Kriza in vrednost eura

igi

Guru
13. okt 2007
5.642
1.226
113
Celje
No takole ko vidim kaj se dogaja v EU me iz dneva v dan bolj skrbi kaj bo z vrednostjo eura. Grčija, sedaj še italija in naprej vse po spisku.....

Kaj narediti z "viška" denarjem? Kupiti švicarje? Dolarje? Zlato? Čeprav je visoko k svinja?

Dobro sej ne da bi se hvalil z neko vsoto, ampak kolikorkoli je, bi rad naredil čimbolj "pametno", da ne bom pušnil preveliko, če se zadeva začne počasi sesipavati. Ker pol je boljše, da kupim eno stanovanje na obali in imam vsaj to!

Kakšno je mnenje ljudstva?
confused-1.gif

strasni

Pripravnik
16. mar 2011
103
5
18
Najboljše je vse sproti zapravit pa nimaš več teh problemov
smile-1.gif

No zdaj pa resno:
Glede na to da je vse špekulacija je za ohranjanje vrednosti najbolje da naložbo razpršiš.
Nekaj pustiš v € - pri vezani vlogi obresti presegajo inflacijo (vsaj zaenkrat še), nekaj v zlato, če ostane še dovolj dnarja na zalogi pa še kakšna nepremičnina (glej da bo dobra lokacija).

Če vse vržeš v eno nepremičnino bo mogoče čez 5 let res vredna ohoho, ampak kaj ti pomaga če je nihče ne bo hotel/zmogel kupit po tej ceni.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.962
113
pri taščici
Se mene zanima. Najraje bi denar izvozil izven eu, vendar na garantirano mesto. Donos ni "pomemben" samo da ne bo odnos.
Najraje bi pa zakopal na parceli starsev in postavil bajto, potem pa cakal na "obljubljeno" GD. Se danes slisim besede dedka ki je rekel da je imel pred II.svetovno za bajto nasparanega, po vojni je pa ene "cevlje" kupil.
Raje ne razmisljam kaj bi naredil ce se mi kaj podobnega zgodi.

Nazadnje urejeno:

damek1a

Pripravnik
13. okt 2007
659
0
16
mb
Nakup dolarjev tudi ni najbolj varen, saj je Amerika v podobni ali še večji krizi kot EU. Je pa euro na letnem nivoju kar zrasel - graf . To nihanje je tudi priložnost za kakšen manjši zaslužek.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.146
6.962
113
pri taščici
glej nekomu jurja več pomeni kot drugemu mrd... da grem sedajle kupit v slo nepremičnino po višji ceni kot v tujini- saj nisem na glavo padel.... samo letos nas gradbenikov je 7200 več na borzi!

Je pa res da težko vse pušneš razen če ti vojna poruši, politika polasti. Znaš pa v slo na marsikateri lokaciji pušnit 50% in več... že samo prodajne cene so lahko 30% nižje od oglaševanih

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kupi na obali nekje nekaj, kar bo koristilo tebi in kar bo zuanimivo za oddat primernim. primerni niso sorodniki for free in ne tisti prek oglasov. recimo taki znaci, ki cneijo tvoje, pa so pripravljeni tudi kaj plačat

dolar..vprašanje kam bo šel
chf..zgleda dobro..ampak ga bodo umirili zaradi eu sranj
zlato..odlicno..sam se prodat ga je treba

best of
parcela, ki bo ratala cez cas zazidljiva.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Citat:
Uporabnik softi pravi:

best of
parcela, ki bo ratala cez cas zazidljiva.

