kontracepcija

upiwaly

Fizikalc
6. avg 2007
1.513
9
38
Sem temo raje napisel v ta podforum, ker se mi zdi, da v bitki med spoloma zadeva hitro preraste v kaj neresnega.

Če gledamo iz našega vidika - se pravi moškega je seveda najbolje, da ženska je tabletke.
Vendar sam sem mnenja, da če bi obstajalo kaj podobnega za moške, si jaz tega kar nebi upal konzumirat.
Zato tudi punci ne težim, da bi jedla tabletke zato, da bi bolj užival. Pač če se ji zdi, da tabletke niso dobre za zdravje spoštujem njeno odločitev.

Me pa vseeno zanima vaše mnenje/izkušnje v tem času. Sam nisem ravno na tekočem s temi zadevami.
Ali obstaja kakšna alternativa tabletkam, oziroma, ali obstajajo tudi kakšne recimo temu "bio/naravne" tabletke? Je medicina že kaj novega pogruntala v zadnjih letih?
Baje so neke super duper tabletke brez stranskih učinkov na trgu, samo sem slišal iz ust farmacevta, da je to največja svinjarija, kar jo lahko zaužije ženska.

Metoda "varnih dni" pa se mi ne zdi ravno dobra alternativa...

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Rešitev za takšne komplikatorje je: abstinence
evil.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.676
1.487
113
Potem pa si v knjižnici izposodi kak gimnazijski učbenik biologije, in si preberi, da kontracepcijske tablete delujejo tako, da stimulirajo delovanje enega (oz. dveh) hormonov, ki se sicer po naravni poti izločajo med nosečnostjo. Eden s sluzjo zabije maternični vrat (in mali plavalci ne morejo več skozi), drugi pa preprečuje izločanje jajčec iz jajčnikov. Tablete s kombinacijo obeh hormonov so učinkovitejše. (Teorijo izpred mnogih let sem že malo pozabil, ampak v grobem drži...
grin1.gif
)

Skratka, mišljenje, da jih ne gre jemati zato "ker so tablete" ne more dobiti nobenega resnega komentarja. Naravna kontracepcija? Ni problema, naredi froca in ga postavi na sredo zakonske postelje, med desca in babo...
evil.gif

Btw., ti misliš, da se zaje...., ampak v ameriških srednjih šolah (no, vsaj v tistih, kjer starši pouka o seksu svojim otrokom niso prepovedali
stupid-1.gif

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Ene ženske so bolj, ene manj nagnjene stranskim učinkom...

Kajenje pa tabletke bojda ne grejo ravno najbolje skupaj na dolgi rok. Oz. vsaj včasih je bilo tako.

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.777
221
63
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:
Sem temo raje napisel v ta podforum, ker se mi zdi, da v bitki med spoloma zadeva hitro preraste v kaj neresnega.

Če gledamo iz našega vidika - se pravi moškega je seveda najbolje, da ženska je tabletke.
Vendar sam sem mnenja, da če bi obstajalo kaj podobnega za moške, si jaz tega kar nebi upal konzumirat.
Zato tudi punci ne težim, da bi jedla tabletke zato, da bi bolj užival. Pač če se ji zdi, da tabletke niso dobre za zdravje spoštujem njeno odločitev.

Me pa vseeno zanima vaše mnenje/izkušnje v tem času. Sam nisem ravno na tekočem s temi zadevami.
Ali obstaja kakšna alternativa tabletkam, oziroma, ali obstajajo tudi kakšne recimo temu "bio/naravne" tabletke? Je medicina že kaj novega pogruntala v zadnjih letih?
Baje so neke super duper tabletke brez stranskih učinkov na trgu, samo sem slišal iz ust farmacevta, da je to največja svinjarija, kar jo lahko zaužije ženska.

Metoda "varnih dni" pa se mi ne zdi ravno dobra alternativa...

a dobra stara gumica ti pa ni vsec?

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36
Kot prvo naj te opomnim, da je kondom še vedno edina vrsta kontracepcije (abstinence ne priznavam... to je daleč najbolj nenaravna opcija in nič čudnega, da jo ravno katolibani tako promovirajo (oni imajo nasploh radi nenaravne zakone) ), ki te varuje pred nalezljivimi boleznimi! Torej v zvezi (oz. povezavi za eno noč), kjer ni 99,9% zaupanja - ONLY CONDOMS!

Če pa gremo eno stopnjo naprej, pa so kontracepcijske tablete daleč najbolj varna in učinkovita metoda. Sicer imaš kar nekaj predvsem zelo glasnih in gorečih nasprotnikov, vendar so njihovi motivi povečini največkrat religiozne narave, takoj za tem pa sledijo kakšne zafrustrirane feministke. Nekih raziskav skozi daljše časovno obdobje, ki bi potrjevale, da je oralna kontracepcija nevarna - pa praktično NI (well, maybe kak Christian Science Observer
bonk.gif
). Na nasprotnem bregu pa imaš morje indicev, da je to zelo varna oblika kontracepcije, ki je v uporabi že več kot pol stoletja!

O delovanju so ti že drugi napisali, tako da ne bom še enkrat.

Pljučna embolija je najpogostejši zelo resen zaplet jemanja tablet, ki pa se praktično izključno pojavlja pri debelih kadilkah (ki so že tako ali tako rizična skupina, zapovrh pa še nikakor ne bi smele jemati tablet).

Ostalo so bolj placebo-like tegobe, ki pa navkljub splošni razširjenosti niso bile nikoli potrjene v raziskavah. S tem mislim razne ideje o zmanjšanemu libidu, spremembah osebnosti in prekomernemu apetitu (sploh z novimi nizkodoznimi tabletami je res smešno se zgovarjat na to... pač bo treba manj jest in več seksat (ali pa kakšna druga oblika športa) ).

