Korekcija horizonta v Picasi

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.438
422
83
V Picasi urejam pomorske fotografije, ki zahtevajo precej uravnavanja horizonta, da slika ne visi. "Straighten" tool je enostaven za uporabo, rezultat pa žal... slab. Fotografija občutno izgubi na ostrini, imo precej več kot bi smela.

Ali obstaja kakšna nastavitev, sprememba algoritma, whatever s čimer bi rezultat lahko izboljšal? Razen menjave programa, seveda. Imam tudi Zoner Studio Pro, ki stvar obvlada precej bolje, ampak je kot program overkill za moje potrebe. Zato sem tudi ostal na Picasi. Zaenkrat...

Aja, naredil sem update na 3.9, pa je isti šmorn
smirk-1.gif

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Res da sem bolj redkokdaj korigiral horizont v Picasi, nikoli pa nisem opazil problemov z ostrino.
Morda narediš napako pri izvozu?

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
124
Kaže, da je problem res v Picasi.
Ker me je zanimalo kako in kaj, sem enega od nekdanjih posnetkov trikrat zarotiral do maksimuma, naredil prtscr in primerjal z originalom.
Ugotovitev je zanimiva: Picasa poravnano sliko interpolira na prvotno velikost originala, kljub temu, da se velik del posnetka izreže.
In končni rezultat je seveda, kakor vedno pri interpolacijah - slabša ostrina.
Tole sem pravkar naredil:

Očitno je, da je tabla trikrat večja (vsakič pri maksimalnem rotiranju interpolira za 30%), končni rezultat pa seveda slabši.
Rešitev vidim v pomanjšanju posnetka po poravnavanju in nekoliko ostritve.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.438
422
83
Makes sense. Edino tvoja rešitev se mi zdi primerna zgolj za Picasinega product managerja
wink-1.gif

Dokler ne bo možnosti izklopa interpolacije na prvotno velikost, bom "vrtel" drugje. Ali pa mam vsaj razlog za sprobat konkurenco... will see.

Thanks.