Ja, teorija se zelo lepo sliši, vsak bi kupil kmečko zemljo po par €/m2 in počakal nekaj let in gradbeno zemljo prodal z nekaj 1000% maržo ali še več ampak žal ni tako enostavno... Lahko kupiš zemljo na odlični lokaciji pa se lahko zgodi da žal nikoli ne bo gradbena, kjer pa je 100% situacija pa je itak ne boš dobil za normalen denar ker jo raje vsak zase drži.... Lp

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Ali se pa zgodi se "boljse": imas parcelo, za katero je bilo enkrat izdano lokacijsko za bajto (zapadlo, ker ni bilo denarja za zidanje), zdaj ga pa ne mores vec dobiti, ker je parcela (med drugimi parcelami, na katerih so hise) nezazidljiva in del zelenega pasu ...

palin

Pripravnik
15. apr 2011
30
0
6
offtopic: kaj na kmetijskem zemljišču lahko postaviš pritlično barakco? Ali pa gozdnem?
primer: nabavim gozd, 1ha, dam posekat par dreves tam umes pa postavim eno leseno kobilo iz dreves ki sem jih požagal? Al je spet papirna vojna umes?

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
zlato...

te dni raste ko fižol
Popolnoma nepomembno je, kako je raslo do zdaj, ampak kako bo raslo po nakupu. Lahko namreč kadarkoli neha rast. Recimo 5 minut potem ko si kupil.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.462
2.453
113
Citat:
Uporabnik Radirko pravi:
Ali se pa zgodi se "boljse": imas parcelo, za katero je bilo enkrat izdano lokacijsko za bajto (zapadlo, ker ni bilo denarja za zidanje), zdaj ga pa ne mores vec dobiti, ker je parcela (med drugimi parcelami, na katerih so hise) nezazidljiva in del zelenega pasu ...

Vidiš tega pa ne poznam, mi pa nekaj ni jasno, kako lahko tebi ena občina izda lokacijsko oz. potrdilo o namenski rabi, potem pa kar sama od sebe spremeni gradbno v nezazidljivo? Saj pa ta potrdila nimajo rok trajanja ali...? Ne se jezit, vprašam ker ne vem
smile-1.gif

Lp

dsf

izbrisani
6. sep 2007
10.019
1
36
Saj ni osamljen primer. Vem za primer v okolici ljubljane (sem tudi pomagal graditi) kjer je občina veselo kasirala davek za nezazidano stavbno zemljišče ko pa je bilo čas izdati gradbeno so pa le to zavrnili ker je kot vodovod preslaboten in ne bi zdržal še ene hiše, na drugem koncu vasi pa tajkunčič gradi celo sosesko.Po pritožbah je gradbeno dobil edino za vodo si mora naredit vrtino
stupid-1.gif

Radirko

Fizikalc
18. avg 2007
6.242
0
36
Imajo "rok trajanja". Ce ne gres po gradbeno dovoljenje v dolocenem casu (ne vem iz glave koliksnem), potem lokacijsko zapade - tako so nam razlozili (sicer bi zdaj zidali).

Commodore

Fizikalc
14. jul 2008
1.977
40
48
Citat:
Uporabnik igi pravi:
No takole ko vidim kaj se dogaja v EU me iz dneva v dan bolj skrbi kaj bo z vrednostjo eura.

Po moje se ti ni treba prevec sekirati. Ce gre evro, se bo se marsikaj drugega zgodilo in ti o tem ali onem stanovanju ali nalozbi ne bo treba razmisljati, ker bodo prioritete "drugacne"...

"Namen" je, da evro ostane, tudi nedavni obisk kitajskega predsednika v EU je v zakulisju imel precej zadev povezanih tudi s financami, v "predkulisju" pa je gospod samo namignil, da se ne gre prevec obremenjevati okrog tezav v Grciji, ker so prehodnega znacaja. Grcija je en izmed trojanskih konjev, ki jih ima ZDA naokrog po planetu, in sedaj poskusa mdr. preko tega EU(ro) na vsak nacin zrusiti, ker se njim precej slabo pise. Vsi odgovorni v EU se zavedajo, da je treba situacijo resiti, ker naslednje moznosti ne bo.
Smrtno se ZDA seveda bojijo tudi morebitne alianse med EU in bivso Sovjetsko zvezo, ampak to ze ni vec predmet te teme...

Ce imas pa res "ornk prevec", pa bi jaz na tvojem mestu, ce ze nepremicnino, raje izbral kaksno lokacijo v Skandinaviji, Svici ali mogoce nekje sredi Nemcije...