Ksenonke "migetajo"

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Že nekaj časa opažam, da mi migetajo snopi. Najprej sem mislil, da samo desna, včeraj opazim, da obe. Ni zelo hudo, se pa opazi, ko je avto pri miru in sveti na kakšno steno. Včeraj se mi je zazdelo, da ko z avtom zapeljem čez kakšno luknjo in avto preruka kot da bi pa luči orenk zdrmalo nekaj, kot da bi nahitro ugasnile in se spet prižgale, ampak sej pravim, filing.

Bil še kdo s podobnimi simptomi? Bodo šle žarnice? Avto opel vectra c, žarnice še prve, stare 5,5 let.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Seveda, žarnice so nardile svoje, jasno, kaj pa bi naj po 5ih letih?
smile-1.gif
Koliko ima avtomobil prevoženih km? Sklepam da blizu 150k..? LP

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Bo bo, ti Hella sistemi (katerega imaš v Vectri C) nimajo nekih znanih težav z žmirkanjem kot naprimer določeni AL. Še nisem videl primera tako da brez skrbi, sicer pa kaj naj človek pri 165.000 pričakuje? Če mene vprašaš je bila žarnica pri 100.000 že zdravnaj zrela za menjavo, svetilnost je bilo najbrz ze takrat na 50%...

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Že nekaj časa opažam, da mi migetajo snopi. Najprej sem mislil, da samo desna, včeraj opazim, da obe. Ni zelo hudo, se pa opazi, ko je avto pri miru in sveti na kakšno steno. Včeraj se mi je zazdelo, da ko z avtom zapeljem čez kakšno luknjo in avto preruka kot da bi pa luči orenk zdrmalo nekaj, kot da bi nahitro ugasnile in se spet prižgale, ampak sej pravim, filing.

Bil še kdo s podobnimi simptomi? Bodo šle žarnice? Avto opel vectra c, žarnice še prve, stare 5,5 let.

Kakšna je barvna svetloba žarnic?

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Mislis v K? Al kako dobro mi se svetijo? Svetijo ok, ceprav se mi zdi, da jim je malo svetilnost padla, ampak bolj malo. Za kelvine pa nimam pojma, mogoce ti bo znal avtofun povedat! So pa original precej bele.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
4300K so originalne, slednje so tudi najbolj priporočljive saj imajo najboljšo svetilnost zato se tudi vgrajujejo not kot prva vgradnja...

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik Schumi pravi:
Mislis v K? Al kako dobro mi se svetijo? Svetijo ok, ceprav se mi zdi, da jim je malo svetilnost padla, ampak bolj malo. Za kelvine pa nimam pojma, mogoce ti bo znal avtofun povedat! So pa original precej bele.

Ja v K. Povej po domače...če ne veš strokovno, Svetijo še vedno modrikasto, belo, odtenek na vijolično ali že praktično vijolično ?

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Žarnice v štartu imajo 4300K, bolj kot se njihova življenjska doba bliža koncu, bolj gre spekter proti beli, na koncu je že modrikast. Vem, sedaj boš rekel da ko je žarnica na "koncu" da sveti vijola ali včasih celo rdečkasto. Sploh ni nujno, dam roko v ogenj da so žarnice. Oba balasta hkrati da bi začela žmirkat, skoraj nemogoče, še nisem v slabih desetih letih tega doživel, pa delam to praktično vsak dan.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Žarnice v štartu imajo 4300K, bolj kot se njihova življenjska doba bliža koncu, bolj gre spekter proti beli, na koncu je že modrikast. Vem, sedaj boš rekel da ko je žarnica na "koncu" da sveti vijola ali včasih celo rdečkasto . Sploh ni nujno, dam roko v ogenj da so žarnice. Oba balasta hkrati da bi začela žmirkat, skoraj nemogoče, še nisem v slabih desetih letih tega doživel, pa delam to praktično vsak dan.

shocked-1.gif

To pa prvič slišim...da bolj kot gre proti koncu, bolj gre proti beli. Verjamem da si se samo nerodno izrazil.
Dejstvo je da že zaradi same zgradbe žarnice in plina je logično., da se barvna temperatura viša, akr pomeni da gre v vijolično.
Nikakor pa v rdečo, ker po vseh fizikalnih lastnostih, ksenon ne more svetiti rdeče
smile-1.gif

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Simon, morda si mojster za tehniko, elektroniko, za vse pa ne moreš bit
wink-1.gif
Seveda glej, 4300K je belo-rumenkast oz. bolj rumenkast barvni odtenek, tekom življenjske dobe pa se barvni spekter (odtenek) začne višat in logično, če gre od 4300K proti 5000K da gre iz rumenkaste proti beli. Na začetku je v glavnem žarnica najbolj rumenkasta, preden crkne pa je barvni spekter najvišji in posledično tudi najbolj bela (kar je 4300K žarnica sploh lahko, nihče ni govoril o snežno beli barvi). Seveda žarnica v večini preden dokočno crkne (zadnje dni, ure) začne svetit vijoličasto ali rdečkasto. Nihče ne pravi krvavo rdeče temveč rumeno rdečkasto. Sicer pa ja, če ti praviš sem se nerodno izrazil,kakorkoli že, tako se pač jaz izražam!

Bo dovolj?
smile-1.gif
http://a3fshare.ts85.de/uploads/xenon_defekt.jpg

Sicer so še veliko bolj "rdečkasti" primerki kot je ta, ampak to je edini ki sem ga na hitro našel... lahko je tudi rdečkasto vijoličasta barva skratka ne mislim zdaj o barvnih odtenkih debatirat, point je pač takšen kot sem ga napisal.

Simon_Vi

KIYUNDAI fan
8. maj 2007
8.128
2
38
Prav ti dam, kar si napisal, samo narobe se mal izražaš
smile-1.gif

Višji K ne more biti rdeč, ker toliko visok K pa spet ni. ( vedi, da imam v mislih UV barvo ).
Lahko je samo....vijoličen !
smile-1.gif

jebiga, sem picajzl.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.461
2.453
113
Saj pravim, barve so hudič, barva na sliki je za mene rdečkasta, za nekatere vijolična, za druge zopet bogve kakšna
smile-1.gif