Korekcijska ocala

mr_

Guru
20. sep 2007
9.356
2.730
113
Prejsnji teden sem dal naredit nova ocala. Do danes sem bil super zadovoljen, dokler nisem opazil, da pri straneh, natancneje pri straneh, predvsem vrhnji del so dokaj 'fish eye'. Opazil sem, ko sem gledal streho malo daljse stavbe in le-ta pac ni bila ravna. Dioptrija je 5.25 in 5.75, lece pa so tanjsane na 1.6. Je to normalen pojav? Prejsnja ocala so bila malo manjsa, pa tudi z napacno dioptrijo glede na to da so bila pac stara 10 let, pa tega nisem opazil. Sicer vecinoma nosim lece. Je to normalno?

bizi

Guru
21. nov 2007
27.271
-2.011
113
Kočevska
To ni normalno. Imam še malo hujšo dioptrijo od tebe, pa mi očala nikjer ne deformirajo slike.

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Meni se dogaja podobno in so mi v znani SLO optiki (Iram Žalec) razložili tako:

Pri veliki dioptriji (kar vse nad 5 to je) je problem prilagajanja oči v primeru, da VEČINOMA NOSIMO LEČE in le v manjšini očala!
Oko se tako prilagodi gledanju skozi lečo in ko leče zamenjamo z očali je to normalen pojav.

Tega NE BI SMELO BITI, če bi stalno nosil očala. Pri menjavi očala-leče, pa se to dogaja.

Jaz sem sprobala tako, da sem res en teden nosila samo očala.
In glej zlomka: imeli so prav. Nič več motenj.
Čim sem zopet začela kombinirati leče (nosila sem jih čez dan) - očala (zvečer), pa se je to zopet pojavilo.

mr_

Guru
20. sep 2007
9.356
2.730
113
Zanimivo. Hvala za to razlago. Sicer mi je nekako nelogicno, da bi bile lece slabe, tako da bo ta razlaga verjetno kar pravilna. Bom opazoval.
Bizi, uporabljas tudi lece?

pumaX

Fizikalc
5. sep 2007
2.183
0
36
Maribor
Obišči stran
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Zanimivo. Hvala za to razlago. Sicer mi je nekako nelogicno, da bi bile lece slabe, tako da bo ta razlaga verjetno kar pravilna. Bom opazoval.
Bizi, uporabljas tudi lece?

Ja, poskusi recimo teden dni nositi samo očala...brez uporabe leč vmes.
Pa boš po moje videl, če je to-TO kar so meni razložili.
roza.gif

mr_

Guru
20. sep 2007
9.356
2.730
113
Sem govoril z optikom in je povedal isto kot ti oz. tebi. Aja, pa se to, da z ocali se pac navadis spet malo bolj premikat glavo, da ne gledas toliko skozi robove ocal.
Dodal je, da je s tanjsimi lecami se vecje odstopanje.
Sicer pa sedaj skoraj teden ze nosim ocala, sicer vseeno sem in tja tudi lece. Pa mogoce je ze malo boljse...moram it ven pa preverit na isti strehi obcutke zaznave.
smile-1.gif