Now go out and enjoy your life!

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
Citat:
Uporabnik upiwaly pravi:

Morda se mora ona malce informirati, jaz sem bral da ravno zaradi kontra tablet ženske dandanes živijo dlje. Manj možnosti za neke rake itd..

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.482
5.023
113
Škoda Jernej, da ne moreš v zdravniški temi pisati brez ideoloških predsodkov. Očitno si bolj kot za medicino primeren za kakega sodobnega politika.
O nevarnosti ali nenevarnosti kontracepcije se bomo lahko pogovarjali, ko bodo ženske, ki so jo jemale od mladosti tako stare, da se bo bližal konec njihove življenjske dobe. Vse ostalo so bolj ali manj ugibanja raznih inštitutov (za in proti). Primerov resničnih zapletov (npr. pljučna embolija) je po mojem tako malo, da jih ni za resen vzorec, oziroma je neposredni riziko enak kot vsako naše drugo dejanje, denimo hoja po stopnicah.
Vsak se odloči za svoj riziko.

D_K

Duplek
24. sep 2007
3.057
837
113
Obstajajo nalepke, oz po domače povedano "flajštri", ki si jih ženska nalepi na poljubno mesto. So pa samoplačniški.

Maci

Fizikalc
18. jan 2010
2.989
0
36
Obstaja tudi injekcija, ki ima lahko mesečno ali trimesečno zaščito ter kontracepcijski obliž, oboje je zanesljivo ravno toliko kot tabletke.

Ti pa iz osebnih izkušenj povem, da se tudi sama v času jemanja tabletk nisem počutila preveč dobro, imela sem veliko pomanjkanje energije, pogosto mi je bilo tudi malce slabo. Ko sem prenehala je bilo bistveno boljše. Ne prenašamo vse tabletk dobro in res je, da dolgoročno res niso najboljše za zdravje.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.191
1.198
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:

O nevarnosti ali nenevarnosti kontracepcije se bomo lahko pogovarjali, ko bodo ženske, ki so jo jemale od mladosti tako stare, da se bo bližal konec njihove življenjske dobe. Vse ostalo so bolj ali manj ugibanja raznih inštitutov (za in proti).
Glede na to, da obsatjajo že 50 let bi rekel, da je že le kup uporabnic, ki ustrezajo tvojemu pogoju ... Če se v 50 letih nič ne pokaže ...

Shai

Fizikalc
25. maj 2009
1.205
0
36
...morem pristavt piskerček.

Jernej, vem, da raziskave ne potrjujejo, da oralna kontracepcija povzroča takšne in drugačne težave, je pa dejstvo, da jih sam nisi jemal in ne moreš vedet kako je ter se slepo zanašat samo na raziskave.
Zavedam se tudi, da lahk psiha zlo velik pripomore, da ti nekaj prične povzročati težave, ampak bi rekla zase, da težave, ki sem jih imela zagotovo niso bile psihičnega izvora. Ko sem končala z jemanjem, so se v nekje dveh mesecih stvari lepo uredile nazaj, pa sva zdaj pač na kondomih ali pa brez...

Je pa moje splošno mnenje, da vsako zdravilo ali karkoli takšnega, kar vnašamo v telo in nam olajša bolečine ali karkoli, ima zagoto posledice nekje drugje. Je pa od ogromno dejavnikov potem odvisno ali se bo to pri nas kasneje pokazalo ali ne...

Vem tudi za hormonske obliže in injekcije, mi jih pa odkrito povedano ni niti za preizkušat, zaradi že zgoraj omenjenih razlogov.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.482
5.023
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:Glede na to, da obsatjajo že 50 let bi rekel, da je že le kup uporabnic, ki ustrezajo tvojemu pogoju ... Če se v 50 letih nič ne pokaže ...
Vprašanje, kolikšen delež žensk jih je jemal pred 50-imi leti. Vemo, da še danes vsake toliko nekdo "izleti" z neko raziskavo, ki povezuje kronično bolezen s tem ali onim. Tu imamo še ogromno neznanega.
Sicer jaz laično mislim, da hormonske tablete bolj škodljive od izuma avtomobila niso, če ostanem na tvojem področju. Ne verjamem pa, da so neškodljive. Imajo pa seveda tudi številne dobre strani, ravno tako kot avtomobil.
Ali pa, če ostanemo na področju kemije: imajo dobre in slabe strani kot bogokletna umetna gnojila in škropiva, ki jih je večina za človeka na pogled s strani kemijske industrije povsem neškodljivih. S strani naravovarstvenikov pa smo že mrtvi...
Ženska se mora na koncu sama odločiti, če je to zanjo primerno.

ceedevita

Majstr
24. jul 2009
6.879
107
63
štajerska
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Pepe pravi:

O nevarnosti ali nenevarnosti kontracepcije se bomo lahko pogovarjali, ko bodo ženske, ki so jo jemale od mladosti tako stare, da se bo bližal konec njihove življenjske dobe. Vse ostalo so bolj ali manj ugibanja raznih inštitutov (za in proti).
Glede na to, da obsatjajo že 50 let bi rekel, da je že le kup uporabnic, ki ustrezajo tvojemu pogoju ... Če se v 50 letih nič ne pokaže ...
in raziskave delajo farmacevtska podjetja, ki proizvajajo te tabletke...
je pa zanimivo tudi to, da recimo tabletke, ki jih uporabljajo evropejke - oz belke niso primerne za japonke...
tabletke vplivajo na raven hormonov v organizmu. posledično vplivajo na počutje itd. eni to bolje prenašajo eni slabše. 100 % garancije, da so neškodljive ni.