Včasih ponoči ne morem spat, pa se tam ob ene pol šestih zvalim iz postelje, valjda lačen kot pes Tudi danes je bilo tako in zaželel sem si svežega, dobrega in toplega kruhka Lahko bi se sicer odpeljal v pekarno in ga kupil tam, vendar .... no, domač je boljši.
Ostalo mi je še nekaj krušne moke, ki sem jo enkrat spomladi kupil v Babičevem mlinu v Veržeju in danes mi je prišla ravno prav. Pa začnimo Sam za pripravo kruha uporabljam Tuperware-ovo plastično skledo s pokrovom, ker tako najlažje ugotovim, kdaj je kruh dovolj vzhajal. Vanjo ruknem pol kile moke in pripravim kvas. Ponavadi uporabljam kar suh kvas, ena vrečka je ravno prav za pol kile moke. Stresem ga v eno majhno posodico in kapnem gor malo vode, ravno toliko, da se lahko zmeša in začne nabrekovat. Ko nabrekne, ga zlijem v moko, dodam malo olivnega olja, kake četrt deci se mi zdi, posolim in dodam vodo. Zmes premešam, potem pregnetem, po potrebi dodam še malo moke, uglavnem zadeva ne sme bit pocasta, ne sme se prijemat na steno sklede. Ko je testo pregneteno ga pokrijem s pokrovom in pustim vzhajati. Ko zadeva poči in pokrov odleti s sklede je zadeva vzhajana Prevrnem jo na pomokan protfan in oblikujem štruco, hlebec, žemljice, čebato... Karkoli. Danes je bla čebata
Ostalo mi je še nekaj krušne moke, ki sem jo enkrat spomladi kupil v Babičevem mlinu v Veržeju in danes mi je prišla ravno prav. Pa začnimo Sam za pripravo kruha uporabljam Tuperware-ovo plastično skledo s pokrovom, ker tako najlažje ugotovim, kdaj je kruh dovolj vzhajal. Vanjo ruknem pol kile moke in pripravim kvas. Ponavadi uporabljam kar suh kvas, ena vrečka je ravno prav za pol kile moke. Stresem ga v eno majhno posodico in kapnem gor malo vode, ravno toliko, da se lahko zmeša in začne nabrekovat. Ko nabrekne, ga zlijem v moko, dodam malo olivnega olja, kake četrt deci se mi zdi, posolim in dodam vodo. Zmes premešam, potem pregnetem, po potrebi dodam še malo moke, uglavnem zadeva ne sme bit pocasta, ne sme se prijemat na steno sklede. Ko je testo pregneteno ga pokrijem s pokrovom in pustim vzhajati. Ko zadeva poči in pokrov odleti s sklede je zadeva vzhajana Prevrnem jo na pomokan protfan in oblikujem štruco, hlebec, žemljice, čebato... Karkoli. Danes je bla čebata