kotni brusilnik & velikost rez. plošče

alcazar

Pripravnik
3. sep 2007
879
19
18
Slovenia
Ali je lahko kakšna težava, če na kotni brusilnik, ki ima deklarirano max. velikost rez. plošče 230mm dam ploščo 300mm? Seveda upoštevam max. št. vrtljajev... Kdo prakticira in ali je lahko nevarno?

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.160
3.630
113
Marlbor
Kaj bi pa rezal? Načeloma se to dela lahko dela z vbodno žago ali podobno.

I

Izbrisan uporabnik #9334

Nujno upoštevaj št. vrtljajev, ki so napisani na šajbi. Nikar jih prekoračiti, ker bo šajbo razneslo in je zadeva smrtno nevarna.
Če bodo pa vrtljaji zelo nizki, bo pa šajbo prehitro pobiralo, tako da so vrtljaji pri kotnih brusilkah kar pomembni.

Pa ščit si le naredi, da bo varno. Se je že naredilo da jo je razneslo, zaradi nekvalitetne šajbe, zato jaz npr jemljem izključno Cometove ali pa Dronco , sploh nočem več eksperimentirati z drugimi firmami. Ko ti jo raztrga in kajle letijo preko pol hale, je kar grozljivo. :(

brunobruno

Fizikalc
3. feb 2012
2.146
50
48
Ali je lahko kakšna težava, če na kotni brusilnik, ki ima deklarirano max. velikost rez. plošče 230mm dam ploščo 300mm? Seveda upoštevam max. št. vrtljajev... Kdo prakticira in ali je lahko nevarno?
Jaz sicer ne bi delal tega. Ščit je z namenom, poleg tega zna biti potem tudi problem z močjo. Saj je dimenzionirano za tisto velikost.
Max št. vrtljajev pri tem ne upoštevaš, ker z večjim premerom je tudi obodna hitrost večja.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.801
6.781
113
pri taščici
Imaš 300 diamant sajbo?
Jaz bi si sposodil, po možnosti vodno....seveda če nimaš samo pol metra za odrezati. Tisto lahko tudi navrtas in postemas

Iz spodnje in gornje strani pa ne prideš zraven?

Yogi

Guru
1. sep 2007
4.524
1.109
113
Jaz sem tretoar pred vhodom v bajto in pa še en velik temelj odrezal s ta veliko fleksarco, tako da sem z zarezami globokimi cca 10 cm naredil mrežo, potem pa sem tolkel iz strani z macolo, pa je šel beton v obliki kock "lepo" proč. Pa seveda nekaj štemanja zraven. Zraven med rezanjem smo močili, tako da smo imeli plastenko z zamaškom in luknjico, pa je bilo krepko krepko manj prašenja. Eden je rezal, drugi pa polival poleg, da vodo nosilo proč, nič na silo, z malo pameti in veliko trme, pa je bilo vse OK :cheer: