Kraja fotografij

alcyx

Fizikalc
19. jul 2007
2.091
0
36
Bizeljsko
Torej, zgodilo se je da je neko slovensko podjetje v propagandne (tisk+internetna stran), uporabilo 3 moje fotografije, brez moje vednosti. Seveda tudi brez navedbe avtorja.

Zanima me kakšen je sedaj postopek. Naj pokličem direktno na firmo, ali kontaktiram odvetnika, in potem preko njega rešujemo zadevo?
Zanima me tudi kakšne odškodnine so v takšnih primerih, tako na oko ocena.

lp, alen

cappy

Guru
8. apr 2010
8.158
4.488
113
Jst bi najprej firmo poklical pa se z njimi probal kaj zmenit.
Mislim da bo prek odvetnika in sodišča veliko časa in živcev šlo.

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.488
119
63
Napisi prijazen dopis da so tvoje slikce, in da hoces po mirni poti zgladiti nesporazum in da prilagas racun, in prilozi racun ter ga poslji marketingu, v cc pa direktorja. Cena po izbiri (npr 200 eur).

ahmed

Majstr
23. sep 2007
2.488
119
63
Pa ne pozabi print screena naresti internetne strani, da mas za dokaz (ce bojo umaknili).

jmarkoos

Pripravnik
21. apr 2011
98
0
6
kupto.si
Imeli smo tak primer v preteklosti, ko je neko podjetje za svoj reklamni letak uporabilo našo fotografijo.Poklicali smo na podjetje ( sicer so se na začetku izgovarjali, da ni bilo namenoma, da so imeli "študenta" za oblikovalca,...) nakar so nam sami ponudili 100 € za odškodnino. Nismo se želeli pregovarjati, tudi ne časa in volje s kakšnimi tožbami zato smo ponujeno ceno tudi sprejeli. Vztrajali pa smo, da vsaj ta "simbolična" cena mora biti, kot njim v poduk za v bodoče.....Nakazali so nam še isti dan....Kasneje nam je bilo pravno rečeno, da bi lahko zahtevali veliko več ( namreč menda so kazni za take kršitve dokaj visoke )

DizzyReed

Shmoo
5. avg 2007
7.663
220
63
41
Ljubljana Moste
juretov.blog.siol.net
cene, ko gre za krajo fotografij, ki so uporabljane v promocijske namene, so še toliko višje, saj se s tvojo fotko nekdo še dodatno reklamira, reklamne kampanje kar se fotografije tiče pa sploh najdražje.

moj predlog je, da kontaktiraš podjetje samo, seveda prej pridobiš potrebne dokaze - torej print screen strani, čim več različnih, pripraviš svoje fotke, pripraviš tudi, kje imaš svoje fotke objavljene in se spustiš v boj.

v tem primeru bi sam šel po 200€ na fotko, če prav razumem gre za spletno stran, ki se s tvojimi fotkami promovira?

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
jaz sem danes nasel svojo fotko v avgustovskem playboyu
shocked-1.gif

Nazadnje urejeno:

alexx_

nekaj v tem stilu
11. maj 2007
4.237
45
48
eh, saj ni panike, pise da je fotka iz osebnega arhiva. junija sm eno ex-zajcico fotkal za en dogodek, pa ji je fotka bla vsec in jo je poslala na urednistvo ocitno
smile-1.gif

gasdopodna

Majstr
22. jul 2007
3.702
127
63
Zadnje čase pogosto opažam, da spizdijo kako od mojih fotk iz strani discogs.com. Npr.ovitek Franjo Bobinac - Mama Zlata Mama so uporabili na Youtube. Se še moja posteljnina vidi zraven.
10.gif

Ali pa pri spotu Marjetka, počakaj do petka skupine četrta dimenzija so kar spet izkoristili mojo sliko kasete iz strani discogs.com
evil.gif

Naj bodo malo bolj izvirni...
hysterical-1.gif

Nazadnje urejeno: