uničilo... pa so to potem znanstveniki dokazali, da ni res, ker se izgubi samo nekje 10% vitamina C pri 30 minutnem vretju (ne vem točnih številk- vem pa da se večina vitamina C ohrani kljub daljšemu vretju).


Torej kako je pa pri drugih stvareh kar se tiče izgub pri kuhanju?