Kontaktne leče - torične

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Mi zna kdo obrazložiti, kako se sploh lahko prodajajo torične leče ? Ker če imaš astimagtizem, ti zmerijo seveda "dioptrijo", kot ter cilinder. Samo kako potem ti ta kot nastaviš v očesu? Ko daš lečo v oko se le ta premika in nikoli ne zadaneš... S tem se potem oko hoče prilagoditi s čimer se oko matra, začnejo se glavoboli, na dolgi rok je to zelo zelo slabo za oči.

I'm confused.
confused-1.gif

tony

Guru
23. jul 2007
9.740
1.526
113
Sam jih sicer nisem nikoli nosil, in folk, ki jih je, res pravi, da slika malo "zaplava" ob mežikanju. Kako je rešeno tole s kotom cilindra pa res ne vem.

So pa očitno mehke torične leče vseeno toliko boljše od poltrdih ali trdih, da so zato na trgu.

Če te pri uporabi motijo, ne pozabi na star nasvet, da so očala najboljša stvar, tudi zato, ker so popolnoma fiksna.

vanmarkus

Fizikalc
15. mar 2010
1.280
1
36
tam spodaj
kot se js spomnem, ko mi je okulist razlagal je fora v tem, da se mehke leče prilagodijo "deformaciji" roženice in se tako nastavijo na določen kot

drugače js nosim že nekaj let torične leče brez težav

Nazadnje urejeno:

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Ne more se prilagoditi leče, do neke mere že, vendar potem ostalo dela oko..potem pa tisto kar sem govoril zgoraj...

vanmarkus

Fizikalc
15. mar 2010
1.280
1
36
tam spodaj
jah glej ne vem točno, ampak leča, če je pravilna za tvoje oko ostane več ali manj "fiksirana" skratka ne plava po očesu kaj dosti

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Jaja, ta razlaga je kako torične leče odpravijo astigmatizem, to je že dlje časa znano in seveda korektno! Moje vprašanje se pa nanaša na samo oko v realnem načinu ko ti daš lečo v oko s tem spremeniš kot, ki je bil narejen za posamezno lečo, ker ne veš kako jo centrirati....in to potem dobrinese na dolgi rok (10 let...težave), s popuščanjem tudi mišice itd..itd
smile-1.gif

Seveda pomoje ne bo noben glasen, ker je to tako za optike kot proizvajalce to le negativno za posel
wink-1.gif

PHOBiA

Guru
11. jul 2013
4.250
1.395
113
Bom uporabil kar to temo. Kje se dandanes nabavljajo kontaktne leče? Je tujina kaj cenejša?

Ledenko

Guru
18. jul 2011
2.572
940
113
V Sloveniji preko moje-lece.si, za tujino pa žal ne vem - bo kdo drug povedal. :)